Skydda oss från utrikesminister Carl Bildt – Återinför Stopparagrafen – NU!

I inlägget ”Vilket ansvar har regeringen när Ojnareskogen skövlas?” frågar sig bloggen Annarkia ”Varför stoppar inte regeringen skövlingen?”

Svaret är som vanligt pga Carl Bildt. Som ni minns redovisade Kalla fakta i sitt utmärkta reportage att Nordkalk betalat över en miljon kronor till SGU vilket masserade fram ett ”expertutlåtande” för ett  ja till kalkbrottet i Ojnare.

Detta är självfallet inte någon slump eller ens en engångsföreteelse. SGU är utsedd till att agera marknadsförare och möjliggörare av intensifierad storskalig exploatering av Sveriges råvaru- och mineraltillgångar – på uppdrag av UD – och vem har vi således där in charge?

Naturligtvis allas vår blodbesudlat oljenerkletade utrikesminister Carl Bildt (vars forna uppdragsgivare Lundin Oil, precis som Nordkalk, är föremål för brottsutredning – Nordkalk för miljöbrott pga dumpning av gifttunnor, Lundin Oil för brott mot folkrätten):

”I mitten av mars [2011] hölls på svenskt initiativ ett seminarium på EU-parlamentet i Bryssel om Barentsregionens roll för Europas framtida råvaruförsörjning. Både Maud Olofsson och Carl Bildt deltog. SGU hade på begäran av UD skickat med sex mineralprover för att få visa lite verkliga material. Någon av deltagarna blev så intresserad av de utställda proverna att de hade försvunnit när seminariet var slut.”

Det var 2011. Nu är det 2012 – och snart har vi  uranbrytning och annan mineralbrytning här i mycket stor skala. Carl Bildt kan inte bärga sig förrän han totalomvandlat Sverige till tyskledda EU:s lydigaste lilla råvarukoloni, med giftgröna Centerns benägna hjälp – då Carlgren snabbavskaffade stopplagen och (M)aud Olofsson såg till så att centern gjorde extreme make-over med ett ja till utbyggnad av kärnkraften och uranbrytning på svensk mark.

Det kommer att beröra oerhört natursköna områden i Jämtland, hela vätterområdet och så Barentsregionen och då leda till tvångsförflyttning av urfolken där, vars livsbetingelser därmed förstörs. Det gäller sami, komi, vepser, nenetser

Vidare – Varför säger Nordkalk upp folk i Finland?

Om det nu är sån brist på kalk och så bråttom med att oåterkalleligt massakrera unik urskog på Gotland, hur kommer det sig då, att finska Nordkalk säger upp folk i Finland med hänvisning till sjunkande efterfrågan? Det går liksom inte ihop.

Därför bra, att Mellanskog nu avbryter avverkningen. Den här unika skogen går inte att återställa och en gång avverkad så är skadan för alltid oåterkallelig. Det handlar också om mycket stora skönhetsvärden, vilket verkar glömmas bort bland rationalistiskt argumenterande debattörer. Denna ”bonsai”skog finns inte överallt och är ett särmärke för orörda öar och kustlandskap.

Med anledning av Bildts och SGU:s framfart är det dock anledning att snabbt intensifiera kampen och opinionsbildningen, så att stopparagrafen återinförs fortast möjligt och överhuvudtaget skyddet för vår natur förstärks å det skarpaste genom strängast möjliga lagstiftning. Ojnare är nämligen bara en liten försmak av den jättemassaker som annars kommer att snabbgenomföras med Carl Bildt som härförare.

Det är som sagt ingen slump, att Nordkalk betalt en miljon till just SGU för att massera fram ”expertutlåtande” i tillåtande riktning. SGU är särskilt bearbetningsbart föremål för denna sortens påverkan då SGU är utsedd till att agera marknadsförare av intensifierad storskalig exploatering av Sveriges råvaru- och mineraltillgångar och därmed till möjliggörare för bolagen – på uppdrag av UD (inte minst som ett led i den /NATO/militarisering och upprustning av Europa till kärnvapenförsedd supermakt som Lissabonfördraget grundlagsfäst och Carl Bildt tillsammans med övriga europeiska högerpartier i hemlighet lagt fast riktlinjerna för redan 1982). SGU aviserar den Nya inriktningen:

En kraftfull svensk mineralstrategi

– Sverige har förutsättningar att bli ett modernt mineralland av stor betydelse. Med en nationell mineralstrategi kan tillgångarna nyttjas på ett långsiktigt hållbart sätt. Idag lämnar Sveriges geologiska undersökning (SGU) över en promemoria till regeringen med förslag till vad en nationell mineralstrategi bör innehålla och hur arbetet bör läggas upp.

