Stoppa GMO och Roundup – Grundvattnet förgiftas och Genmodifierad soja orsakar sterilitet hos däggdjur

Här berättar en bonde från Iowa i USA, att den besättning svin som han fodrat med GMO-modifierad ”Roundup-ready” majs blev sterila, och efter ett år gick han i konkurs.

För det är ju kemiföretag såsom Monsanto, tyska BASF och Bayer (vilka fanns redan på 30-talet som IG Farben och då i brev till Hindenburg krävde Hitler som rikskansler samt tillhandahöll Zyklon B till gaskamrarna) som tagit över ”växtförädlingen”, förtydligar Ethel Forsberg, tidigare generaldirektör på Kemikalieinspektionen:

När BASF, Bayer och DuPont köpte upp växtförädlingsföretagen köpte de också patent och kunskap om hur de kan skapa nya grödor. Patent och genteknik är värdefulla investeringar för de som vill skapa en ökad efterfrågan av kemikalier. [. . .]

Eftersom växtförädlingsföretagen har patent på grödorna kan de ställa krav på användarna. Utsäde säljs i paketlösning med det kemiska bekämpningsmedlet, som ett om inte obligatoriskt, så ändå nödvändigt tillval. Affärsidén är genial och har dominerat användningen av modern genteknik. Grödor har gjorts okänsliga för ogräsmedel och kan utsättas för besprutningar utan att ta skada. De patenterade grödorna är råvaror i livsmedelsindustrin. Basråvarorna i vår mathållning ägs av kemiindustrin och utvecklas av kemiindustrin för att behovet av kemikalier ska öka. [. . .]

Parakvat är ett av de giftigaste ämnen som fortfarande används i den globala livsmedelsproduktionen. Preparatet förbjöds redan 1983 i Sverige. Sedan ett par år är det också förbjudet i hela Europa [. . .]

Preparatet är dödligt. På ett par veckor tvingas lungvävnaden ge upp och den drabbade kvävs till döds. Ett omedelbart medicinskt omhändertagande hjälper inte eftersom motmedel mot giftet fortfarande saknas. De som drabbas av den fortsatta användningen är en del av de 200000 människor, som, enligt WHO:s statistik, dör varje år tillföljd av hanteringen av kemiska bekämpningsmedel.

Även om preparatet är förbjudet på vår kontinent används det fortfarande i produktionen av vår mat [. . .]

Den underbara värld som målas upp med modern genteknik som pensel, har inte blivit verklighet. Istället har vi fått en annan verklighet. Kemiindustrin har tagit makten över maten. På tjugo år har kemiindustrin köpt upp växtförädlingen. [. . .]”

När svensk mjölkproduktion hotas i och med att (nu danskägdaArla sänker mjölkpriset till de svenska bönderna (och detaljhandelskedjorna enligt uppgift har alltför höga avkastningskrav), så tvingas svenska mjölkbönder lägga ner och då blir vi i allt större utsträckning hänvisade till importerad mjölk från t ex Danmark och Tyskland, där bönder som foder till korna använder just Monsantos genmodifierade soja som besprutats med pesticiden Roundup (substans glyfosat), vilken i Latinamerika sägs ha förorsakat dramatiskt ökad förekomst av barncancer och missbildningar.

Studier har bekräftat riskerna då samma effekter på försöksdjur hittats. När GMO-sojan sen utvecklar resistens mot Roundup tas ännu farligare gifter till, såsom atrazin och diklorfenoxiättiksyra. Cocktaileffekt av alla gifter som GMO-foder paketsäljs med och därför allt mer kräver finns det dessutom ingen kunskap om:

En stor del av de sojabönor som idag importeras till Europa produceras genom ett teknologiskt paket som består av genmanipulerade sojafröer och ogräsmedlet Roundup och andra glyfosatbaserade bekämpningsmedel. [. . .]

I juni i år [anm: 2010] publicerades till exempel officiell hälsostatistik från den argentinska provinsen Chaco som tyder på oroväckande konsekvenser av besprutningarna av genmanipulerad soja och ris. Antalet barn under 15 år som diagnostiserats med cancer har trefaldigats under det senaste decenniet, och barn som föds med missbildningar har fyrfaldigats på samma tid, trots att det sammanlagda födelsetalet minskat. Utvecklingen följer produktionskurvan av grödor som kräver intensiv besprutning. Missfall har rapporterats öka i samtliga argentinska provinser där omfattande besprutning sker.

I augusti i år publicerade den argentinske molekylärbiologen Andrés Carrasco sina laboratorieresultat i den amerikanska tidskriften Chemical Research in Toxicology. Hans forskning visar att glyfosat, den aktiva substansen i Roundup, ger fosterskador på de groddjur och kycklingar som de utfört experimenten på. Hans resultat stödjer alltså de effekter som uppmärksammats bland barn i Chaco.

