Proffice kvalitetssäkrar – Helt naturligt enligt Björklund att ge lärare utan utbildning behörighet

Profficeutförarna har gett en lärare behörighet i 14 ämnen, varav flera för vilka hon saknar utbildning och aldrig har undervisat i.

Samtidigt kan DN avslöja att lärare getts behörighet i ämnen de varken undervisat i eller utbildat sig i.

I går kunde DN avslöja att Skolverket ingått ett avtal som innebär att det är personal på bemanningsföretaget Proffice som i princip beslutar om lärarlegitimationerna. Flera lärare har därefter hört av sig. En av dem har getts behörighet i hela 14 ämnen – flera av dem helt felaktigt.”

Helt naturligt‘, tycker Jan Björklund, som nu ”slår tillbaka” mot den befängda kritiken att det skulle vara oseriöst att anlita ett bemanningsföretag för myndighetsutövning så att lärarlegitimationerna kan snabbexpedieras och vara klara innan 1 juli 2012, det huvudlösa datum regeringen satt för kravet på lärarlegitimation i skolväsendet, den olagliga lagen som retroaktivt ogiltigförklarar redan utfärdade akademiska yrkesexamina för en hel yrkeskår.

Det är oerfarna anställda på Proffice som granskar alla ansökningar, examensbevis och andra dokument. De gör sedan en bedömning och väljer bifall eller avslag.

Därefter ska Skolverket, som endast har fem personer som jobbar med projektet, bara kasta en snabb titt på ansökningarna. I genomsnitt får det inte ta längre än fyra minuter per ärende om man ska hinna med de 77 000 ansökningar som hittills kommit in och ska vara klara till sommaren.

Enligt Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolverket, är det tillräckligt.

– Vi har bedömt att det ska räcka med en snabb kontroll, säger han.”

Redan den nya skollagen 2010:800 är så illa skriven, att den innehåller logiska blottor, som skulle få vilken behörig lärare som helst att häpna över, att något sådant tillåts passera som lagtext.

I den står, att endast legitimerade lärare ska få lov att undervisa efter 1 juli 2012. Hur ska då de nyutexaminerade lärarna kunna genomföra en introduktionsperiod, under vilken en lärares samtliga arbetsuppgifter – där uppgiften att undervisa måste ses som central – ska ingå?

När Alliansen leker regering så går det som det går – inte bara med ekonomin och jobben – utan också med kompetensutvecklingen av landets befolkning. Lärare utan utbildning men med imponerande diplom från Proffice kommer att accelerera hastigheten med vilken urholkningen av kunskaper sker, vilket gynnar högerpopulismens ohämmade framfart. SD:s siffror är nu uppe i 8,3 %. Med lite mer pekpinnepolitik från major Björklund har vi snart en helt kunskapsbefriad och språklös generation, som kan ta jobb i det Nya Försvaret för en uppläxning av det olydiga folket, med ”pekpinnar” av grövre tjocklek, när orden inte räcker till.

Julio Bunz, tidigare anställd på kontoret, berättar:

-Det var en tävling där vi skulle registrera ansökningar så fort som möjligt. När jag tänker på det nu undrar jag hur rättssäkert det är att pressa igenom en registrering på några minuter för att vinna en tävling – en ostbricka.. [. . .]

Proffice förnekar att det förekommit någon tävling, men SVT har fått bekräftelser från flera andra personer, som också berättar att tävlingen genomfördes trots protester.

SVT:s källor berättar om mycket stora arbetsmiljöproblem på anläggningen i Solna.

-När vi kom dit fanns det inte tillräckligt med lampor, vi fick städa själva de första dagarna för de hade inget städbolag, säger Julio Bunz.

Flera som inte vågar framträda öppet berättar hur det saknas kontorsmaterial, att anställda valt att köpa in egna möbler och att lunchrummet är så litet att man får äta i strikta 30-minutersskift.

Fick inte prata med varandra
– Vi fick inte prata med varandra, vi fick inte gå mellan olika våningsplan, vi fick under inga omständigheter kontakta Skolverket själva, säger Julio Bunz.

Proffice medger att det funnits problem som nu är åtgärdade, med bland annat belysning och städning, men i övrigt tillbakavisar man beskrivningarna.

-Jag har ingen bild av att det skulle vara dåligt på något sätt, säger Maria Uggla, presschef på Proffice.

Lars Garnefält, ombudsman på fackförbundet Sveriges ingenjörer, berättar att han besökt anläggningen efter att personalen hörde av sig:

-Vi fick träffa dem i två omgångar för alla ville prata med oss!

Klagade – fick sluta
Även Skolverket har reagerat, efter att man i november fick ett anonymt brev som slog larm.

-Vi tog upp det med Proffice ledning, säger avdelningschef Tommy Lagergren på Skolverket.

I december byttes en grupp anställda ut eftersom Skolverket bett Proffice att sänka kompetens-nivån.

-Konstigt nog var det vi nio som klagade på rättssäkerheten som fick sluta, säger Julio Bunz.”

Sen ska Björklund marknadsanpassa kvaliteten i högskolan också, då flera utbildningar enligt honom ”inte håller måttet”. Blir spännande att se vad den ”kvalitetshöjningen” kommer att resultera i – en slutgiltig utrensning av humanioran från det ”högre” utbildningsväsendet i enlighet med Svenskt Näringslivs önskemål?

