Svenskt Näringsliv ett allvarligt hot mot människolivet

Att åhöra den pågående diskussionen om ”välfärden” och om i vilken grad det privata s k näringslivet ska tillåtas slimma vård, skola och omsorg i syfte att göra dubbelt så stora vinster där som på övrig marknad tar det tyska 30-talets socialdarwinism till nya höjder.

Att S kompromissar med sådana krafter innebär, att de kompromissar med grundläggande mänskliga rättigheter, människovärdet och själva människolivet:

Företagarorganisationen Svenskt näringsliv riktar i dag hård kritik mot det socialdemokratiska förslaget på hur man ska handskas med vinsterna inom de så kallade välfärdsföretagen.

Det skulle bli en alldeles för ingående kontroll av enskilda företag, enligt Urban Bäckström som är vd för Svenskt näringsliv.

Här ska statsmakterna, kommunerna eller landstingen gå in och bestämma vilka kostnader ett företag får ha och hur man ska bedriva sin verksamheter. Det är ett långtgående ingrepp i hur företag producerar tjänster, säger Urban Bäckström.”

Urban Bäckström, det här handlar om människoliv, och då är företagens intressen sekundära! Fatta det eller lämna välfärden.

Självklart ska medborgarna ha full insyn i verksamheter som handlar om vård, skola och omsorg och självklart ska det finnas strikta regler för hur dessa verksamheter tillåts bedrivas, och vilken standard som ska gälla, i SYNNERHET som det är SKATTEBETALARNA som FINANSIERAR dem. Vad Urban Bäckström de facto kräver, är istället att privata företag ska ha rätt att ta skattebetalarnas pengar utan att dessa ska få ha kontroll över hur de används, är inte det kriminellt?

Och inte bara det, även statsmakterna, kommuner, landsting ska stå under strikt tillsyn av kontrollorgan. Självklart är det inte företagens vinstintressen eller rätt till ”självbestämmande” som ska tillåtas styra sådana verksamheter, då de har ”långtgående ingrepp” i de människors liv som blir föremål för dem, i synnerhet som individen i samtliga fall inte har något val annat än att bli föremål för dem. En elev kan inte strunta i att gå i skolan. En patient kan inte låta bli att söka vård. Och en äldre som inte klarar sig själv kan inte välja att inte behöva omsorg. Och de människor som drabbas av  ”företag” med samma ofattbart lättvindiga syn på utförares förpliktelser inom vård, skola och omsorg, som Urban Bäckström här ogenerat visar, lever farligt. 

Jag vill påminna Urban Bäckström om, att de blöjvägande verksamheter som de privata profitörerna ägnat sig åt fått förödande konsekvenser och därför vända på Urban Bäcksströms resonemang: ‘Här har det privata näringslivet gått in och bestämt vad människor i vård, skola och omsorg får kosta och vilken vård, utbildning och omvårdnad skolbarn, sjuka, äldre fått och hur dessa människor behandlats. Det är långtgående ingrepp i dessa människors liv som fått avgörande konksekvenser för deras omedelbara tillvaro och framtid’, i flera fall har det lett till döden, som t ex när ambulanser inte skickats trots att patienter var döende.

Att profitörer är ett korrekt ord i sammanhanget visas av hur mycket högre /skattefinansierade/ vinstmarginaler privat företagande håller sig med i välfärden i jämförelse med övriga verksamheter på marknaden (även den skattefinansierad med bailouts) – en marknad som i brist på idéer, riskvilligt kapital och innovationer samt pga spekulationsekonomiska krav på omedelbara övervinster, jobblös tillväxt och kapitalackumulation således kollapsat, varför man nu tvingat till sig välfärden som ”marknad” och dito skattemedelsgaranterad övervinst: Vinsterna är 16,3 % i utbildningssektorn,15,1 % i hälso- och sjukvårdssektorn och 12, 8 % i omsorgen, medan den i hela näringslivet endast uppgår till 8,4 %.

Dessa pengar är skattebetalarnas! och inte svenskt (el utländskt) näringslivs, vinsterna ska således investeras tillbaka in i verksamheten eller betalas tillbaka till den svenska statskassan. Och Urban Bäckströms människosyn ska förpassas tillbaka till det tyska 30-talet, där den hör hemma – på historiens skräphög.

Läs: SR Ekot – Svenskt Näringsliv kritiserar vårdvinstförslag

Se tidigare bloggposter: Den Monstruösa normaliteten eller Medelmåttans tyranniSlimmade organisationer, just-in-time och New Public Management, Jobblös tillväxt eller Konsten att bli rik utan att anställa någonDen Kannibalistiska Gangsterekonomin – Vem vinner på Skuldkrisen?Toppstyrt S = M, Löfvén blir konkret – skattefinansierad vård, skola och omsorg avskaffasMedialized – SVT lät SD sätta agendan i partiledardebatten – och det gav resultat?Nordea korkar upp champagnen och redovisar bubbelvinsten ‘i detalj’Merkels svältpolitik ger resultat – Dow ned 240 punkterDet Nya TjänarsamhälletLissabonfördragsamhet ger makten till ExtremhögernSkydda vård, skola, omsorg – Kräv folkomröstning om Lissabonfördraget i samband med fördragsändringarna i december!

Läs mer: SVT – Svenskt Näringsliv dömer ut S-beslutExpressen – Skröt om sänkt moms – sen höjdes prisetRöda Berget – Halvnöjd med Löfvéns besked om vinster i välfärdenAB – Jag borde inte tala, jag borde inte skriva, SR Ekot – Sverigedemokraternas väljarstöd fortsätter stiga, AB – Ett S-besked i rätt riktning, Expressen – Anna Dahlberg: Gör upp med Löfvén, GP – Göteborgs skolor, DN – Blodet och jorden fortsätter prägla synen på svenskhet, DN – Markus Uvell, Timbro: ”Moderaternas nya linje riskerar att stärka SD”,Flanera – Den nakna sanningen, Mitt i steget – Sanningen är grotesk, Alla smutsiga detaljer, Moteld, MM, Röda Berget, Umenytt,

Rekommenderad film – Conspiracy (2001)Film om Wannseekonferensen (with script from the actual real minutes taken on the conference):

A transcript of the meeting has survived, and that document provided the basis for the screenplay for Conspiracy, which dramatizes (in real time) the meeting that led to the greatest crime of the 20th century. Conspiracy stars Kenneth Branagh, Colin Firth, Stanley Tucci, and David Threlfall; the film was produced for the premium cable network HBO, where it first aired on May 19, 2001.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.