År 1996 auktoriserades inträdet av den genmodifierade sojan Roundup Ready och tillhörande besprutningsmedel Roundup i Argentina”

Glyfosatförekomsten i danskt och svenskt grundvatten från Roundup är  nu ett allt större problem, skriver Jordbruksaktuellt. Glyfosat, som också används som avlövningsmedel då det tar bort allt grönt, leder förutom till gift i dricksvatten också till att ogräs blir resistenta. Petter Bergkvist, expert på bekämpningsmedel hos Kemikalieinspektionen:

För växter däremot vet man ju säkert att det inte är nyttigt, det tar ju död på det mesta gröna så det ska till exempel inte rinna ned i grundvattnet eller i vattendrag för då skadas alger och andra vattenväxter. Sverige har därför rätt stränga regler hur man får använda glyfosat både som bonde och som hemmafixare, när det sprutas på grusgångar och stenplattor.”

Än så länge använder inte svenska bönder (Monsantos) genmodifierade foder till korna, men Monsanto arbetar sig nu aggressivt in på den svenska marknaden och nyligen godkändes provodlingar av deras genmodifierade sockerbetor i Skåne (trots att inte ens USA synes tillåta genmodifierade sockerbetor, då en federal domare satt ner foten).

Från dessa odlingar kan sen också genmodifierade gener spridas som påverkar floran. Ändå skriver man i Danmark till och med studier om hur man på bästa sätt ska kunna smyga in genmodifierat genom att så mycket som möjligt tiga om förekomsten i livsmedel, nu 20 %-ig, då konsumentmotståndet i Norden  mot GMO visat sig kompakt.

I Huffington Post-artikeln ”Genetically Modified Soy Linked to Sterility, Infant Mortality in Hamsters” relateras forskningsresultat som visar att hamstrar blev sterila efter att ha fodrats med Monsantos GMO-modifierade soja i tre generationer. Även andra problem visade sig, såsom låg födelsevikt och tidig död:

This study was just routine,’ said Russian biologist Alexey V. Surov, in what could end up as the understatement of this century. Surov and his colleagues set out to discover if Monsanto’s genetically modified (GM) soy, grown on 91% of US soybean fields, leads to problems in growth or reproduction. What he discovered may uproot a multi-billion dollar industry.

After feeding hamsters for two years over three generations, those on the GM diet, and especially the group on the maximum GM soy diet, showed devastating results. By the third generation, most GM soy-fed hamsters lost the ability to have babies. They also suffered slower growth, and a high mortality rate among the pups.

And if this isn’t shocking enough, some in the third generation even had hair growing inside their mouths–a phenomenon rarely seen, but apparently more prevalent among hamsters eating GM soy.” [min länk i citatet]

Jordbruksverkets ”utredningsenhet” (Håkan Loxbo) lobbar ändå aktivt för att mjölkproducenterna ska ge vika  i Sverige och acceptera  Monsantos genmodifierade soja som foder till korna (Monsanto har 91 % av världsmarknaden). Att en statlig myndighet så skandalöst partiskt tar ställning för denna biotechhydra och dess världsmonopol i sin ”rapport” från 2009 visar att regeringsskiftet 2006 inneburit, att Monsanto fått helt okritiska kompisar på första parkett i myndighetssverige:

”Den svenska linjen med frivilliga branschrestriktioner mot att använda EU-godkänd genmodifierad soja innebär en kostnadsnackdel gentemot  EU och resten av världen. Som motvikt finns svårberäknade fördelar på intäktssidan i form av en vilja bland svenska konsumenter att betala mer för produkter som framställs utan genmodifierade organismer (GMO).

På EU-nivå innebär den långsamma proceduren med att godkänna nya GMO-varianter en kostnadsnackdel gentemot resten av världen för EUs animalieproducenter.

Svensk Mjölks GMO-policy för mjölksektorn påverkar större delen av foderbranschen och därmed större delen av den svenska
animalieproduktionen.”

En amerikansk professor bekräftar, att det är ”väl dokumenterat” att glyfosat främjar patogener i jorden och är inblandad i ökningen av mer än 40 växtsjukdomar samt ökning av missfall hos nötkreatur på nivåer så höga som 45 %. Enligt en rapport från Earth Open Source har tillsynsmyndigheter inom EU ända sedan 1990-talet till och med känt till, att glyfosat orsakar fosterskador på djur, såsom hos råttor och kaniner, kunskap som funnits att tillgå i tidiga tyska studier, men förtigits:

Det här är mycket känslig information som kan leda till en kollaps av USA:s soja- och majsexport-marknader och till betydande störningar vad gäller den inhemska livsmedel- och förnödenhetstillgången. Å andra sidan kan denna nya organism redan vara ansvarig för stora skador …’

EU skulle ursprungligen ha börjat granska glyfosat under 2012, men EU-kommissionen har beslutat att senarelägga denna granskning till 2015. Den kommer heller inte att granskas under de striktare, uppdaterade normerna förrän 2030.

