Ett Rätt ger inte Godkänt, Reinfeldt

Att Reinfeldt sätter SD på plats är välkommet. Men att han i Almedalstal står och inkluderar Moderaterna bland dem som byggt upp demokrati, rösträtt och välfärdsstat är återigen exempel på den ogenerade historierevisionism som förre partisekreterare Sofia Arkelsten redan ägnat sig åt 2011.

Då ljög hon och sa, att Moderaterna varit med och infört fri och lika rösträtt, och fick därför avgå.

Nu går det tydligen bara finfint för Reinfeldt, att stå och säga exakt samma sak, utan problem. Vissa är jämlikare än andra?

När det gäller förtroende för skötseln av ekonomin, som Reinfeldt, av fullständigt obegripliga anledningar, åtnjuter i opinionen tar man sig för pannan. När ska väljarna sluta låta sig duperas av den högborgerligt tvärsäkra artikulationen?

Åtgärd efter åtgärd visar att Moderaterna öht inte har en aning om vad de sysslar med. Senast slöseriet med 17 skattemiljarder på sänkning av arbetsgivareavgiften för unga, vilket inte haft någon som helst effekt:

”För att skapa mer jobb började regeringen 2007 sänka arbetsgivaravgiften för personer mellan 19 och 26 år. Men reformen gav motsatt effekt, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt en ny rapport från Handelsanställdas förbund har den sänkta arbetsgivaravgiften kostat 17 miljarder kronor. Men pengarna har inte haft effekt, andelen unga och andelen arbetade timmar för unga har i stället minskat sedan reformen infördes.”

Ändå gör Reinfeldt nu, liksom med jobbskatteavdragen, bara mer av samma,  i tron att en upprepning ska ge annat resultat. I den s k jobbpakten ingår nämligen just fortsatt sänkta arbetsgivaravgifter, men denna gång i ”lärlingskontrakten” som inte ens är några avlönade arbeten utan en sorts praktikplatser med utbildning:

Regeringen kommer därför att föreslå ett handledarstöd på 2 500 kronor i månaden till arbetsgivarna under ett års tid. Dessutom får de en subvention på lönesidan genom att arbetsgivaravgiften minskas från 21 000 kronor i månaden till under 9 000 kronor för en ung person på ett så kallat YA-jobb, som blir det nya namnet.”

Det blir ytterligare miljarder ”rakt i sjön”, som om inte 17 miljarder räckte. Välfärden blöder, ändå sliter Reinfeldt ytterligare några slamsor ur kvarlevorna.

Likadant sänkningen av restaurangmomsen, där har restaurangpriserna istället höjts och varje ”skapat” jobb kostat 1 miljon skattekronor: 

Vi skulle dessutom kunna fråga oss hur många av de nya krogjobben som det faktiskt går att leva på.

Hotell- och restaurangfacket har inte sett någon sjunkande arbetslöshet bland sina medlemmar, och när förbundets tidning Hotellrevyn granskade branschen visade det sig att en mycket stor andel av de nya jobben helt eller delvis betalas av Arbetsförmedlingen.

Men låt oss, bara för diskussionens, skull ändå anta att det är regeringens momssänkning som skapat 5000 nya jobb. Då måste den väl beskrivas som en framgång?

Visst, om vi tycker att ett branschstöd på lite drygt en miljon är ett rimligt pris för att skapa ytterligare ett jobb i hamburgerbranschen eller på en sportbar.

Momssänkningen kostade nämligen 5,4 miljarder att genomföra förra året. Eftersom branschen växer lär det bli mer i år. Om vi accepterar att de 5000 jobben – på något sätt – skapats av momssänkningen betyder det att varje jobb kostat en dryg miljon, och fortsätter att kosta en dryg miljon år efter år.”

Vi kan sen bara lägga till den huvudlösa affären Nuon – och det borde räcka för att avsätta den här regeringen innan skattkistan är barskrapad för gott. M har sålt ut i stort sett allt av värde och nu väntar nya skattesänkningar som inte kommer att skapa ett enda jobb utan bara krascha ännu mer välfärd.

