Frölagen klubbad och svensk mjölk försvinner – Bönder maktlösa i ”bondeägda” Arla

EU:s likriktning, ‘harmonisering’ och bailout-aristokratiska feodalisering fortsätter. Nu har EU-domstolen slagit fast att kravet på sortregistrering för köksväxter gäller, med andra ord klubbat den omdebatterade frölagen vilket minskar den biologiska mångfalden. Snart försvinner också svenskt jordbruk, eller binds upp och förslavas, liksom andra länders’ av foder- och fröjätten Monsanto, som skaffat sig patent på utsäde (och otalet andra ‘produkter‘ som pesticider och gödningsmedel), som sen bönder måste köpa licenser för på nytt varje gång det ska sås.

Och eftersom dessa licensierade grödor bara kan användas tillsammans med andra patenterade produkter från Monsanto, dvs som Monsanto har monopol på och således kan sätta vilket pris som helst på, så snärjs användaren in i ett skuldberoende av denna globala gen- och biotech-hydra som det till slut inte går att komma loss ur. Typ officepaket, antivirus, windows på gröd-nivå med hårda straff för ”fildelning”.

I beaktande av det kan man undra om EU-lagen om kravet på sortregistrering kommit till just för att huvudaktörer inom fröer sen ska kunna skaffa patent på sorterna för att få ensamrätt på försäljning av dem, liksom äga dem (och således också ha ensamrätt på eventuell ‘modifiering’). Nästa tanke blir då givetvis ifall denna fullständigt vansinniga lag kommit till som en följd av lobbying.

Vi konsumenter blir, om svenska bönder nu knäcks av Arla, i vars ‘food-chain’ Monsanto nästlat sig in, således hänvisade till utlandet och de skattefrälsta bonusdirektörerna, som omvandlat sig till veritabel jordadel, för vår tillgång till mat såsom basvaran mjölk. Haciendor med ett fåtal monokulturer lär breda ut sig. Det är verkligen inte bra för miljön, förödande för svenska bönder och en katastrof för oss konsumenter.

Monsantos affärsidé är att genom aggressiva affärsmetoder skaffa sig intellektuell äganderätt över världens matproduktion. Inom ramarna för Trips-avtalet tvingar företaget länder i tredje världen att gå över till genmodifierade patentgrödor. Bolaget tjänar stora pengar på licenser samtidigt som småskaligt jordbruk slås ut. Enligt miljöaktivisten Vandana Shiva har Monsantos framfart i Indien bland annat lett till en omfattande självmordsvåg bland småbönder, då dessa luras att skuldsätta sig för att få råd med Monsantos utsäde, konstgödsel och bekämpningsmedel. När skörden slår fel kan de inte betala lånet och blir av med gården.”

Den moderata och därmed EU-vänliga politikern Michael Svensson anser självfallet att vår tillgång till mat ”inte är en fråga för politikerna”, varför vi kan anta att regeringen inte kommer att göra någonting för att säkra vår tillgång till livsmedel. Det betyder, att EU och dess Nya godsherrar från finanseliten får ännu mer makt samtidigt som matpriserna rusar i höjden. Ju mer beroende av utlandet vi blir, desto högre priser kan tas ut av konsumenterna. Sveriges väg mot att bli ett (E)U-land cementeras.

”Jordbruks- och kemiföretaget Monsanto har fått klartecken att odla genmodifierade sockerbetor i Skåne.

 Jordbruksverket har nyligen godkänt testodlingar i Lund, Kävlinge, Staffanstorp, Svedala och Kristianstad, rapporterar Sydsvenskan.

Tillståndet gäller en genmodifierad sockerbeta med namnet H7-1.

Den ska, enligt ansökan, vara tolerant mot växtgifter med glyfosat, som bland annat ingår i Monsantos egen storsäljare Roundup.

Monsanto har nu fått tillstånd för fyra års försöksodlingar i Skåne.”

Enligt Rune Lanestrand fick svenska bönder 4,18 kr per liter mjölk 1987. Det var innan svenska Arlabönder lurades att ”fusionera” med danska ”MD Foods” (det som efter att de tillskansat sig Arla blev ”Arla Foods”).