Vår undersökning av bevisen leder oss till slutsatsen att det nuvarande godkännandet av glyfosat och Roundup är djupt bristfälligt och opålitligt‘, enligt rapporten.

‘Dessutom har vi fått veta av experter som är insatta i bedömningar och godkännanden av bekämpningsmedel att fallet med glyfosat inte är något ovanligt’, fortsätter rapporten. ‘De säger att godkännandet av många bekämpningsmedel vilar på data och riskbedömningar som är precis lika vetenskapligt felaktiga, om inte ännu mer så.’

Varför dör träden? Varför ökar infertilitet, immunitetsstörningar, fetma m m? Kan det ha att göra med genmodifieringen (och dess koppling till användning av kända giftiga kemikalier) som pågår i allt större utsträckning? Redan 1992 redovisade SLU:s institution för växtodlingslära följande:

”Emellertid har det under de senaste åren rapporterats ett antal fall där en nysådd gröda har skadats eller dödatsfält som tidigare behandlats med glyfosat. Sådana effekter har upptäckts på spannmål, vallgräs och vallbaljväxter som såtts på fält där man några veckor tidigare bekämpat kvickrot eller där en gammal vall dödats med glyfosat. I andra fall har skador uppkommit på växter som stått i närheten av andra växter vilka behandlats med glyfosat genom avstrykning.

Liknande observationer har gjorts även i England (Lynch & Penn 1980; Penn & Lynch 1981) och Australien (Blows 1987). I båda dessa länder, liksom även i Sverige och USA, har studier genomförts för att försöka klarlägga huruvida det föreligger ett samband mellan observerade skador och en tidigare användning av glyfosat. I det följande skall jag i korthet redogöra för resultat av genomförda försök i olika länder och därefter sammanfatta erfarenheterna från dem. [. . .]

I jordar med låg biologisk aktivitet, speciellt under torra förhållanden, har glyfosat lång persistens, 1-2 år (Torstensson 1985, Torstensson et al. 1989, Torstensson (i manuskript). Under sådana förhållanden kan herbiciden ge effekter på groende frön (Eberbach & Douglas 1983, Torstensson (i manuskript). Kanske binds inte glyfosat på samma sätt i torr jord som i fuktig jord. Det är också bekant att glyfosat som adsorberats i mark åter kan frigöras och ge fytotoxiska effekter efter tillförsel av fosfat till marken. Det är alltså möjligt att tidigare applicerad glyfosat, under vissa förhållanden, kan tas upp och skada växter som inte behandlats med herbiciden. Risken tycks vara störst efter en torrperiod. [. . .]

Det ser ut som om inget av de rapporterade fallen av skador i olika grödor, sådda efter en tidigare glyfosatbehandling, kan anses bero på en enda orsak. En (olycklig) kombination av flera faktorer är den troligaste förklaringen till uppkomna skador. Faktorer av betydelse tycks vara: 1) En torr period före och efter glyfosatbehandlingen som gör att herbiciden inte binds och/eller bryts ned på normalt sätt; 2) Bildning av fytotoxiska substanser från en stor mängd glyfosatdödade växter som håller på att brytas ned; 3) Kolonisation av patogena svampar på växtresterna som håller på att brytas ned, och; 4) Konkurrens mellan markmikroorganismerna och den nyetablerade grödan om näringsämnen. Kanske är patogenen huvudorsaken, vilken normalt är utan betydelse, men som ges en chans att angripa de späda plantorna om de är försvagade genom upptag av små mängder glyfosat och/eller mikrobiellt bildade fytotoxiner och/eller näringsbrist genom konkurrens med markmikroorganismerna.”

I USA vill industrin (läs Monsanto et al) nu till varje pris förhindra en märkning av GMO-mat. Man mobiliserar miljontals dollar för att bekämpa en lag i Kalifornien som säger att all genmodiferad mat måste märkas.  I EU behöver man, enligt Loxbo, inte märka produkter från djur som ätit GMfoder, även om själva fodret måste märkas, så blir vi hänvisade till importerad mjölk får vi inte veta ifall korna ätit genmodifierat foder.

I en decennielång norsk studie visades också, att genmodifierad mat leder till ökad fetma hos både djur (som odlad lax) och människor samt t ex påverkan på inre organ hos människor. Det har enligt artikeln även visat sig, att de inbyggda pesticiderna i de genmodifierade grödorna befunnits vara kvar med halter av giftet BT toxin i blodet hos människor, trots att Monsanto intygat att detta inte kunde ske.

