Mer hot och hat är inte ett ‘öppnare’ samhälle utan ett laglöst samhälle

Apropå #kommentarsfälten och diskussionen om Expressens införande av kommentarsmoderering finns mycket att säga.

Bland annat att chefredaktör Thomas Mattsson verkar motsäga sig själv när han skriver ett blogginlägg om att Expressen infört moderering  för att kommentarsfälten ”domineras av främlingsfientliga debattörer som torgför smyg- eller öppenrasistiska åsikter”, för att sedan genast återigen släppa loss just detta gäng med full styrka i kommentarsfältet till just detta blogginlägg om denna ”moderering”, som således uteblir helt och hållet.

En sak vi kan konstatera är därför, att det är viktigt att öppna upp en diskussion kring vad skillnaden är mellan opinionsbildning, samhällsdebatt och hatpropaganda, indoktrinering och hets mot folkgrupp(er).

Teater Galeasen tar tag i frågan på ett utmärkt sätt. Under en fem timmars maratonläsning med början idag kl. 19.00 läser 21 manliga skådespelare en hel ”diskussionstråd” från ”yttrandefrihetsforumet” Flashback. Diskussionstråden de valt att lyfta upp för granskning i scenljuset har den ”politiskt inkorrekta” titeln ”Hur ska vi straffa rasförrädarhororna?”.

Jag vill citera skådespelaren Jens Ohlin från Teater Galeasen som svarar så här på frågan om varför teatern sätter upp den här ‘föreställningen’ som man döpt till ”Skärpning gubbar!”:

”- Ja, det har sin början egentligen i massakern på Utöya. Den här gärningsmannen beskrevs som en ‘ensam galning’. Och min första tanke var liksom vadå ”ensam” han delar världsbild med ganska många, företrädesvis män. Jag vill visa på att det här är mycket bredare än en ‘ensam galning’. ”

Om vi tittar på 30-talet så utgavs i nazi-Tyskland t ex tidningen der Stürmer där de antisemitiska nidbilderna utgjorde kärnan i den nazistiska hatpropagandan som denna ”tidning” tryckte och spred. Var det en ”frispråkig” ”politiskt inkorrekt” publikation? Svar: Nej. Det var rasistisk, nazistisk hatpropaganda med syfte att uppvigla hat mot judar och bana väg för det folkmord på sex miljoner judar och ”rasförrädare” som sedan följde.

Med diskussionstrådstitlar som ovan nämnda och innehåll som Teater Galeasen ger manifest prov på genom att iscensätta ”diskussionstråden” frågar man sig därför: Är Flashback och nätpublikationer som ”Politiskt Inkorrekt” m fl verkligen ”sann yttrandefrihet på nätet” eller helt enkelt rasistisk och sexistisk hatpropaganda som missbrukar yttrandefriheten till personförföljelser, rasistisk propaganda och hets mot folkgrupp(er) såsom kvinnor och invandrare, samt mot alla som motsätter sig denna hatpropaganda?

Se SVT – Näthat på teaternTeater Galeasen – ”Skärpning Gubbar! – 21 ensamma galningar diskuterar nationen, kvinnan och rasen. Ett autentiskt samtal, hämtat från ett nätforum.”

Läs även: AB – Tidningarna tjänar pengar på näthatet, DN – Därför stänger vi kommentarsfälten tillfälligt, SVD – Breivik får kärleksbrev, AB – Mansgranskning, någon?, AB – Tjejer förstår inte fotboll, Expressen, AB4, AB – Skydda de anonyma i kommentarsfälten, 

Se tidigare bloggposter: ”En ensam galning”?The Knight in Shining Armour – En Tvättäkta TerroristUppdatering – Anders Behring Breivik, Högerextrem TerroristTa avstånd från högerextremismen och dess hatretorikOanständig koppling – Skrämmande läsning om Breiviks kopplingar till ExtremhögernTea Party tog hem spelet – glöm återhämtningenÄnnu ett av Bushs Olagliga Anfallskrig – Syskonreligionernas inbördes hat förintar oss alla?Moderaternas ansvarSkolan har ett ansvar att vaccinera mot nazismHögerpopulismen – Moderat riksdagsledamot bloggar ”Arbete ger frihet”Hyckleriet som ansikte utåt – en inbyggd burka

Bloggar: Thomas Mattsson blogg – Ny policy för artikelkommentarer, Ingen kommentar1, Ingen kommentar2, Olas tankar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.