Idag är Arla Foods’ betalning till de svenska bönderna 2,77 krPå 25 år har ersättningen per liter producerad mjölk alltså sänkts med 1,41 kr – och detta av ”bondeägda” Arla, för att maximera vinst för en ledning som skyddar böndernas intresse lika vårdslöst som våra politiker värnar ”skattebetalarnas pengar”, inte minst de från ”böndernas eget” parti Centern.

På grund av fusionen sätts mjölkpriset till bönderna i danska kronor vilket inte gör saken bättre, då danska kronan som är peggad mot euron nu sjunker drastiskt i och med att euron rasar.

Att EU:s budget skär ner i jordbruksstödet föranleder naturligtvis att inhemskt jordbruksstöd till små producenter måste öka, om vi ska säkras tillgång till svensk, dvs närproducerad, mjölk, men det bryr sig uppenbarligen inte den moderatledda, verklighetsfrånvända regeringen om.

Mjölkproducenterna hänvisar till en kalkyl i Jyllands-Posten som visar att endast storproducenter med mer än 320 kor kan producera mjölk utan direkta förluster. Resten, cirka 3.800 mjölkgårdar, måste dagligen skjuta till pengar för att kunna producera.”

Mjölkpriset till bönderna sänks nu stegvis så att svensk livsmedelsproduktion successivt försvinner. Det primära för Arla är expansion, till varje pris, och då slås svenska bönder ut.

Utrotning av arter och utsugning av mark, djurmänniskor och kapital är den överordnade rovdriftsprincipen i spekulationsekonomins centraliserat maktkoncentrerande och neoliberalt monopoliserade världsordning:

Bondekooperationen och inte minst Arla har som bäst i klassen levt upp till den av överheten så omhuldade globaliseringen. Här ett aktuellt pressmeddelande från ARLA:

‘Bondeägda mejeriföretaget Arla har gjort klart med en miljardinvestering som ska mångdubbla exporten av europeisk mjölk till Kina. Arla blir tillsammans med Kinas största livsmedelsföretag COFCO Corporation indirekt delägare i landets ledande mejeriföretag, China Mengniu Dairy Company Limited.’

Samtidigt som Arla svälter ut de svenska bönderna ska man nu investera 1,7 miljarder i Kina efter en genomförd investering i ett supermejeri i London för 1,8 miljarder. Det är något som inte stämmer.
Efter varje investering sänks betalningen till bönderna. Snart finns inga mjölkbönder kvar i Sverige.”

När ”bondeägda” Arlas ledning försöker förklara varför det är nödvändigt att sänka betalningen till de svenska mjölkbönderna för råvaran mjölk, så att många tvingas lägga ner, är det därför patetiskt att lyssna till. Arlas vinst ökar hela tiden, ändå får bönderna allt mindre betalt, det går inte ihop.

Hur lät det år 1999 då Arla’s direktör Åke Modig efter tre års lögner om konkurrenshotet från utlandet fick svenska medlemmar att gå med på att kontrollen över Arla skulle hamna i Danmark? Jo invägningspriset skulle gå upp succesivt tack vare stordriftsfördelar. Det blev tvärtom. Arlas medlemmar blev grundlurade.

När Arla var en svensk förening kunde vi bestämma, om vi hade haft modet att säga emot Herr Modig, att invägningspriset ska höjas och att företagsmålet är att bonden ska ha maximal betalning dvs den grundläggande idén med en ekonomisk producentförening.

Numera är Arlas mål internationell expansion. Inget annat. D vs råvaran ska köpas in till lägsta möjliga kostnad. Vi är som vilka leverantörer som helst.

Att kalla oss ‘ägare’ är ju ett hån, eftersom det inte finns några ägare i en förening. [. . .] Cyniskt.

Och LRF går förstås i Arlas ledband som de alltid gjort.”