Det finns slutligen mängder av andra risker med GMO-modifiering såsom resistensutveckling och att arter slås ut genom att den biologiska mångfalden påverkas via genspridning. Där gjorde t ex Naturvårdsverket en forskningsgenomgång 2006 med avseende på raps, skogsträd och fisk.

I den fanns en tabell om vilka modifierade gener som var aktuella för introduktion för den närmaste 20-årsperioden genom att EU och OECD godkänt, ett skrämmande antal (se Tabell sid 58).

När människan leker gud går det inte bra, det är mitt tips. Träden dör, infertiliteten ökar samtidigt med att immunitet, resistens och antiresistens, därmed sjukdomar, breder ut sig, så att till slut också människor dör. Johannes Uppenbarelsebok måste snart utökas med fler undergångsscenarier.

Stöd svenska mjölkbönder och sist men inte minst som vanligt – Sverige ut ur lobbyiststyrda, ”endemiskt” korrupta EU – NU!

Se tidigare bloggposter: Frölagen klubbad och svensk mjölk försvinner – Bönder maktlösa i “bondeägda” Arla, Tyskland (och dess “långivare”) drar in Sverige i sin EU-diktatur och det sker med regeringens goda minneGet REAL! Skapa JOBB, Stöd det inhemska JORDBRUKET, STOPPA Arlas (danska) MONOPOL och SLUTA vräka pengar till tyska banker och riskkapital!Tyskland suger ut Europa – nu som då. Säg NEJ till IMF-lånenDel II – Den sovande regeringen ZZ‘Ett Enat Europa’ eller ‘Det Tredje Riket’ – Same Shit Different Name

Läs: NewsVoice – Tillsynsmyndigheter inom EU visste att Roundup orsakade fosterskador hos djur, Earth Open Source – Roundup and birth defectsFood navigator – Food industry raises millions to oppose Prop 37 on GMO labeling, GMO-guiden, SVD – GENMODIFIERAT I Latinamerika är oron stor över de kemiska bekämpningsmedel som används vid odlingar av genmodifierad soja. Antalet fall av barncancer och missbildningar har ökat kraftigt, Jordbruksverket – Håkan Loxbo – GMO på fodermarknaden, SVD – Det är inte synd om böndernaJordbruksaktuellt, Jordbruksaktuellt – Farliga fynd i vattendrag, Svenska Foder, DN – Berättelsen om krisen driver Europa mot splittring, Expressen – Nystartszoner är en usel idé, GP – Klimatfrågan kräver en ny global etik, SVD – Sopindustrin – en guldgruva, GP – 4 700 evakueras från Kanarieöarna, DN – Klimatpolitik: Debatten ska bygga på fakta, SVD – Borg beredd att öppna plånboken [min anm: Garantera då tillgången till svensk mjölk och ge stöd till biogasanläggningar som komplementär utkomst för svenska mjölkbönder], SVT, SVT – Här är allt som polisen gjorde fel 22 juli, SVT – Allt fler produkter innehåller paraben, SVT – Försvarsministern: Saudiarabien ingen diktatur, SVT – FP vill satsa på snabbtåg [min anm: underlättar massimporten av ”mat” från Däne-Deutschland], Newsmill – DN:s inställning till genmodifierade grödor är naivSVT – Nya evakueringar på Kanarieöarna, SVT – SD: ”Vi är här för att stanna”, Livsmedelsverket – Måste genmodifierad mat märkas, Expressen – 8000 duvor i Italien föll ner döda,

Bloggar: Supermiljöbloggen, Newsmill – GMO orsakar sterilitet hos däggdjur, Newsmill – Monsanto har anlitat Blackwater, Newsmill – Inför GMO-märkning för oss som vill undvika sterilitet och fertilitetsproblem, Lasses blogg – Hopp i galen tunna, Alliansfritt, Kulturbloggen, Enligt Ellen, Röda Berget – Politikens Schlingifiering, Schlaug, Tillväxt – reflekteraChrister NylanderOlas tankar, Staffan Danielsson – Naivt om jordbruket av Hedin, Göran Pettersson – din ledamot i riksdagen – Generella regler bäst, (min anm: EQT-stöttaren framför andra), Flute-tankar, DHE, Jesper Svensson, Newsmill1, 2, 3, 4, 5, 6 – Genteknikföretagens dolda agenda, 7 – Biodlingen riskerar att dö ut, 8 – Människan som försökskanin i GMO-verkstaden, 9, 10, 11, 12 – Bevis för faran av GMO-föda, 13, 14, SVT Debatt, 2, 3, Greenpeace – BASF flees Europe – no bad potatoes here, please!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.