Olja, skiffergas och kärnkraft – framtidens energi?

Förutom till gasledningen i Östersjön säger den moderatledda Alliansen stalinistiskt ja till utvinning av olja i Arktisskiffergas i Skåne och inte minst mer kärnkraft med uranbrytning på svensk mark, något som oåterkalleligt kommer att ödelägga den svenska fjällvärlden och bygderna kring Vättern och Vänern. Redan 14 december 2006 berättade Expressen i sin ledare:

Utländska och svenska gruvbolag dammsuger nu Sverige i jakten på det radioaktiva guldet – uran . . .Och centern som tidigare motsatt sig utvinning av uran är på väg att svänga också i den här kärnkraftsfrågan: ‘Jag kommer att behandla ärenden om uranbrytning precis som alla andra ärenden’, fastslog näringsminister Maud Olofsson i tidningen Ny Teknik. Det är en välkommen kursändring.”

Och 28 september 2009 stod att läsa i DN:s artikel ”Reinfeldt öppnar för uran”:

”En förlängning av den svenska kärnkraftsparentesen kan öppna för uranbrytning i Sverige. Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid måndagens besök på Umeå universitet. ‘- Vi utesluter inte detta. . .I bland annat Jämtland finns stora mängder uran i berggrunden, men också ett stort motstånd mot att den ska börja utvinnas. Det kan nog också dröja länge innan det blir någon uranbrytning, enligt statsministern.'”

Med tanke på att utvecklingen nu går betongpolitiskt framåt med stormsteg, förstår man med andra ord varför riksdagen sa nej till ett generellt förbud mot uranutvinning i Sverige. ”Global Uranium Supply and Demand” talar sitt tydliga språk.

För förståelse av uranbrytningens konsekvenser i verkligheten rekommenderar jag det bildspel från uranbrytning i Tjeckien som finns att se på Greenpeace Sveriges hemsida:

Bildspel om uranbrytningens negativa konsekvenser 

Source: Greenpeace (http://www.greenpeace.org/sweden/)

När det gäller uranbrytningens verkningar kan man också ta sig en titt på hur det kan se ut på en plats som drabbats av uranbrytningens förbannelse.

Beträffande kärnkraftsdriften hjälper oss Greenpeace att i text åskådliggöra den lika ödesdigra avfallsfrågan:

Varje svensk kärnreaktor producerar årligen mellan 15 och 25 ton högaktivt avfall. När det utbrända kärnbränslet lyfts ut ur en reaktor i ett kärnkraftverk är det så radioaktivt att den mängd som ryms i en snusdosa skulle kunna döda hela Sveriges befolkning.”

Source: Greenpeace (http://www.greenpeace.org/sweden/)

Nu står riksdagen i begrepp att gå till destruktivt beslut – om utbyggnaden av kärnkraft 17 juni – dvs imorgon. De enorma summor som krävs för ny- eller utbyggnad av kärnkraft skall självklart istället satsas på solkraften – som är en i stort sett helt ren energikälla utan utsläpp eller avfall.

Vill du göra något för att driva utvecklingen i hållbar och förnyelsebar riktning – hjälp till att påverka så många riksdagsmän som möjligt att rösta nej i omröstningen i riksdagen på torsdag om utbyggnad av kärnkraften.

Det kan du göra här.

Kärnkraft är inget ”alternativ” till fossila bränslen, särskilt inte som dess bränsle uranet är något ännu värre, nämligen radioaktivt, för att inte tala om avfallet – vidare, berättar Greenpeace: 

”Om vi skulle ersätta alla fossila bränslen med kärnkraft skulle världens lättillgängliga uranreserver ta slut på mindre än fyra år”.

Source: Greenpeace (http://www.greenpeace.org/sweden/)

Frågan om framtidens energikälla skulle alltså komma studsande tillbaka till oss i rekordfart – och då skulle vi, förutom att slutgiltigt ha ödelagt naturen, även ha byggt fast oss i ännu en långsiktigt ohållbar energikälla, liksom vi gjort i oljeberoendet, vi skulle också vara en jätteinvesteringskostnad fattigare, eftersom ny kärnkraft är bland det dyraste som finns att bygga. Inga pengar kommer således då att finnas kvar att bygga upp framtidens energikällor och infrastruktur med – såsom solkraften, energieffektivisering och andra metoder att värma upp våra bostäder:

Förnybar energi, å andra sidan, är ‘obegränsad’ och miljövänlig, kan lättare användas i avlägsna och tekniskt outvecklade regioner och innebär inte någon risk för den globala säkerheten. Vindkraften, för att ta ett exempel, är den snabbast växande energikällan i världen. Under de senaste åren har över 6 000 megawatt vindturbiner installerats årligen i Europa. Det motsvarar två eller tre nya stora kärnkraftverk. Varje år! I Sverige har vindkraften ensam potential att ersätta två tredjedelar av den svenska kärnkraften.

Faktum är att till och med ambitiösa mål att reducera växthuseffekten kan uppnås helt utan kärnkraft. Lösningen är att samtidigt effektivisera energianvändandet i byggnader, i transporter och inom industrin.