Eftersom danska bönder och troligen då även tyska och de andra länders, som efter fusionen ingår i Arla använder Monsantos genmodifierade sojafoder i sin produktion, och Arla motiverar sänkningen av ersättningen till de svenska mjölkbönderna med ‘höjda foderpriser’, så kanske det är dels Monsantos, så att säga patenterade, marknadsdominans och därmed förslavande av Arlabönder i Danmark, Tyskland et al, dels Arlas belåning för investeringar i jättemejerier i Kina, Tyskland och England, som svenska bönder nu får vara med och betala med ‘kraftigt‘ sänkta ersättningar för mjölken från Arla.

Och det, trots att svenska bönder enligt Gunnar Lindstedts artikel inte ger korna Monsantos genmodifierade sojafoder, vilket Naturskyddsföreningen i en rapport från 2010 i princip bekräftar (se också SR Ekot – Svenskt kött blir GMO-fritt), och således ännu inte själva är Monsantoförslavade (vilket kan jämföras med att Borg vill att vi ska skeppa 145,2 skattemiljarder till eurozonens svarta hål – för att hålla stenrika tyska banker skadeslösa för sina sämre investeringar i den spanska husbubblan – trots att vi enligt Calmfors löper akut risk att lida kreditförluster och sagt entydigt nej till euron i folkomröstning 2003):

Sammantaget kan det konstateras att det i dagsläget används nästan enbart icke-genmodifierad soja i Sverige.”

Politikerna sitter som vanligt i knät på spekulationsekonomins härförare och stora aktörer (såsom den till feodal lantadel omvandlade penningaristokratin från skattefinansierade Bank & Finans, som utöver bailouts därigenom också cashar in på EU-bidragen) och förhåller sig därför passiva inför både konsumenternas och producenternas intressen, dessutom helt likgiltiga inför varje miljöhänsyn.

Reklamkampanjerna till trots; Arlas intresse för ekologisk produktion är lika med noll. I Danmark tillåts tvärtom korna äta genmodifierat foder från Argentina och Brasilien. Och när ogräset på sojafälten nu blivit resistent mot ogräsmedlet Monsantos Roundup tar man till atrazin och andra kraftigare bekämpningsmedel som sedan länge är förbjudna här. Vill vi ha detta i vår mjölk?” [anm: mina länkar i citatet]

För att få mat tvingas vi om svenska mjölkbönder tvingas på knä, eller slås ut, att för alltid acceptera giftbemängd, GMO-utfodrad, antiresistensbefrämjande, djursjukdomsalstrande, megastor jättedrift som medför stor produktionsstress för djuren och långa, klimatförstörande, plågsamma transporter. Enligt en hel del sidor har Monsantos framfart också lett till otaliga rättsskandaler där företaget stämts för fosterskador, kontamination av dricksvatten m m m m. Om vi ens får någon mat alls. Bobubblan spricker, massarbetslösheten griper omkring sig och människor får allt mindre pengar att konsumera för.

Consumers benefit from economies of scale—the bigger the agribusiness, the lower the farm-to-fork costs [. . .]

That rosy view of corporate agriculture is the conventional wisdom. But it could be that the opposite is true: As agribusiness muscles into food-supply chains, neither the farmer nor the consumer will reap the benefits from enhanced efficiency. Several food economists think the rise of agribusiness brings as many problems as solutions, but they’re being quiet about it.

Their silence is not hard to explain. The various United Nations food agencies, including the Food and Agriculture Organization, are financed largely by wealthy countries where corporate agribusiness giants—Monsanto, Dupont, Syngenta, Bayer, BASF, Dow AgroSciences among them—are national champions and big employers. Germany’s BASF and Bayer have more than 100,000 employees apiece, and come equipped with lobbying and PR departments the size of small cities. They are almost immune from official criticism, especially at the UN.

The World Bank has been a bit braver. Three pages buried in its 2008 world development report dealt with the rising power of Big Agribusiness, and highlighted some potentially alarming trends.”

I det läget ökar spekulationen i råvaror drastiskt, matpriserna skjuter i höjden pga klimatförändringarna, sist nu torkan i USA, producenterna får allt mindre ersättning för råvaran för att maximera vinsten för spekulanterna och profitörer som Monsanto, medan konsumentpriserna samtidigt höjs och det förvärrar klimatkrisens effekter för både producenter och konsumenter.

