Följer Ett hjärta Rötts exempel och citerar Palme

Dominobrickorna faller som sagt i given ordning. Kravall-Spanien kommer snart att följas av Kravall-Sverige, med tanke på hur huvudlöst den här regeringen hanterar ”reformutrymmet”. Nu skriver SVD Näringsliv således: ”Den globala krisen hotar svensk export”.

– Sverige har en ganska stark exportindustri men den befinner sig inte i vakuum. Det har varit svårt för Sverige som exportnation att vinna marknadsandelar, och i verkligheten har vi snarare tappat mark.

Den statliga järnmalmsjätten LKAB står för 90 procent av Europas järnmalmsproduktion och två tredjedelar av företagets produkter går till den europeiska marknaden. När Europas stålindustri varvar ned känns det hela vägen till huvudkontoret i Kiruna. Markus Petäjäniemi, marknadsdirektör vid LKAB, säger att läget är bekymmersamt.

– Det som oroar oss mest är att det finns en överkapacitet som gör att lönsamheten har raderats. Det är inte hållbart hur länge som helst om vi har kunder som inte tjänar pengar, säger Markus Petäjäniemi.”

Då görs saken inte bättre av att vi slösat tid på att gå med i EU istället för att koncentrera oss på att utveckla det bilaterala samarbetet med nya marknader i Asien, Latinamerika, Australien och Afrika. Importen i EU rasar nu, inte minst som följd av den anorektiska åtstramningspolitik som Borg omhuldar. Tyskland går in i recession.

Spiken i kistan för skeppet Sverige är regeringen Reinfeldt, Bildt och Borg, som med vansinneshand misshushållar med våra skattepengar: I en tid av överkapacitet i gruvindustrin och generell nedgång på världsmarknaden för malm, stål och järn storsatsar de på en klimatkatastrofal ”nationell mineralstrategi”; nya gruvhål som i den kapitaliststalinistiska kapitalrealismens namn ska perforera samernas sista vildmarker, kort sagt totalförstöra vår natur till ingen som helst nytta.

Dessutom tar Borg pengarna från trygghetsförsäkringarna och omfördelar 16 miljarder till till intet förpliktande, sänka bolagsskatter i en tid av ökande massarbetslöshet då exportindustrin rasar och bobubblan således snart spricker, vilket kommer att leda till de svenska storbankernas fall utöver drastiskt sjunkande konsumtion till följd av Borgs nedmontering av välfärdsförsäkringarna i samma tid av ökande massarbetslöshet, vilket kommer att ytterligare förstärka nedgången. Detaljhandelskedjorna faller redan som käglor, vilket leder till ytterligare uppsägningar, varpå konsumtionen sjunker än mer osv. Så sprider sig den regeringsskapade ”krisen” till allt fler branscher i en snabbt nedåtgående dödsspiral.

Bankernas i sin tur skyhöga utlåning i dollar på ”emerging market” kommer nämligen också att krascha i takt med att krisen evolverar och då kan de svenska storbankerna inte betala tillbaka sina dollarlån (som uppgår till 1500 miljarder kronor) som de tagit för att kunna låna ut till gangsterekonomiska ”emerging markets”, där ”Tjuvarnas lag” råder.

När kronan så slutligen rusar, pga att det spekuleras mot den för att Sverige ska ses som ”safe haven” innebär det slutet. Det blir 90-talskrisen 2.0:

Under sommaren bidrog också gigantiska kronköp från den schweiziska centralbanken SNB till att accelerera och permanenta kronans förstärkning, enligt Stefan Fölster. För att trycka tillbaka schweizerfrancen, en traditionellt säker hamn i orostider, har SNB storköpt kronor samt australiska och kanadensiska dollar.

‘Schweiz har tröttnat på att ensam ta bördan av att vara flyktvaluta och visar marknaden att det finns andra som kan spela den rollen. Och när en så stor aktör visar detta följer den övriga marknaden efter’, säger Stefan Fölster.

Det enda som kan rädda ekonomin – att man säkrar trygghetsförsäkringarna, sänker skatterna för arbetslösa och sjuka och skapar offentligdrivna – således säkrade mot gangsterekonomiskt framfart –  jobb i vård, skola, omsorg, så att folk har råd att bo kvar i sina hus och bankerna får sina bolån tillbaka samt konsumtionen upprätthålls – är tabu i chicagoskolans borg-ekonomi.

Borg är bankernas – och därmed den gangsterekonomiska luftslottsspekulationens man. När luften går ur den värdepapperiserat pulvriserande derivatmarknaden, då skingras det gigantiska EU-luftslottet så att de mer konkreta ruinerna av den spekulationsekonomiskt förödda realekonomin blir synliga.

Dagens rekommenderade läsningKajsa-Lisas blogg: ”Himlen gråter över Sveavägen” och Ett hjärta Rött – Retorik-kleptomanin breder ut sig

Se tidigare bloggposter: Löfvén kommer ut som ModeratSM i S/M-politik – S lägger fram “affärsplan” och M “skapar jobb”Vår Gud är oss en väldig BorgRegeringens storsatsning – NaturMassaker i NorrbottenSkydda oss från utrikesminister Carl Bildt – Återinför Stopparagrafen – NU!Littorin sitter på lösningen?Carl Bildt propagerar för den Nya EU-diktaturen (= tvångsupprepningen av det tyskledda 30-talet), Ska rysk maffia skapa jobben åt Anders Borg?, Börsens Spekulationsekonomiska Desperation – Kraven på Övervinst för Ingenting Accelererar1500 miljarder kronor – De svenska bankernas upplåning i utländsk valuta är ett Jättehot mot välfärdenAngela Merkel, Shell, Deutsche Bahn och Sarkozy kan inte leva över våra tillgångarDen “legala nihilismen” och gasledningarnaAtt massakrera Arktis “på ett hållbart sätt”Spekulerar bankerna i Baltikum igen?

Läs: SVD – Nordiska banker – en trygg hamn för utländskt kapital, DI – Gömda miljarder åter, DI – Verkstad tynger, DI – Södra varslar 260 anställda, DI – Oljejätte: Borra inte i Arktis, DI – Miljardnotan för kronanSVD – Bankernas snålhet, SR Ekot – Patienterna drabbas av sjukvårdens underskott,  AB – Han sågas av sina egna – Nu ökar S-sprickan mellan höger och vänster, SVT – Anslagen till klimatåtgärder sänks drastiskt, SVT – Madrid skakades av våldsamma kravaller, AB – Skolfotot slår sönder hushållskassanSVT – S Ja till nya JAS Gripen, SVD – Så ska nya JAS Gripen finansieras SVT – Panaxia avvecklas – ”ökar rånrisken”, DN – Bakgrund: Tintin och rasismen, DN – Birgitta Rubin: Utrensningen väcker dubbla känslor hos mig, ForexPros – Eurozone Crisis Has Eliminated The Periphery Trade Deficit, Nasdaq – IFO points to German recession, DN – Politiker lät bekant måla jätteporträtt, SVT – De som har och inte har, Expressen – Barnkonventionen räddar inte Haddile

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.