100 % stöd till Lars Vilks

Igår gick mina tankar till Isobel Hadley-Kamptz, som på grund av sin Expressenartikel ”Min skräck för polisen” fick motta hot från extremhögern i kommentarsfälten till artikeln och på sin blogg, ”Isobels text och verkstad”. Idag får vi veta att Lars Vilks blivit hotad till livet i ett telefonsamtal från Somalia – ett hot som han tog på allvar, särskilt efter attacken mot den danske karikatyrtecknaren Kurt Westergaard. Lars Vilks säger idag enligt Aftonbladet:

Jag har fått massvis av hot tidigare, men det här kändes allvarligt. Speciellt med tanke på att det som hände Kurt Westergaard hade kopplingar till Somalia, säger Vilks. Mannen pratade på bruten svenska. Han frågade först om Vilks kände till vad som hände med Kurt Westergaard i Danmark. – När jag svarade ja, sa mannen: ‘Du står på tur, vi kommer att hälsa på dig’. Vilks svarade att mannen var välkommen, sen lade han på. En stund senare ringde mannen igen.– Då upprepade han hela tiden: ‘Vi kommer, vi kommer, vi kommer’. Det lät som någon form av bönrop, säger Vilks.”

Över hela världen hotas hjältemodiga människor av mörkerkrafter, från olika politiska och religiösa håll. Mörkerkrafter som långt ifrån alltid finns i desperat laglösa och fattiga länder som Somalia, men som ändå har det gemensamt att de vill förbjuda yttrandefrihet, offentligt samtal, demokratiska fri- och rättigheter samt stävja alla protester mot en auktoritär samhällsordning.

Det gäller Kina, Burma,  Iran, Latinamerika…listan kan göras hur lång som helst. Hela befolkningar som brutalt tryckts ner reser sig ändå mot förtrycket i kamikazetappra men ofta fruktlösa protester, som inte sällan slutar med att repressionen visar sitt rätta ansikte i öppet våld. Protesterna visar dock att det finns ett urstarkt stöd för förändring.

Så, istället för ytterligare triljondollarskrig mot terrorn i Afghanistan – the graveyard of empiresvilket ju lägger makten än mer i händerna på världens största långivare till bushdoktrinernas implementering, nämligen enpartistaten Kina – tycker jag vi skall använda summor till att stärka broarna, för uppbyggnad av civila samhällen och fattigdomsbekämpning, så att incitamenten för vallmoodling minskar väsentligt. Nedrustning och sanktioner mot vapenhandel måste vara ett absolut fokus.

Frågan är hur länge spillror av demokrati och välstånd i väst kan stå emot? Kina äger som bekant USA och vem vill i framtiden vara hänvisad till att inmundiga nyheter och kommentarer från Global Times? Det verkar som det är dit vi är på väg eller hur. Därför måste kampen mot fattigdom och för yttrandefrihet, mänskliga rättigheter, demokratiska och medborgerliga fri- och rättigheter intensifieras.

De sociala medierna och internetteknologin har blivit ett verktyg för de som vill förändring; vilket tillhandahållit aldrigt tidigare skådade möjligheter att kommunicera vittnesmål om förtrycket och kabla ut missnöjet med det till hela världen. Här byggs broar och vi ser att vår syn på frihet, mänskliga rättigheter, demokratiska fri- och rättigheter, frihet från fattigdom och förtryck är gemensam.

Det ser jag som ett stort hopp.

Sådana broar byggs inte bäst mellan stormakter med hyperambitioner, utan i betydligt mindre skala. Det är vad jag tror. Därför så anser jag att det mer eller mindre paranoida byggandet av fästningen och hypermaktblocket EU endast kommer att leda till ännu större och ohanterligare hot mot världsfreden. För att inte tala om vad krigandet, med dess enorma slöseri och astronomiska kostnader, kommer att göra. Till slut finns inte några resurser kvar att skapa fred med.

Se tidigare bloggposter: Kapitalrealismen ersätter Socialrealismen, Marknadsekonomi som garant för demokrati och frihet?, Den ”legala nihilismen” och gasledningarna, Valet mellan pest, kolera och andra dystopiska folksjukdomarAndreas Carlgren – miljöminister…, Svar på tal till Per Schlingmann på Newsmill, Moderater med kärnvapen för fred – till höger om neutraliteten, En övergång till Euron när Europa är belånat över taknocken?

Läs: Några exempel på hur de som kämpar med sitt liv som insats för demokrati och mänskliga rättigheter i världen behandlas – Se SVT Kultur Special – Dokumentär om livsfarlig rapportering av protester inifrån Burma, Världsbloggen,  DN – Lydia Cacho om ”Jag låter mig inte skrämmas – om Lydia Cacho som för sina journalistiska avslöjanden om våld och systematiska kvinnomord i Ciudad Juarez mottagit en mängd priser, Every Human Has Rights om Lydia Cacho, Parvin Ardalan i Iran, Reportrar Utan Gränser, Frontline – The Tank Man,

Se även: Globalis – Länder: Somalia, Mimersbrunn.se – Tove Nilsson: ”Varför Somalia är ett U-land”,  Svenskafreds.se – Somalia,  DN – ”Somalia en bortglömd konflikt”,

Se även:  Neo-liberal disciplining, Violence and Transnational Organizing: The struggle for womens’ rights in Ciudad JuarezWomen and migration in the U.S. – Mexico Bordlands,  Wikipedia – Female homicides in Ciudad Juarez, Counterpunch – Greg Grandin: ”Milton Friedman and the Economics of Empire – The Road from Serfdom

Läs: SVD – Sociala medier ny PR-kanal,    SVT – Svensk Väljaropinion – Valet 2010DN – Dan Jönsson: Politikermantra. Yttrandefrihet görs till en spjutspets mot terrorn,  SVD – Politikerna som twittrar och bloggar ‘” hela listan,   SVD – Gräsrötterna tar makten på nätetSVD – Lars Vilks hotad från Somalia, DN2, DN3,  Sydsvenskan,  SVT.se – Reinfeldts närmaste lämnar vid valförlust,   AB – Vill 4 % rösta på ett rasistiskt parti? SVT – Sydnytt: Dödshot mot Vilks på telefon,

Bloggar: JMW Kommunikation – Politik och sociala medierKent Persson (m) – Vad är det som är svårt att förstå med de sociala mediernaPeter Andersson – med rätt att tycka,   Redaktionschefens bloggTokmoderaten – De socialt retarderade Mina Moderata Karameller – Vem är egentligen megafonKulturbloggen – Eva-Lena Jansson, en av få politiker som använder Twitter för att lyssna och inte bara som megafonHögbergs tankar , In Your Face – Intressant, men smalt,   Mitt i Steget – Om sociala medierViktor Tullgren – Om sociala medier och förvirrat högerfolk,   Isobels text och verkstad – Something stupidFarmorgun i Norrtälje,   Nattens bibliotek – Det här är Twitter när det är som bäst Peter Karlberg Axess,   Fredrik Segerfeldt,   SJÖLANDER,   Peter Andersson – med rätt att tycka2,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.