De lydiga politikerna och bankernas bidragsfusk II

Nu publicerar Sydsvenskan en artikel av Joseph Stiglitz, Nobelpristagare i ekonomi: ”Räddningspaketen avslöjar ett hyckleri”. Det är nästan så man tror att man hade skrivit den själv. För han säger precis just det som vanligt folk har tjatat om i åratal, vilket sammantaget är ett utomordentligt uppenbart stöd för en traditionell socialdemokratisk ekonomisk fördelningspolitik. 

Marknaden – i synnerhet finans- och kapitalmarknaden –  måste regleras för annars talar girigheten och det adamsmithbokstavstrogna egenintresset ostört och det leder till en neoliberalt fanatisk krasch för världsekonomin. De rallarsvingar Stiglitz utdelar till Roffe Roffelito i Bank & Finans, Fond & Kapital, inte minst även till alla dess lydiga politiker, som socialiserat förlusterna och privatiserat vinsterna, är inte nådiga, riktigt underhållande måste man säga, om inte ämnet vore så allvarligt:

Världen har också lärt några värdefulla läxor, om än till ett högt pris i termer av såväl nuvarande som framtida välstånd – ett onödigt högt pris eftersom vi redan borde ha lärt oss. . .

Den första läxan är att marknader inte är självkorrigerande. Utan adekvata regleringar leder de ofta till excesser. Under 2009 fick vi återigen se varför Adam Smiths osynliga hand ofta är just osynlig: den finns inte där. Bankirernas strävan efter att tillgodose egenintresset (girighet) ledde inte till samhällets bästa; den gynnade inte ens aktieägarnas intressen. Och den gynnade definitivt inte husägare som förlorade sina hem, arbetare som förlorade sina jobb, pensionärer som såg sina pensionsfonder gå upp i rök eller skattebetalarna som fick betala hundratals miljarder för att rädda bankerna.

Under hotet av en total systemkollaps utsträcktes samhällets skyddsnät – avsett att hjälpa olyckligt lottade individer med livets nödtorft – generöst till kommersiella banker, sedan till investeringsbanker, försäkringsbolag och bilföretag.

Aldrig förr har så mycket pengar omfördelats från så många till så få.”

Och eftersom det monumentala slöseriet med skattepengar innebär att ”Globaliseringen har öppnat upp en global marknad för dårar”, leder det således till att näringslivet får ”intensivvård” medan cancersjuka utförsäkras och tvingas jobba heltid. Det leder också till att ungdomar varken får bostäder eller jobb, till att människor förlorar sina besparingar, pensions-försäkringar går upp i rök och hela länder de facto går i konkurs, vilket i sin tur kan få euron att rasa och det med besked, varpå hyperinflationen tar vid och massarbetslösheten permanentas.

Vartenda ord Joseph Stiglitz skriver är sånt som vanliga människor i insändare och på bloggar varnat för ända sen 80-talets yuppie-epok emedan kejsaren ju hela tiden varit naken; att spekulationsekonomin kommer att krascha precis som den gjorde på 30-talet.

Men har dessa – enligt Stiglitz – fullständigt inkompetenta galningar lyssnat? Givetvis inte. I den dysfunktionella världsfamiljen är det, precis som i en missbrukarfamilj, en vårdslös, våldsfixerad pappa från lådvinshögern som bestämmer efter devisen Vad Far säger är alltid rätt och färden går med gasen i botten mot avgrunden. Det är vid det stupet vi står och stirrar nu. Ska vi falla ända ner till helvetet? Eller ska vi få en ekonomiskt ansvarig rödgrön regering? Jag röstar för det sistnämnda.

Se tidigare bloggposter: Det pyramidala spelmissbruket, Den dysfunktionella samhällsfamiljen, Att privatisera är stöld, men bara i TäbySverige – ett E(U)-land, Vi måste avreglera Avregleringen, Roffe Roffelito i Bank & Finans, Fond & Kapital, Lådvinshögern och EU, Vår Gud är oss en väldig Borg, Bankernas bidragsfusk, Demokratiutredningen och partifinansiering i omutliga Sverige,  Intensivvård” till näringslivet medan svårt sjuka utförsäkrasDesinformation från Svenskt NäringslivEn övergång till Euron när Europa är belånat över taknocken?,  Den ”legala nihilismen” och gasledningarnaNyliberalismen är ingen naturlag, EU – Entropin ökar i maktens centrumBerlusconi är ingen pajas och SD är inga clowner

Se även: Dagens Industri – Isländskt veto kan försena nordiska lånSVT.se – Extra EU-toppmöte om ekonomin,  EU-kommissionen till Grekland för att diskutera landets rekordhöga budgetunderskottExpressen – Maud Olofsson gör reklam med skattepengar, SVD – Politikerna som twittrar och bloggar ‘” hela listan,   SVD – Gräsrötterna tar makten på nätet, SPANING år 2010, SVD – Sociala medier ny PR-kanal,    SVT – Svensk Väljaropinion – Valet 2010,  SVT.se – Reinfeldts närmaste lämnar vid valförlust,   AB

Läs bloggarna: Robert Noord – Gräsrötter vågar vara mer frispråkigaJMW Kommunikation – Politik och sociala medier2Högbergs tankar,  Peter Andersson – med rätt att tycka, JMW Kommunikation – Politik och sociala medierKent Persson (m) – Vad är det som är svårt att förstå med de sociala mediernaPeter Andersson – med rätt att tycka,   Redaktionschefens bloggTokmoderaten – De socialt retarderade Mina Moderata Karameller – Vem är egentligen megafonKulturbloggen – Eva-Lena Jansson, en av få politiker som använder Twitter för att lyssna och inte bara som megafonHögbergs tankar , In Your Face – Intressant, men smalt,   Mitt i Steget – Om sociala medierViktor Tullgren – Om sociala medier och förvirrat högerfolk,   Isobels text och verkstad – Something stupidFarmorgun i Norrtälje,   Nattens bibliotek – Det här är Twitter när det är som bäst Peter KarlbergFredrik Segerfeldt,   SJÖLANDER,   Peter Andersson – med rätt att tycka2Makthavare,  Redaktionschefens bloggSignerat Kjellberg,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.