Sverige är ett av de få länder i Europa som
har gruvindustri och som har goda möjligheter att bygga ut den. Vi har goda mineralförekomster, hygglig infrastruktur, väl fungerande lagstiftning [min anm: = avskaffad stopplag] och en lång tradition av att utveckla  miljömässigt goda lösningar. Här har vi en stor  tillgång, ungefär som Norge har olja, säger Jan Magnusson. [SGU:s generaldirektör]

– Det är mot den bakrunden vi har utformat vårt förslag. Erfarenheterna från Finland pekar på vikten av att mineralstrategin har tydliga mål, att den är sammanhållen och att den är väl förankrad, fortsätter han. I de delar som gäller återvinning respektive forskning har förslagen utarbetats i samråd med Naturvårdsverket och Vinnova. Promemorians innehåll har behandlats i SGUs mineralresursråd, som tillstyrker förslagenSGU föreslår bland annat

• ett långsiktigt forskningsprogram om
malmgeologi och utvinning. Målet bör
vara att stödja utvecklingen av en svensk
forskning i världsklass inom dessa områ-
den.

• att Vinnova, SGU och Naturvårdsverket får i uppdrag att tillsammans med industrin utforma ett program för  projektet ”Framtidens mineralutvinning”  och försöka nå en överenskommelse med  industrin om hur det ska finansieras och genomföras.

• ett förstärkt geologiskt, geofysiskt och
geokemiskt undersökningsprogram i
Barentsregionen. Arbetet ska genomföras i
nära samarbete mellan de nordiska geologiska undersökningarna i syfte att ta fram information för gruvindustriell verksamhet i hela området.

• ett program för utvidgad digitalisering av
geologisk information för prospekteringsindustrin. [. . .]

De mycket stora naturresurserna i Barentsregionen kan spela en nyckelroll när det gäller att möta Europas växande efterfrågan på råvaror, det var något som deltagarna var ense om vid ett seminarium i Europaparlamentet i Bryssel den 15 mars möttes representanter för Barentsrådet, EU-kommissionen, Europaparlamentet samt europeisk industri för att diskutera Barentsregionens centrala betydelse för Europas framtida råvarutmaningar.

På seminariet efterfrågades ett ökat samarbete
mellan EU och regionen som sträcker sig från den norska atlantkusten till de norra delarna av Sverige  och Finland samt nordvästra Ryssland. Området täcker en yta motsvarande Spanien, Frankrike, Tyskland, Italien och Nederländerna tillsammans.

Bland annat sa Sveriges utrikesminister Carl Bildt i samband med seminariet att regionen är ”oerhört rik” på naturresurser och ”unik” i termer av råvarutillgångar. Han tillade att trots att regionen redan idag står för en stor del av de metaller som produceras idag så är ”lejonparten av dess rika fyndigheter orörda”

Med folkmordsmiljonären Carl Bildt vid rodret utvidgas finska Nordkalks våldtäkt på Gotlands urskog till en tyskleddNATO-militariserande EU-våldtäkt på hela Sverige. Carlgren, Olofsson, Bildt och Ek – VILKET SVEK VILKET SVEK VILKET SVEK VILKET SVEK!

Sist men inte minst som vanligt – Sverige ut ur EU – NU!

Rekommenderas: Gå med i Folkrörelsen Nej till EU, Gå med i Greenpeace, Gå med i Fältbiologerna och – Rösta INTE på Alliansen om du vill att Sverige ska finnas kvar på kartan. Det är dags att resa sig ur tv-soffan och äntra barrikaderna!

Imorgon hålls i Göteborg en stödmanifestation för att sätta tryck på regeringen om att omedelbart rädda Ojnareskogen genom att återinföra stopparagrafen så att inte Brottsplats Ojnare snabbt utvidgas till att bli Brottsplats Sverige. Väl mött!

Stödmanifestation Göteborg för Ojnareskogen, söndag 2 september Drottningtorget kl. 12.00

Läs: Metaller och Mineral – Ett nyhetsbrev från Sveriges geologiska undersökning (SGU) – ”En kraftfull svensk mineralstrategi”, Metaller och Mineral 31 mars 2011 – ”Optimism på världens största gruvmässa”, Folkkampanjen mot kärnkraft – Faktablad: Uranbrytning, Ekot granskar – Hemlig vapenfabrik planeras i Saudiarabien, SR Ekot – Bildt: Alla regler och lagar följdes i Saudiaffären, DN – Centerpartiet: Maud Olofssons segertåg i Visby, SR Ekot – Saudivapen – Samlad rapporteringSR Ekot – Reinfeldt gav FOI uppdraget om SaudivapenSR Ekot – TV-licens föreslås göras om till skatt, Facebook – Rädda Ojnareskogen – foton från kampen, SR Ekot – Tutu vill se Bush och Blair åtalade, SVD – Nya JAS-plan driver Sverige närmare NATO

