Utförsäkringarna – Det moderna folkmordet

Idag skriver 108 läkare under ett upprop som kräver omedelbara åtgärder mot den moderatledda regeringens utförsäkringspolitik, som tar livet av både långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa.

I en tid när de svenska statsfinanserna går med 45 miljarder i överskott, och 120 000 heltidstjänster utgörs av övertid satsas inte en enda krona på offentliga jobb i välfärden eller arbetsmarknadspolitik och överskottet i inbetalningarna till trygghetsförsäkringarna går inte till dem de är avsedda för; sjukskrivna, arbetsskadade och arbetslösa, utan lagstridigt till annat, såsom skattesänkningar och skattefinansierad ”intensivvård” av ett allt mer gangsterekonomiskt näringsliv.

Den som inte ser att 2000-talets ”Arbetslinje” i själva verket är en arbetslinje från 30-talet, med rötter i den nazistoida människosyn som då firade triumfer världen över är historiskt blind.

Socialdarwinismen i Sverige hade, precis som nutida ”uppgörelser”, bred parlamentarisk förankring. Redan på 20-talet instiftades i bred parlamentarisk enighet Rasbiologiska institutet (som på 50-talet knöts till Uppsala universitet och bytte namn till Institutionen för medicinsk genetik).

Sverige låg i ”framkant” när det gällde sådana saker som tvångssteriliseringar och annan ”förädling” av ”folkstammen”. De ”sjuka”grenarna skulle skäras bort och liknande löd resonemangen. När beslut om barnbidrag genomfördes 1948 såg man till att intensifiera tvångssteriliseringarna; nu skulle även arbetslösa och fattiga inkluderas för att inte tära på samhällsekonomin. De kallades ”asociala” och tvångssteriliseringarna av dem var ett förslag som i synnerhet även socialdemokrater ställde sig bakom.

Efter det infördes i stort sett en tvåbarnspolitik som stigmatiserade ”promiskuösa”. 93 % som utsattes för tvångssterilisering var kvinnor.

I hela detta tänkande har således högern och socialdemokrater lika mycket skuld. Högern ville ha tvångssteriliseringar av ”ras”-skäl, socialdemokraterna av samhällskonomiska skäl.

Vi har inte gjort upp med arvet från nazismen i Sverige. Det diskuteras knappt, det är hyssj-hyssj, för att inte säga helt och hållet tabubelagt. Men dagens utförsäkringspolitik är en direkt följd av den nazistiska totalitära människosynen som tydligen fortfarande är rådande bland beslutande politiker.

Det är en skam för ett välfärdsland som Sverige att inte ha gjort upp med denna förintelseideologi. En uppgörelse måste ske och den slags människosyn bannlysas för all framtid. Annars är vi alla förlorade.

Se tidigare bloggposter: Slimmade organisationer, just-in-time och New Public ManagementDel II – Den sovande regeringen ZZVarför måste cancersjuka jobba heltid när sjukförsäkringen går med överskott?”Intensivvård” till näringslivet medan svårt sjuka utförsäkrasSkattepengar på export?

Läs: Borg ifrågasätter kommunlöner, SVD – ”Borg kan inte nå sitt jobbmål”, SVD Opinion Brännpunkt: ”Sluta straffa våra patienter”, SVD – Waidelich – ekonomisk talesperson, AB – Läkare: ”Stoppa utförsäkringen”, Expressen, AB2, SVT – Allt fler per vuxen, SVT – Livrädda att förlora jobbet, Facket på SVT Debatt – Slavkontrakt får stöd av regeringen, SVT – Företaget försvarar sig: Vore oansvarigt att betala dem mer, SVT – Stopp i produktionen – leverantörer ska inte ha fått betalt, SVT – Krisen skadar Saabs förtroende, SVT – Man spelar poker med barns hälsa, SVT – Lista: Kommuner med störst och minst grupper, SVT Aktuellt, ”Missriktad kritik”,

Bloggar: Ett hjärta RÖTT, Röda Berget, Nettes skrivhörna, Anders Widén – FAS3 och Tystnaden, 2Claes Krantz – Håkan Juholt och Tommy Waidelich låter som Anders Borg, Peter Andersson – Socialdemokrati i nytändning,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.