Tvångsförflyttningar, hård segregering och passiv arbetsmarknadspolitik

Inte nog med att högerns s k förhandlare, handelsmarknadsminister Ulf Dinkenspiel gjorde så att Sverige fick sällsynt dåliga villkor för sitt EU-medlemskap – vilket ledde till en utförsäljning av hela landet – inga undantag krävdes öht, inte heller begränsningar krävdes för köp av mark och fastigheter – inte ens jordbruks- och skogsfastigheter, och valutarestriktionerna hade ju redan eftergiftigt avskaffats av Feldt för fri passage till skatteparadisen. De flesta andra länder förhandlade sig till bättre villkor. Sverige däremot sålde ut sig totalt. Nu fortsätter dessutom den totalitärt anstrukna globaliseringsanpassningen till absurda och människofientliga neoliberala marknadsprinciper. Om inga jobb finns på hemorten, så ska människor som villkor för a-kassa flyttas som spelpjäser till jobben oavsett vilka sociala och mänskliga tragedier det innebär. Enligt de neoliberala doktriner, som inte fungerar utan istället kraschar världsekonomin gång efter annan, just för att marknadsreligionen som predikas är fundamentalistisk och, likt luftslott, saknar verklighetsförankring.

Inte nog med att man i Stockholmsområdet segregerat vården med sin nyliberala politik så till den milda grad, att människor i utsatta områden bokstavligen måste frukta för sina liv, pga att de får sämre vård ju sjukare de är – med det nya systemet. Nu skall människor utsättas för hot om att mista varje försörjningsmöjlighet också och hotet lyder – Stick härifrån, annars sliter vi brödfödan ur munnen på dig. Det kallas tvångsflyttning, segregering av både bostads- och arbetsmarknad (samt även vård, skola, omsorg), vilket i sin tur leder till en gettoisering som blir en grogrund för både maktlöshet och ett allt desperatare och mer utbrett våld, ökad kriminalitet, missbruk, kvinnomisshandel, fattigdom etc.

Alliansen som pratar så mycket om familjens betydelse i samhället borde verkligen värna om att försöka hålla ihop den. Tror Littorin att hans förslag att tvinga folk att flytta som villkor för a-kassa går ihop med ett värnande om familjen – naturligtvis vet han om att det inte går ihop.  I synnerhet när det inte heller byggs eller renoveras bostäder,  i jobbtäta och därmed attraktiva områden, eller ska vi kanske börja kalla det zoner. Vilka är det som blir lidande? Jo, de mänskliga relationerna naturligtvis – sociala nätverk slås sönder, familjerna slås sönder, och alienationen ökar vilket leder till allsköns negativa konsekvenser, i synnerhet för kvinnor. Vad blir nästa steg – att människor skall tvingas flytta inom hela Europa som sökfält, ja, sådana förslag är väl redan på gång, deportationsliknande metoder. Så flyttar vi alla fattiga och icke-önskvärda till så att säga saltgruvornas tröstlösa distrikt. Och mer eller mindre internerar dem där? I gettoiserade former. Allt i den oheliga marknadens heliga namn.

Att skapa incitament för de som är intresserade och vill öka sin rörlighet på arbetsmarknaden är en mycket bättre väg att gå, via t ex ökade möjligheter till kvalificerad arbetsmarknadsutbildning. Men sånt intresserar inte riktigt de här auktoritetstroende politikerna, eller hur? Det är bara att titta på skolpolitiken – den är av samma slag. Med tvång skall man piska fram de resultat man vill ha – inte med ökad lärartäthet, renoverade skolor, bättre skolmat, mer resurspersonal, mindre klasser – dvs de enda medel som skulle kunna leda till att man verkligen fick förbättrade resultat i skolorna. Vilket visar att Alliansen överhuvudtaget inte är intresserad av att lösa några problem.

På samma sätt är det således inom arbetsmarknadspolitiken – hade man velat lösa något där hade man satsat på en aktiv arbetsmarknadspolitik, men det gör man inte utan sysslar istället med metoder som får oss att backa allt längre bakåt i historien för att slutligen hamna där tvångsupprepningen hämtats från – det totalitära, auktoritära och samtidigt spiritistiskt troende 30-talet, innan kriget bryter ut, som en sista auktoritär och marknadsreligiös åtgärd för att få fart på sysselsättningen. Men om vi nu ändå skall tvångsupprepa detta fasans årtionde – vilket inte minst det s k Stockholmsprogrammet är ytterligare ett orwellskt bevis för att man gör – så är det dags att nu ta upp den keynesianska tråden i svensk historia därifrån och satsa på offentliga arbeten i mängd.

För att renovera och klimatomställa grundskolor och miljonprogrammet, för att öka lärartäthet i skolsystemet hela vägen från grundskola upp till högskola och universitet samt för att satsa mer på forskning och utveckling och då inte bara inom klimatområdet utan inom humaniora – det behövs tydligen, för kunskapen om den totalitära historien har uppenbarligen fallit i glömska för att inte säga total minnesförlust.

Läs: GP – ”Littorin vill straffa arbetslösa”, DN – ”Borg spår massarbetlöshet”,    AB1,    DN – ”Så slår nya A-kassan mot kulturarbetarna”,   DN2,   AB2,   AB3,   DN3,   DN4,

Läs bloggarna! – Solidariskt Sverige: ”Vilka jobb på annan ort? – Disciplin och straff arbetslinjen från alliansen”,  Svensson – ”Vill du inte lämna din familj? Då ska du straffas”,   Alliansfritt Sverige – ”Standardlösningen: Hårdare tag”, Roger Jönsson –  ”Sven Otto Littorin och alliansen måste uppmuntra de arbetslösa”,     Kulturbloggen,  Oscar Fredriksson (c),    Norah4you Weblog,  Per pladdrar på,   Badlands hyena,  Peter Andersson – med rätt att tycka,  

Om diktaturens Stockholmsprogram: Mark Klamberg – Stockholmsprogrammet, HAX – ”Låt det inte ske i tysthet!”, SVD  – ”Ipredator flygfärdig till helgen”, Yelahnet – ”Stockholmsprogrammet är här”, Expressen,  The Guardian – , Kulturbloggen,   DN,

Se tidigare twitter om Stockholmsprogrammet : ”COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN- PARLIAMENT AND THE COUNCIL”,  AB – Mats Engström – ”En tydlig slagsida åt det repressiva hållet”,  Mer Orwell från EU – Läs Folke Schimanskis nyhetsbrev

Läs också Dan Josefsson.net – Ridå för Thatcher i England (men inte i Sverige)

Läs också Counterpunch – Greg Grandin: ”Milton Friedman and the Economics of Empire – The Road from Serfdom”

Även: Mariann H. Marchand: ”Neo-liberal Disciplining, Violence and Transnational Organizing: The struggle for womens’ rights in Ciudad Juárez”, Denise A. Segura and Patricia Zavella: ”Women and Migration in the U.S. – Mexico Borderlands”, Wikipedia: ”Female Homicides in Ciudad Juarez”

Se även tidigare bloggpost: Det ockulta högerspöket går igen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.