Pga den inhumana utförsäkringspolitiken har 200 000 sjuka och arbetslösa tvingats till socialbidrag, vilket påfrestar kommunernas ekonomi, stigmatiserar de utsatta och leder till ytterligare enorma nedskärningar på lokal nivå vilket i sin tur sänker skatteunderlaget än mer osv,  enligt Borgs dödsspiral som recept för ekonomisk avveckling.

Att sänka a-kasseavgiften kommer för det första inte att få tillbaka de som tvingades lämna den när Reinfeldt startade sitt regeringsinnehav 2006 genom att kraftigt höja dem. Vidare är det många i gruppen som aldrig kvalificerat sig för a-kassa och dessa regler ändrar ju inte Reinfeldt, vilket gör att lämmeltåget till socialbidrag lär fortsätta.

De som möjligen får nån krona över på ett femte jobbskatteavdrag kommer direkt att måsta lägga det på mat för dagen, resor till jobbet och amorteringar på sina bolån. De ökande räntorna är i antågande pga Feds beslut att stoppa likviditetsflödet samtidigt som oljepriset stiger.

Fler skattesänkningar för att hålla nere lönerna (och därmed möjliggöra fortsatt skyhöga vinstuttag) sänker välfärden ännu mer. När lönerna sjunker, sjunker efterfrågan, arbetslösheten ökar o skattebasen krymper så att välfärden smälter undan, lägg sedan skattesänkningarna på det, så är välfärden snart helt borta. Dessutom är det en åtgärd mot väljarnas samlade vilja:

Bara 14 procent av svenskarna ser sänkt skatt som viktig. 82 procent vill hellre ha satsningar på välfärden.”

De Nya Moderaterna var för övrigt inte nyare än att de kunde stödja en alltigenom neokonservativ politik i USA:s presidentval 2008, då de gav sitt stöd till mörkblåa McCain istället för till Obama.

John McCain som alltså säger nej till aborträtten, ja till att abortläkare åtalas, nej till skattefinansiering av vårdinstanster som utför abort, nej till FN:s stöd till familjeplanering och kvinnors reproduktiva hälsa, nej till enkönade äktenskap, nej till lag mot diskriminering av homosexuella i arbetslivet, nej till förbud av attackvapen, ja till förbud för att lagföra vapentillverkare, nej till bakgrundskontroll för vapenköpare, ja till lättnad av restriktioner vid vapenköp i form av licenskontroll och kontroll av vandel, nej till att hatbrott mot homosexuella ska betraktas som just hatbrott osv osv osv.

Den här regeringen har gjort sitt. Enligt Demoskops senaste mätning som publiceras av DN idag har de rödgröna egen majortet, på på 50, 4 %, medan Alliansen bara uppnår 37,1 % – med SD:s 11, 6 % blir det ändå bara 48, 7 % för det i så fall lightbruna blocket. Ställ misstroendevotum och avsätt regeringen innan ekonomin totalhavererar. Budgetunderskottet galopperar i takt med att massarbetslösheten skjuter i höjden.

Minst 400 000 jobb behövs – skapa dem i vård, skola, omsorg och infrastruktur – NU! Ett lärlingsssystem ”av tysk modell” istället för utbyggd arbetsmarknadsutbildning är inte grejen.

Bygg ut arbetsmarknadsutbildning för både snabb omställning och som yrkesutbildning för unga istället för att ställa grupper mot varandra och jobben mot arbetsrätten. Se till att fixa den livsfarliga arbetsmiljön och rädda vård, skola, omsorg genom att inte sänka skatterna, och stoppa realisationen av välfärden – annars är det faktiskt för sent.

Jonas Sjöstedt: ”– Även om demokratin ska bestämma hur skattepengar ska användas så behövs det också alternativ. Våra motståndare säger ­ofta att vi är emot valfrihet. Men motsättningen går inte ­mellan valmöjligheter och det offentliga, utan mellan vinstintresse och att värna en bra välfärd”, säger han.

Enligt Sjöstedt är det en självklarhet att folk till ­exempel vill ha inflytande över vilket äldreboende ens föräldrar hamnar på.