Hittade en länk till Globe and Mails artikel ”The Fat Cats of Agribusiness” i bloggposten ”As Agribusiness Grows, Farmers Get Less and Consumers Pay More” hos bloggen Year of plenty där man kan läsa:

The market share of the biggies is on the rise, leading to questions about the potential abuse of economic power. In 2004, the top four suppliers of agrochemicals had a 60% share of their market, up from 47% in 1997. In the seed market, the four biggest players had a 33% share in 2004, up from 23%. In some specialized sectors, concentration is much higher. Monsanto’s worldwide share of the market for transgenic soybean seeds, which are easy to protect against weeds, was 91% in 2004. [. . .]

Is the concentration harming or helping farmers? Makki’s research suggests that farmers are getting ripped off. As sales and prices rise, agribusiness giants are capturing a disproportionate share of the profits.”

Kanske återuppväcks således till och med livegenskapen här, i dessa massarbetslöshetens och skuldslaveriets tröstlösa dagar? Kringresande ”migrantarbetare” kan fungera som daglönare, likaså flyktingar på obestämd tid internerade i fästning Europa, långt från de mer trygga ‘kollektivavtalade’ anställningar, som arbete på stat kan tänkas erbjuda, när euron brutit samman för en övergång till bytesekonomi. Fas 3 är redan Sveriges största arbetsgivare.

Stoppa spekulationsekonomin! Och – sist men inte minst som vanligt – Sverige ut ur EU – NU!

Se tidigare bloggposter: Att äga själar, Get REAL, Almedalsveckan – Bonuskultur och Barnfattigdom‘Ett Enat Europa’ eller ‘Det Tredje Riket’ – Same Shit Different Name, Jörnmark och den ”tyska högproduktiviteten”EU överväger att dra in EU-bidragenFull sysselsättning inom Fas 3 är målet för ReinfeldtGöran Persson – Den Kloke Odalmannen (som lobbar för det moderata regeringskansliet),  Satsa på Solbilar, IT, Offentlig konsumtion och Mat

Läs:  SVD Opinion – Svensk mjölk snart ett minne blottThe Globe and Mail – The fat cats of AgribusinessAffärsvärlden (2006) – Giftaktierna som blev kursraketerNewsmill – Arlasvindleriet värre än Trustor, Monsanto – Wikipedia, Stockzoa – Who owns Monzanto?, Sydsvenskan KulturNerikes Allehanda – Akut smörbrist i SverigeSR Ekot – Hårda ord när mjölkbönder mötte Arla, Arla 2012-05-22 – Fusioner på väg för Arla i Tyskland och Storbritannien, NorthWest Food News – As Agribusiness Grows, Farmers Get Less and Consumers Pay More, Huffington Post – 16 cities Sue Manufacturer of Atrazine Weed-Killer for Contamining Drinking Water, MonsantoMonsanto.se – Debatt om resistenta ogräs, RT – Walmart and Monsanto – The power of money in food, S:t Louis Post Dispatch – Monsanto’s $ 1bn court victory raises eyebrows, Nazdaq – Analyst blog: Monsanto increases dividend, Examiner – Monsanto tries biotech brainwash with kid’s book, Daily News Analysis (india) – Govt bans Mahyco Monsanto Biotech, Environment News Service (India) – Maharashtra State Revokes Monsanto’s Cotton Seed License, Industry Mergers & Integration – Monsanto, Pharmacia & Upjohn agree to merge, cision wire 1999 – Pharmacia & Upjohn och Monsanto går samman, DN Kultur – Har nöjesindustrin hamnat i dåligt sällskap?SR – Studio Ett: ”Spekulation i råvaror” – citat: ”Maten vi äter ingår i dag i ett komplicerat globalt pengaspel, där matpriserna är tätt sammankopplade med den finansiella marknadens upp- och nedgångar. I Daniel Öhmans och Malin Olofssons reportage får vi veta vad som ligger bakom de här prissvängningarna. Om hur spekulanter, banker och andra finansiella aktörer tjänar pengar på en osäker prisutveckling på mat medan fattiga konsumenter och bönder drabbas.”, Farmers Guardian – Dairy protest continue across the UK, Middlewich Guardian – Milk battle won but price war not over for Middlewich farmers, Shropshire star – Milk producers prepare to take direct action against dairies, Jordbruksaktuellt, Courthous News Service – Monsanto and Big Tobacco Blamed for Birth Defects, Monsanto – Produktsäkerhet, SVD – Matbristen har sina vinnare,

