Populismen – även Miljöpartiet Högervrids?

Är tiden nu inne för Miljöpartiet att Högervridas också? Tyvärr mer än pekar valet av ”Åsa Romson, född 22 mars 1972, i Salem” framför Mikaela Valtersson  i den riktningen. Valtersson var väl också den, som verkligen lyckades bjuda den indiskret charmlösa borgerligheten motstånd i debatten om utförsäkringspolitiken i valrörelsen.

Den överdimensionerade avpolletteringen av den sistnämnda för därför tankarna till den bryskt partipiskande korrektion som Göran Perssons förpassning av Brita Leijon ur maktens labyrintiska korridorer utgjorde exempel på.

Kommer vi då att få en allt mer renlärig grön rörelse av flåshurtigt vegetariansk frisksportartyp med lika stor aptit för (M)akt som för biodynamiskt odlade grönsaker?

Jag måste nämligen erkänna att jag alltid haft mina dubier angående Birger Schlaugs envist svarta skjortor, som gett mig mångårigt huvudbry. Vad är det han vill signalera? har jag återkommande tänkt.

När man nu blickade ut över miljöfolket på MP-kongressen (via SVT Forum) så tyckte man sig istället till sin förfäran märka, att hela församlingen plötsligt såg nästan uniformerat gröna ut. Fridolin hade en krystat vetegräsmjölksgrön cardigan (säkert ortodoxt växtfärgad), som han försökte se obesvärad ut i.

Denna fick sedan formligen trängas med allt från spenatstuvningsgröna sjalar, flygvärdinnelätt svepta runt halsen på de vant paragrafryttande miljöjuristerna till strama lövgrodsfärgade slipsar som satt fästa på kongressombuden likt en enda lång rad gröna sparrisar.

Som kronan på verket ståtade den propert spygröna talesmannen från valberedningen, och på ett nästintill militant kampanjarbetande sätt talade sig varm för Romsons alla klimatpolitiska dygder, så att man därtill frestades uppleva hans ordström som ett alldeles särskilt rättroget grönt exorcistslajm.

Saken görs inte bättre av att SVT också rapporterar: Bland förslagen märks

Nybyggda hus ska ha vita tak.
* Skafferier ska vara obligatoriska i nya hus.
* Sverige bör lämna EU.
* Nej till gårdsförsäljning av alkohol, vilket bifalls av PS.
* Tobak ska bara säljas på recept. (min anm: undrar vad alla svenska snusare skulle säga om det)
* Rökning bör förbjudas på allmän plats.
* Mobiltelefoner bör förbjudas i kollektivtrafiken.
* Ta ifrån jägarna viltvården.
* Förbud mot försäljning av kött.
* Grönt pensionssystem.
* Pantsystem för elektronikskrot.
* Förbud mot motorsport.
* Avskaffa ränta och inflation”

Bland allt detta vin blandat med vatten vet ju alla dessutom, att skillnaden mellan ”bör” och ”ska” är avsevärd, varför det är minst sagt underligt, att ordningen inte är den omvända, med tanke på EU:s utfiskningspolitik, kärnkraftspolitik, uranbrytningspolitik, Arktispolitiska beslut, osv.

Jens Holm (V) pekar också på att Miljöpartiet även börjar sväva på målet angående den ymnigt förekommande utförsäljningen av statliga bolag, som om det inte räckte och blev över med den nyliberala röran på spåren:

Det senaste var när det kommande språkrör Gustav Fridolin meddelade i media att han var beredd att privatisera flera statliga företag, bl a SBAB, Telia och Vattenfall. Nu har jag pratat personligen med Fridolin som menar att han var feltolkad. Han gick också ut med en rättelse som underströk att han inte ville privatisera företagen. Men i media
har han ändå sagt att han är beredd att diskutera framtiden för dessa företag med regeringen.”

Och det, trots att offentlig konsumtion är bättre för klimatet än privat, som Jens Holm också påpekar:

”När man bejakar stora delar av den borgerliga regeringens skattesänkarpolitik säger man också ja till en ökad privatkonsumtion (på bekostnad av en offentlig, som är mycket bättre för klimatet). Arbetstidsförkortningen borde också vara en viktig del i omställningen till ett hållbarare samhälle, det ser ut att vara en reform som MP nu håller på att släppa. Man måste också vara tydlig i vad man vill ha våra gemensamt ägda företag till; alltså att man vill behålla dessa och använda dem i omvälvningen av samhället till hållbarhet. Där är ju inte MP heller tydliga numera.”

Så när Göran Greider framhåller V som det miljöpolitiskt mer försvarbara alternativet så tvingas man faktiskt hålla med:

I själva verket är det nog så att den mest långtgående och mest systemkritiska miljö- och klimatpolitiken, den är det idag sannolikt Vänsterpartiet som håller sig med. Både vad gäller de miljöpolitiska sakfrågorna i sig och den allmänna jämlikhetspolitik som är en förutsättning för att bryta de konsumistiska kedjereaktioner som går genom våra samhällen.”

Därför sätter jag frågetecken kring Mats Knutsons idylliska, och vad det verkar mindre belagda analys av (M)aktskiftet i Miljöpartiet. Det blir Hallandsåstunnlarnas grundvattenförgiftande vansinnesdimensioner som vinner över det småskaligt kolugna bondförnuftet.

Se tidigare bloggpost: Det ockulta högerspöket går igenBlåbrun Majoritet i Västra GötalandStöveltrampet allt högljuddare och demokratin sätts ur spel

Läs: DN – Fridolin öppnar för samarbete med regeringen,  SVD – Gröna idéströmningar och bruna skjortor – RADIKALARE ÄN HITLER? DE ESOTERISKA OCH GRÖNA NAZISTERNA. INSPIRATIONSKÄLLOR. PIONJÄRER. FÖRVALTARE. ÄTTLINGAR, Nya Fritänkaren – Peter Staudenmeier (Översatt av Gunnar Ståldal,  från norska Humanisten  2/2000, publicerad i Folkvett 2/2001, samt reviderad sedan dess) – Antroposofi och Ekofascism, SVD – Cordelia Edvardsson: Ta dig sen dito en, dito två, dito tre, så dör du nöjdare, Wikipedia – Adolf Hitler’s vegetarianism, SVD – Maktskifte klart i MP, Affärsvärlden – Miljöpartiets galna motioner, SR Ekot – ”Många överraskade av att Romson vann så stort”, DN – Maria Crofts: Romson vann på sin miljöprofil, DN – Romson vill ta vara på miljöframgångenSVT – Språkrören om järnvägar, friskolor och trygghetssystem, SR Ekot – Vulkanutbrott på IslandAB – Rökförbud på allmän plats, AB – JUST NU: Jorden har inte gått under, Expressen, Expressen – Harold Camping hade fel, AB – De blir Miljöpartiets nya språkrör, AB2, Expressen – Nya språkrörens mål för miljöpartiet, AB – Alla vill flirta med MPSVD – MP vill skärpa rökregler, DN – Fridolin och Romson nya språkrör, DN – Fortsatt spansk massprotest i trots mot lagen,

Bloggar: Ledarredaktionens blogg Ipse Cogita, Röda Malmö, Motpol Partistaten – Sandro Wennberg – Det är de stora barngrupperna som är dyra, inte de små, Nakna sanningen – På måndag börjar den årliga bloggkärleksveckan, André Assarsson – Fungerar negative campaigning?, Kent Persson (M) – Inrätta nystartszoner!, Röda Berget – STREJK!, Kent Persson (M) – MP är ett intressant parti

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.