De lärare Björklund håller högt är tv-personligheter som i På Spåret avslöjar att de inte vet vad en abakus är och, likt Björklund, inte vet vad företeelser som algebra står för, än mindre vad Nils Ferlin skrivit eller vem som tonsatt hans dikter.

Se tidigare bloggposter: Alliansen inför – Den Kompetente Läraren”Huvudmän” behöver inte lämna registerutdrag – Pedofil går braNew Public ManagementEn Ny Prop. i Demokratins blodomlopp – Anti-demokratiska universitet

Läs: DN – Proffice slimmar allt för att maximera sin vinst,  SVT – Tävling hos Proffice om lärarleg, Skolverket – pressmeddelane – Uppgifter om lärarlegitimation utreds, SR Ekot – Skolverket pressar ProfficeSR Ekot – Företag provar lärarlegitimation – citat:

”Anställda på Proffice granskar alla ansökningarna och gör en bedömning som sedan ska godkännas av Skolverkets fem handläggare.

Enligt Dagens Nyheters beräkningar har handläggarna fyra minuter per ärende på sig om de 77 000 ansökningarna som hittills kommit in ska vara klara till sommaren.

Tommy Lagergren, avdelningsdirektör på Skolverket, tror att tiden räcker till.

Vi har bedömt att det ska räcka med en snabb kontroll, säger Tommy Lagergren.

Lena Marcusson, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, är kritisk till upplägget, som hon anser ligger i en gråzon.”[anm: min fetstil i citatet],

DN – Bemanningsföretag godkänner lärare – citat: ”

”Skolverket har dock flera gånger betonat att det kan vara komplicerat att avgöra vilken behörighet en lärare ska ha. Lärarutbildningen har förändrats ett flertal gånger genom åren. Examensbevis har utfärdats av ett stort antal lärosäten och dessutom finns fortbildning och tilläggskurser med otydligt innehåll.

– Man undrar ju vem som ansvarar för kvaliteten i beredningen av besluten, säger Lena Marcusson.

Rent juridiskt är upplägget i en gråzon, menar hon. Myndighetsutövning får normalt inte skötas av ett privat företag men Skolverket har gått runt detta genom avtal med varje enskild anställd på Proffice. Formellt har uppdraget därmed inte getts till Proffice som företag.

Allt arbete sker dock i bemanningsföretagets lokaler och enligt en källa med mycket god insyn har de anställda ingen direkt kontakt med Skolverket. Dessa är mestadels unga akademiker på sitt första jobb.

De tjänar omkring 21 000 kronor i månaden. Skolverket betalar 3–4 miljoner till Proffice varje månad. I december motsvarade utbetalningen cirka 78 000 kronor per anställd.

Bemanningsföretaget får därmed ett rejält överskott trots att man genom den speciella avtalsformen är helt ansvarsfri” [min anm: Därför Josefin Brinks aversion mot bemanningsföretag är fullt förståelig, det handlar om lönedumpning och otrygga anställningsvillkor]

SR Ekot – Ny kritik mot Skolverkets sätt att sköta lärarlegen: –

”I praktiken är det Proffice som fattar beslut, från första början vi får in ansökan till dess att beslutet är fattat. I teorin skulle Skolverket ha mera insyn och mera kontroll men så har det inte blivit, säger Julio Bünz. 31-årige Julio Bünz, som snart är färdig lärare i spanska och samhällskunskap, arbetade som handläggare på Proffice med lärarlegitimationsprojektet fram till årsskiftet. Då fick han och nio andra handläggare sluta på grund av att Skolverket ville få ner kostnaderna för projektet.

– Vi alla som jobbade, vi var överens om att det här inte var rättssäkert, säger han.

Varför är det inte rättssäkert?

– Skolverket har inte kontroll över vem som får vilken behörighet, vilket gör att felprocenten ökar. Granskningen och handläggningen blir väldigt dålig.”

SVT – Regeringen KU-anmäls för lärarlegitimationerna, SVD – Lärarlegitimering avgörs av företagPressmeddelande Lärarnas Riksförbund kräver garantier för beslut om lärarlegitimation, Pressmeddelande Miljöpartiet – Jabar Amin (MP) KU-anmäler utbildningsminister Jan BjörklundSkola och Samhälle – Göran Levin: Lärarlegitimation – igenDN – Lagrådet sågar den nya skollagen, GP – Ny legitimation skapar kaos (min anm: Ojdå, tänker regeringen och Skolverket, är det någon som har infört lärarlegitimation, vad är det för något?)

Bloggar: Fritänk – Certifieringsidioti i kvadrat, Görans tankar och bagateller – Myndighetsutövning på entreprenad, Annarkia – En parodi utan dess like, Martin MobergFör hugade skolspekulanter finns nu en friskola att köpa på Blocket, Olsson betalar – Vad ska man med anställda till?, SuperpedagogenProffice tar över regeringen till nästa val, Tysta tankar – Jag saknar ofta Göran Levin, Maths hörna – Senaste debaclet med lärarlegitimationDagens Arena – Legitimationslekstuga

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.