Läs mer: AB – Mörkningen är det som oroarSR Ekot – Mjölkbönder missnöjda efter krismöte med Arla, SVT – Näringsministern representerar mest, SVT – Skatteverket kritiska, 3, 4, 5,DN – FN varnar för ny matkris, DN2,  SR Ekot – Ilska och frustration på Arlas krismöte – Lantbruksansvarig: ”Många bönder är förtvivlade”, Borås Tidning – Bönderna behöver vårt stöd, Nerikes Allehanda – Chanslösa mjölkbönder, Trelleborgs Allehanda – Mjölkuppror och undergångSVT Play – Besvikelse efter möte med Arla, GP – Smörbrist i hyllorna,  Dagens Opinion – Bönderna i digitalt mjölkuppror mot Arla, Länstidningen Östersund – Hejdå kossa mu!, Blekinge Läns Tidning – Det är inget bondeproblem, det är ett samhällsproblemSVD – Jobben är regeringens viktigaste fråga, FN varnar för matkris, EU-domstolens dom 12 juli 2012, (frölagen), Statens Jordbruksverk – EU:domstolen slår fast att kravet på sortregistrering för köksväxter gäller, Sydsvenskan – Pressade mjölkbönder väntar på högre köptryckAB – Annie Lööf snabbstädar sina festnotorAB – Desperat smussel på departementetExpressen – Avslöjandet kan få opinionssiffrorna att dykaSVT – Maud Olofsson åt lunch med sig självSVD, Metro – 7 glas var vid ministerns middagsmöte, NSD – Landsbygdsministern försvarar kalhyggenSMP Insändare – Be småbrukarna om ursäkt, Erlandsson, Expressen – Ledare – Johannes Forsberg: Stoppa Frölagen,  SR Ekot – Krismöte idag för pressade mjölkbönder,  SR Ekot – Arla och bönder i krismöte om mjölkpriser, SR Ekot – Arla möter mjölkbönder – ska förklara varför priserna sjunkit, Jnytt – Mjölkbönder i krismöte med Arla på Elmia, cisionwire – Svensk Mjölk deltar vid Arlas informationsmöte i Jönköping idagLänstidningen Östersund – LT:s läsare om avräkningspriset för mjölkböndernaHN, Rune Lanestrand – Mjölkbönder sugs ut av Arla, Sörmlands Nyheter, Folkbladet – Hållbar tillväxt ett måsteSvensk Mjölk – Besvikna mjölkbönder efter mötet i JönköpingCNN iReport – Arla Dairy meeting Jonkoping Sweden 9th of August 2012, Katrineholms-Kuriren – Lantbrukets växtkraftSR Ekot – Positiva siffror trots krisSR Ekot – Fortsatt missnöje bland mjölkbönder, SR Ekot – Arla möter mjölkbönderna, SVTSR Ekot – Per slutade som mjölkbonde, Länstidningen Södertälje – Tufft för Sveriges mjölkbönder, Fri Köpenskap, Expressen Christina Lugnet slår ifrån sig kritiken, Dala-Demokraten – Tur att Lööf inte är sossePaul Ronge Media AB, SVT – 75 miljarder för IKEAS varumärke [min anm: när Arlabönderna överlät sitt varumärke fick de enligt vad jag lyckats utröna – ingenting], GP – Viktig debatt om EU:s framtidVärlden idag – Var finns barmhärtigheten, Norrköpings Tidningar – Att se bortom fusk och slöseri, Vestmanlands Läns tidning, AB, Ljusdalsposten, Folket – Extrema väder blir allt vanligare, Ölandsbladet – Vad hände med Centern?, Hela Gotland, Östran – Lugnet mitt i stormen, Motala Tidning – En festlig myndighet, Dagbladet – Alla förtjänar en dos anställningstrygghet, VästerviksTidningen – Risken är att vi alla förlorar, Norrtelje Tidning – Nu är det dags för satsningar, VF – Skattemedel betalar sprit- och krognotor, Piteå-Tidningen – Annie Lööf i nytt blåsväder, Norra Skåne – Fler och fler matkriser, Värmlands Folkblad – Centern festar bort sig, 2, Östersundsposten,

