Dein aschenes Haar Sulamith

Med dessa ord ur dikten ”Todesfuge” av Paul Celan vill jag uppmärksamma att det idag är Förintelsens minnesdag. Att inte högtidlighålla den med hänvisning till att det finns risk för motdemonstrationer är inte acceptabelt. Om polisen kan hantera motdemonstranter under Salemmarschen så ska man sannerligen klara den uppgiften på minnesdagen av befrielsen av Auschwitz.

I synnerhet nu, när förintelseförnekare dväljs inom den katolska kyrkans hägn, och nazister marscherar på våra gator med ofattbar arrogans och vinner än mer terräng ute i Europa, så är det ännu viktigare för att inte säga helt nödvändigt att påminna om vad nazisterna i Tyskland gjorde sig skyldiga till mot judarna under hela 30-talet och andra världskriget. De monumentala brott mot mänskligheten och livet som då begicks är så fasansfulla att inga ord kan beskriva dem.

Att överleva sådana erfarenheter måste vara oerhört svårt. Att inte hedra de överlevande och att inte visa deltagande är omänskligt. Och att inte försöka förhindra att det händer igen är oförlåtligt.

Läs bloggarna om
antisemitism, förintelsen, Auschwitz, förintelsens minnesdag,

SVD,DN, DN, Dagen, Dagen, SVD,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.