Toppen av ett isberg

Och under ytan ligger det förflutna och flyter. Hela antiterrorterrorn och dess nya repressiva lagar verkar till sist ändå handla om att man inte gjort upp med det – och när man inte gör det så upprepar det sig (och då i projicerad, uppförstorad form). Och Europa vilar på ett sällsynt ruttet förflutet där de översta historiska skikten rymmer 30-talets alla totalitära rörelser – fascismens korporatism, nazismen, stalinismen (som i sin tur bara var en uppförstorad tvångsupprepning av tsarväldet), falangisterna i Spanien m fl. Under det kolonialismen osv

Och det mest nyspråkiga är att man säger sig bekämpa just alla dessa avarter medans det är precis tvärtom, man kör vidare i gamla hjulspår. Men det informerar man inte om, vilket även det är en del av det historiska arvet; talandet med kluven tunga. Så det är tjatigt fasansfullt.

Sajten EU-kritik.se har till och med funnit att Europa nu får en riktig uppsträckning av USA för de totalitära tendenserna:”Europeiska unionen måste ta itu med att lösa en uppenbar demokratiklyfta mellan Bryssel och de europeiska väljarna och gå längre än till en debatt om dess institutionella strukturer”, varnar United States National Intelligence Council (NIC), som är Washingtons viktigaste underrättelseorgan. Visserligen glashusets själva epicentrum men ändå.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.