Utförsäkringarna – Det moderna folkmordet

Idag skriver 108 läkare under ett upprop som kräver omedelbara åtgärder mot den moderatledda regeringens utförsäkringspolitik, som tar livet av både långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa.

I en tid när de svenska statsfinanserna går med 45 miljarder i överskott, och 120 000 heltidstjänster utgörs av övertid satsas inte en enda krona på offentliga jobb i välfärden eller arbetsmarknadspolitik och överskottet i inbetalningarna till trygghetsförsäkringarna går inte till dem de är avsedda för; sjukskrivna, arbetsskadade och arbetslösa, utan lagstridigt till annat, såsom skattesänkningar och skattefinansierad ”intensivvård” av ett allt mer gangsterekonomiskt näringsliv.

Den som inte ser att 2000-talets ”Arbetslinje” i själva verket är en arbetslinje från 30-talet, med rötter i den nazistoida människosyn som då firade triumfer världen över är historiskt blind.

Socialdarwinismen i Sverige hade, precis som nutida ”uppgörelser”, bred parlamentarisk förankring. Redan på 20-talet instiftades i bred parlamentarisk enighet Rasbiologiska institutet (som på 50-talet knöts till Uppsala universitet och bytte namn till Institutionen för medicinsk genetik).

Sverige låg i ”framkant” när det gällde sådana saker som tvångssteriliseringar och annan ”förädling” av ”folkstammen”. De ”sjuka”grenarna skulle skäras bort och liknande löd resonemangen. När beslut om barnbidrag genomfördes 1948 såg man till att intensifiera tvångssteriliseringarna; nu skulle även arbetslösa och fattiga inkluderas för att inte tära på samhällsekonomin. De kallades ”asociala” och tvångssteriliseringarna av dem var ett förslag som i synnerhet även socialdemokrater ställde sig bakom.

Efter det infördes i stort sett en tvåbarnspolitik som stigmatiserade ”promiskuösa”. 93 % som utsattes för tvångssterilisering var kvinnor.

I hela detta tänkande har således högern och socialdemokrater lika mycket skuld. Högern ville ha tvångssteriliseringar av ”ras”-skäl, socialdemokraterna av samhällskonomiska skäl.

Vi har inte gjort upp med arvet från nazismen i Sverige. Det diskuteras knappt, det är hyssj-hyssj, för att inte säga helt och hållet tabubelagt. Men dagens utförsäkringspolitik är en direkt följd av den nazistiska totalitära människosynen som tydligen fortfarande är rådande bland beslutande politiker.

Det är en skam för ett välfärdsland som Sverige att inte ha gjort upp med denna förintelseideologi. En uppgörelse måste ske och den slags människosyn bannlysas för all framtid. Annars är vi alla förlorade.

Se tidigare bloggposter: Slimmade organisationer, just-in-time och New Public ManagementDel II – Den sovande regeringen ZZVarför måste cancersjuka jobba heltid när sjukförsäkringen går med överskott?”Intensivvård” till näringslivet medan svårt sjuka utförsäkrasSkattepengar på export?

Läs: Borg ifrågasätter kommunlöner, SVD – ”Borg kan inte nå sitt jobbmål”, SVD Opinion Brännpunkt: ”Sluta straffa våra patienter”, SVD – Waidelich – ekonomisk talesperson, AB – Läkare: ”Stoppa utförsäkringen”, Expressen, AB2, SVT – Allt fler per vuxen, SVT – Livrädda att förlora jobbet, Facket på SVT Debatt – Slavkontrakt får stöd av regeringen, SVT – Företaget försvarar sig: Vore oansvarigt att betala dem mer, SVT – Stopp i produktionen – leverantörer ska inte ha fått betalt, SVT – Krisen skadar Saabs förtroende, SVT – Man spelar poker med barns hälsa, SVT – Lista: Kommuner med störst och minst grupper, SVT Aktuellt, ”Missriktad kritik”,

Bloggar: Ett hjärta RÖTT, Röda Berget, Nettes skrivhörna, Anders Widén – FAS3 och Tystnaden, 2Claes Krantz – Håkan Juholt och Tommy Waidelich låter som Anders Borg, Peter Andersson – Socialdemokrati i nytändning,

Annonser

12 responses to “Utförsäkringarna – Det moderna folkmordet

 1. Bra skrivet! jag skulle önska att det du skriver är en överdrift, men tyvärr det har blivit det krassa realiteten i Sverige.
  Läkare

  Svar till Läkare från Nemokrati:

  Eller hur. Låt oss samlas till kraftfullt motstånd mot den förda politiken. Under ungerskt ledarskap (med Jobbik bokstavligt talat på frammarsch) backar Europa in i framtiden. Det är massarbetslöshet, massdeportationer och massövervakning, och Sverige följer lydigt med. Den värsta högkonjunkturen hittills för Sveriges räkning, man bör betänka att beslut om tvångssteriliseringar fattades till att gälla även ”asociala” (fattiga och arbetslösa) i Sverige så sent som 1948, dvs EFTER andra världskriget.

  Det säger en del om vad som sitter i väggarna i det här landet. Men det är ju fortfarande ”sånt man inte pratar om”. En bra bok som speglar lite av hur nazismen satt i väggarna även hos vänsterelement är Mannen som kom tillbaka från de döda (Ordfront 2000).

  Se gärna även tidigare bloggpost: Pappas pojke

 2. Pingback: KD vill utvidga sorteringen av sjuka i A- och B-lag « Ett hjärta RÖTT

 3. Pingback: Det börjar bli dags att visa prov på den ofta omtalde öd(m)jukheten! | LO Bloggen

 4. Pingback: You have no rights! « Johannes Blogg.

 5. Pingback: Påtvingad sekretess – hot mot demokratin « skvitts

 6. Pingback: Ghost lilla Mirakel « skvitts

 7. Pingback: En viktig del av av vår historia « skvitts

 8. Pingback: Försäkringskassan som utpressare! « skvitts

 9. Pingback: När människan inget har kvar | skvitts

 10. Pingback: Dagens recept | skvitts

 11. Pingback: Bättre förr | skvitts

 12. Pingback: Bättre förr | skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s