Kommer bli prio ett

– ”För mig är det viktigt att visa att vi vill se olika profiler på verksamheterna. Men det krävs inget vinstintresse för det. Riskkapitalbolagen står inte för mångfald, bara för vinstuttag”, säger han.

Se tidigare bloggposter: Feffes slamsigt undanglidande demagogi – fortsätter Söndra och HärskaFredrik Reinfeldts Tal: Söndra och härskaCarl Bildt – Besserwisser mot bättre vetande

Läs: AB – Saltad nota från krogbranschen, Dagens Industri – 17 miljarder rakt i sjönArbetet – Vinsterna ökar – men inte lönerna, AB – Lyfta frågan igenAB – Vilka krafter ligger bakom Moderaternas utförsäljningspolitik?, Expressen – De femton familjerna som styr Sverige  [och Moderaterna får man väl tillägga med tanke på att Douglas sitter i partistyrelsen], SVT – Svenska folket: Nej till skattesänkningar,  DN – Reinfeldt satsar miljarder på jobbenJonas Sjöstedt – Moderaterna skriver (om) historien, SVT – Det här händer i Almedalen på torsdagen,SVD – Fler jobbskatteavdrag kan bli aktuella, DN – 200 000 sjuka och arbetslösa tvingas till socialen, SR – Väljarna: ”Partierna allt mer lika”, AB – Sista dansen med Alliansen, AB – Moderaterna har gett upp, AB – A-kassan är ett politiskt fiasko, Reinfeldt, AB, SVT – Dokument Inifrån – Lönesänkarna, SVT – Dokument Inifrån – Dubbel bokföring, DN – LO kräver att PPM läggs nerAB – Reinfeldt visste att sjuka skulle drabbas, DN – Försvaret är nu en intern strid inom M, 2, SR – V: Ändra grundlagen för färre utförsäljningar, Röda Berget – Hur många miljoner har Moderaternas avknoppningar kostat, SR – I huvudet på Tomas Ramberg, SR – Uppmanade till isolering av Sverigedemokraterna, AB, AB2, SVD, Expr, SVT – Giftpil riktad mot Stefan Löfvén, AB – Vimmelextra – Bilder – Almedalen

Ledarsidorna: DN – Regeringen behöver kontringar, GP – Storsatsning på unga utan jobb, SVD – Valet av skjorta ger inte fler jobb, Sydsvenskan – Alla var där, HD – Tuktad arbetslinje, Corren – Reinfeldt satte press på Löfvén, Nerikes Allehanda – Egenmakt mer relevant än klyftor, UNT – Effektivitet är inte avgörande,

Bloggar: Jonas Sjöstedt – Välkommen, ReinfeldtMartin Mobergs betra…Röda Berget,Högbergs tankarMikael Andersson (C) och Martin Mobergs, Roger Jönsson (s), Signerat Kjellberg, Nils Erik Lindblom, Dick Bengtson – Trötta moderater, Lasses blogg – Lång och varaktig söndring, Nya Wermlandstidningen – Hopp och utmaningar för landsbygen, Borås Tidning – Nödvändig press på politiker, 2, Borås Tidning – Ledarbloggen – Fredrik Reinfeldt i Almedalen: Om konsten att prestera under press, Västmanlands Läns Tidning – Redo att regera (om MP), Norrländska Socialdemokraten – Här behövs facklig kamp, Hallandsposten: Hvad hvilja Moderaterna?, Piteå-tidningen: Risiga resultat för Reinfeldt, Länstidningen Östersund – Skolan går före skattesänkningar, Sydöstran – Demagogi om bidragslinje av Reinfeldt, Västerbottens Folkblad – Väljarna vill höja taket i a-kassan, Dala-Demokraten: Övre medelklassen som samhällskritisk kraft, Skånska Dagbladet – Lyssna på LO:s pensionskritik, Falu-kuriren – En riskabel valstrategi, Reinfeldt, Eskilstuna-Kuriren – Privata skolor ska inte bara kunna lägga ned

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.