Se tidigare bloggposter: Lebensraum Sverige – Europa behöver råvaror!, Moderater med Kärnvapen för fred – till höger om neutralitetenBrottsplats Ojnare får efterföljare i hela Sverige på grund av borttagen stopparagraf?Greenpeace har kedjat fast sig vid maskinerna i OjnareskogenSe Kalla Fakta om hur det gick till när Nordkalk betalade SGU och stopplagen upphävdesVad kan Du göra för att rädda Ojnare och andra skyddsvärda skogar?Vad ska vi med en miljöminister utan makt till?Nya Aktuellt är ute och Cyklar – igen,Vapenlobbyns språkrör Löfvén ger tydliga besked: EU-militarisering och Ökad Bilism, Utsugningen av statskassan fortsätter – LKAB nästa rov för det socialbidragsberoende bankväsendet, Fredrik i Rymden, Jan i det Blå och lillflickan (M)aud i drömmarnas värld, Inte en Pudel i sikte#Saudivapen i Den Nya Dumburken(M)örkläggning – Reinfeldt bortförklarar Bildts och M:s farliga utrikespolitik med “ekonomiska” skäl#Saudivapen – Ställ Carl Bildt och Regeringen till svars om den farliga utrikespolitiken. De ska AVGÅ!Simoom – Bulvanföretaget ersattes av ett annat bolag 2010. FOI fortsatte som “konsulter” i projektet som pågår fortfarande.#Saudivapen har politiska orsaker, inte ekonomiskaCarl Bildt ska avgå genast och regeringen fortast möjligt

Läs: SVT – Avverkningen på Gotland avbryts, Metro, SVT Rapport, DN – Aktivister fastkedjade i protest, Mellanskog – nyheter, Miljöaktuellt – Polisen misstänker: Nordkalk har dumpat gifttunnor i kalkbrottSR Ekot – ”Miljöministern kan och bör stoppa avverkning”, Dala-Demokraten: Ojnare, Ojnare, Ojnare!, Fältbiologerna – Hela Sverige står upp för OjnareSVD – Kalkbrottet kommer att bli dyrt för GotlandAB – Drack på flyget – för 65 000 kronor (min anm: Andra arbetsplatser har ju en kaffekassa – om nu regeringen måste dricka alkohol på arbetstid varför då inte ordna en fyllekassa, de har råd att betala sin egen sprit i sitt vanstyre av landet), P4 Gotland – Nordkalk kritiserar landshövdingens vädjanP4 Gotland – Även Greenpeace finns nu i OjnareskogenP4 Gotland – Mellanskog avbryter avverkningenP4 Gotland – Två aktivister omhändertagna i Ojnareskogen,  SVD – Vattenbrist hotar matproduktionenSVD – Falska mynten en konstprovokation, AB – Politikerna som offrade GotlandAB – Kungahånaren: ”Även kungahuset provocerar”, SR Ekot – Lördagsintervju: Ny kurs för LO?, SVD – Jobbar på jobben, GP – Fri alkohol på statsflygplanen, SVD, SR Ekot2, Hela Gotland

Bloggar: Jens Holm – Vill Ek rädda Ojnareskogen?, Åsa Romson (MP) – Att ta sitt ministeransvar är inte något förbjudet ministerstyre, @greenpeaceSE – Greenpeace Sverige, 2, 3, Ojnare.tumblr.com – Action ReportRöda Malmö – Bort med polisen från Gotland, @NiclasPersson – Polis omringad av 200 demonstranterWesterstrand – Borde Nordkalk få betala polisnotan?Supermiljöbloggen, Facebook – The Ojnare ForestMagleva minitågMMNo size fits all, Breven till Lolas systrar och bröder, MM, Wiseman’s Wisdom – Att leka affär med skattebetalarnas pengar, Röda Malmö – Protestera mot nedskärningarna, Norah4you – Jantelagen, Högbergs tankar, Veiken’s blogg – Alkohol på jobbet? , Nej, Kommunisternas blogg – Vad är en Toblerone?, Tord Oscarsson (S), Mediebruset, Lasses blogg, Goosevisionen – Dagens Ojnare, Anna Höfvenmark, Ann-Sofie Wågström – Allt är sossarnas fel, Anita Brodéns blogg, SVD – SNF: Regeringen måste skydda ojnare, Gröna Bloggar/tag/Ojnaretwitter.com/@ojnare

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.