I Norden går hela kärnkraftsproduktionen åt till att värma upp vatten och byggnader. Det är ett oerhört slöseri. Vatten och hus kan man värma upp mycket effektivare än så. Går vi över till andra uppvärmningssystem som solpaneler, pelletspannor, bergvärme och värmepumpar, blir kärnkraften helt överflödig.”

Source: Greenpeace (http://www.greenpeace.org/sweden/)

Till läsarna av min blogg vill jag annars säga, att bloggen tar en veckas ledigt. Det behövs i sommaren. Ha det så bra, och glöm inte kämpa i valrörelsen för en rödgrön seger till hösten. Annars går det riktigt illa för oss alla – det blir man varse inte minst när man läser om hur Alliansen följer USA:s princip om Bushiness As Usual. Don’t Nuke the Climate!

Den 13 mars 2007 lät det så här angående uranbrytning i Sverige:

Enligt folkpartisten Karin Pilsäter, som är ordförande i utskottet, finns det helt enkelt inget behov av ett förbud. Enligt henne lär det nämligen aldrig bli aktuellt med någon brytning i Sverige:

– Vi har så hårda miljökrav och så har kommunerna vetorätt så det är inte sannolikt. Dessutom finns det ingen ekonomi i det. Det är helt enkelt inte lönsamt.

Miljöpartisten Per Bolund är dock av en annan uppfattning:

– Vi tror ju självklart att de gruvbolag som nu prospekterar också vill starta brytning, annars skulle de ju inte leta efter uran helt enkelt.”

Och i det fallet tror jag på miljöpartisten snarare än folkpartisten, vilket inte bådar gott inför torsdagen. Riksdagsmän och kvinnor – har ni något samvete – RÖSTA NEJ! på torsdag.

Till S vill jag rikta följande uppmaning – riv upp Lissabonfördraget och sluta toppstyr era väljare i undergångsmärkt EU-vänlig riktning – om ni vill få bukt med det vikande stödet från väljarna.

Se också: Council on Foreign Relations – Global Uranium and Supply, Foreign Policy in Focus – Nuclear Recycling Fails the Test

Se tidigare bloggposter: Äntligen kommer Solkraften

Se även bloggposterna: Carl Bildt och Gangsterekonomin, Alliansens (EU:s) miljöpolitik – lika fossil som dinosauriernaAtt massakrera Arktis ”på ett hållbart sätt”, Dagens rekommenderade länk – Dagbok mot AtomkraftDen ”legala nihilismen” och gasledningarna,

Läs – kth.se: Solenergi – ett alternativ för framtiden,

Se även: Foreign Policy in Focus – Nuclear Recycling Fails the Test,

Läs: Rolling Stone – The Spill, The Scandal and the President, AB: Här letar man uran i Sverige – hela listan, Expressen – Eric Erfors: Bryt uran i Sverige – citat: ”Utländska och svenska gruvbolag dammsuger nu Sverige i jakten på det radioaktiva guldet – uran”, ytterligare citat ur samma artikel: ”Och centern som tidigare motsatt sig utvinning av uran är på väg att svänga också i den här kärnkraftsfrågan: ”Jag kommer att behandla ärenden om uranbrytning precis som alla andra ärenden”, fastslog näringsminister Maud Olofsson i tidningen Ny Teknik. Det är en välkommen kursändring.”,  Nej till uranbrytning, Miljömagasinet – Uranbrytningens konsekvenser, Newsmill – Rune Lanestrand: Reinfeldt vill bryta uran i Sverige, 

Se vidare källor om kärnkraften från Greenpeace – Source: Greenpeace (http://www.greenpeace.org/sweden/ ): ”Avveckla kärnkraften, Olyckor och incidenterBildspel om uranbrytningens negativa konsekvenser, Uranbrytning, Kärnkraften då och nu, Reaktordrift, Radioaktivt avfall, Kärnkraften och växthuseffekten, Kärnkraft och kärnvapen, Kärnkraftens kostnader

För en tydlig beskrivning av den enorma och oåterkalleliga ödeläggelse uranbrytning innebär rekommenderar jag särskilt bildspelet med exempel hämtade från uranbrytningen i Tjeckien.

Se även Milkas – Varför inte kärnkraft? – Citat: ”Ibland är det nödvändigt att påminna om det självklara, som att kärnkraften medför problem och risker i alla led, från uranbrytning, bränsletillverkning och reaktordrift till hantering av avfallet och nedmontering av uttjänta kärnkraftverk. Men den här skriften punkterar också myten om att kärnkraften kan rädda oss från global uppvärmning och växthuseffekt, den pekar på kärnkraftens alltmer problematiska ekonomi, som får investerare världen över att dra öronen åt sig, och den klarlägger kopplingen mellan den civila kärnkraften och atomvapnen.”

EXTRA – Läs  – npr – Frank James: ”President Barack Obama Oval Office Gulf Speech

Läs även: Dagbok mot Atomkraft,

GLÖM INTE! Skriv på namnlistor: Mot uranbrytning i Västerbotten, Mot undersökningstillstånd för skifferbrytning på Österlen, Mot provborrning på Majsaberget 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.