Bloggar: Common dreams – Farmer suicides in India linked to debt, globalisation, Northwest FoodNews – As Agribusiness Grows, Farmers Get Less and Consumers Pay More, Mindfully – Monsantos dirty tricks: Atrazine, Allgov – Monsanto Genetically Modified Crops Make The Drought Worse, Sveriges snyggaste bonde, Ur Classes synvinkel, Lasses blogg, MM, Kulturbloggen, Alliansfritt Sverige – Lööfs festligheter för skattepengar, Röda Berget – Blåser Lööf media?, essbeck, MM, Tord Oscarsson, Flute-tankar – Viktigt avgörande för frö-mångfalden, Matlandet – Fröupproret Akt II?Matlandet – Många åsikter om definitionen av närproduceratCornucopia – Regimen trefaldigar avgifterna för ovanliga köksfröer, Cornucopia – Jordbruksverket vill utrota hundratals ovanliga köksväxter, Flute-tankar – Jordbruksverket klantar till det igen, En liten paus, Fundera grönt, Öhmans mat och vin, Rara växter, Norrläge, Fobo, Hemliga morsan, Med fingrarna i jorden, Ylven – Fröupproret, Inte riktigt klok, Haspet, Matälskaren, Impecta, Matlandet, Ekoplantan, Alliansfritt Sverige, Motvallsbloggen, Dagens handel, @AnnieJohansson, mias trädgård, tyras potager, Allt om trädgård, Facebook – Biologisk mångfald åsidosatt av Jordbruksverket2, Runåbergs fröer – Bevara mångfalden, Kostdoktorn – Hur man gör eget smör, Matpassion – Hemmagjort bregott, Hejdå, GMO – Är vi på väg att få in Monsanto-soja i mjölken?, LifebyLisen – Blott Sverige svensk mjölk har, Det angår oss alla, Calandrella – citat: ”Som det ser ut nu gynnas inte samhället – patenten kan (detta är mina teorier och inget jag har källa på) även verka kontraproduktivt, tror jag. För Monsanto är det en smart affärsmodell att tillverka ett frö som inte kan återplanteras men däremot till exempel är “resistent” (ni förstår vad jag menar) mot någon insekt. Eftersom resistent mot insekt-genen patentskyddas kan ingen utveckla en konkurrerande produkt, och bönderna tvingas så gott som att gå över till Monsantos frö för att klara av insekten, men måste samtidigt varje år köpa nya fröer för att fröerna inte kan återplanteras. Om vi lägger till att Monsanto med sina patent kan stämma folk vars åkrar fått Monsanto-frön influgna på åkern (naturlig fildelning, som Lenas kallade det i DN) på tusentals kronor och många inte vill riskera rättegångskostnader på hundratusentals kronor, ja, då är det solklart att Monsanto hellre än att utveckla nya, bra fröer använder denna affärsmodell.”, Kost-demokrati: Monsanto ”förgiftar medvetet arbetare” vilket har fått förödande konsekvenser för nyfödda, Dr Christopher Then – No patents on seeds, Naturalsociety – World Bank Nominee tied to Monsanto Shareholder Bill Gates Soros, Food Safety News, Chemtrails SverigeAftonbladet mobil chat, SVT Regionalt, Trädgården – Vem har makten över maten?, Politometern – Monsanto

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.