Fredrik Reinfeldts Tal: Söndra och härska

Moderaterna är partiet för Mannen med stort M som inte har några bekymmer med att svika sina Medmänniskor och sätta sig själv i första rummet. Det är partiet där det självklara svaret på frågan om vilket som är värst, Tobleroneaffärer eller Sudanaffärer, är Tobleroneaffärer så klart! Vem bryr sig om 12 000 dödade och 160 000 fördrivna i Sudan? Skit i dem.  

Om detta kan te sig lockande för många med Villa-Volvo-Vovve så klämtar klockan snart för oss alla, även för Mannen med stort M. För när sedan turen kommer till honom själv ifall företaget där han jobbar går i konkurs eller han blir arbetslös av annan anledning, ja då får han finna sig i att bli sparkad på av sin moderatarbetskamrat  på motsvarande sätt.

Vi är nu ett land som styrs av värsta sortens opportunism. I ärlighetens namn ska sägas att 12-miljardersutspelet framstår som fantasilöst på något sätt. Inte för att det är något fel på det, men att bara simpelt  bjuda över en sådan moraliskt korrupt motståndare ger det hela en fadd klang. Reinfeldt, som tillhör ett parti som betalas av ”särintressen” tycker jag vidare ska prata oerhört tyst om ”särintressen”.

Reinfeldt talar också till det ”vanliga” folket på ett enkelspårigt sätt, och verkar se framför sig som önskvärt en fortsatt cementering av den svenska arbetsmarknadens hårda könssegregering i ”RUT- och ROT-are”, som trotjänande stolt renoverar och städar de rikas hus. För det anser de rika sig ha råd med, så länge skattebetalarna håller nere priset för tjänsterna genom subventioner. Övriga kvinnor jobbar som ”sjuksköterskor” och liknande i vård och omsorg, där pengarna från vinsterna förpassas långt från nattskiften (ändå ska de i Reinfeldts samhälle akta sig noga för att åsamka sig förslitningsskador för då åker de ut). Deras män är ”företagare” (några ensamstående finns inte).

Kultur och intellektuella ska vi inte ha för de kritiserar Makten med stort M, så de ska bort. Istället ska vi ha garanterat publikvänliga ja-sägare; hederligt självgående buskisföretagare för ”RUT- och ROT-arna” och så några riktigt virtuost väldresserade inom de finkulturella genrerna som likt dompterade cirkusdjur kan framföra sina ekvilibristiska konster för Sudan-eliten när den är uttråkad av regerandet.

Varför pratar inte de rödgröna mer om sina visioner istället, samt effektivt bemöter vad Reinfeldt påstår i sitt svepande tal i Almedalen. För det är ju inte främst Moderaterna som sett till att Sverige har en stabilare ekonomi än övriga EU, utan det är nej-et till euro för det första, och det är det folket som ordnat, definitivt inte Reinfeldt. Det folk som röstade nej i euroomröstningen alltmedan M och FP högljutt propagerade för ett ja.

För det andra så är det föregående S-regeringar som garanterat Sveriges nuvarande relativt goda ekonomiska läge, genom att de benhårt höll fast vid balans i budgeten efter 90-talskrisen, då M och borgerligheten höll i rodret så att skeppet gick i kvav och räntan upp till 500 %, och bankakuten kostade Sverige en mycket stor del av välfärden, den effektiva arbetsmarknadspolitiken och trygghetssystemen. Det är skador som varar än, och nu finns kvar i den envist ihållande långtidsarbetslösheten och även den höga ungdomsarbetslösheten.

Nu pekar Reinfeldt med hela handen i riktning mot privatisering av trygghetsförsäkringarna – att lämna ut dem till företag som kommer att ge USA-nivå på sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna, just den USA-nivå, som ledde till att Obama vann över Bush, då den allt mer genant fört med sig att fattigdomen och tältarkitekturen antagit oöverskådliga och på sina ställen tredjevärlden-liknande proportioner. 

Vi vet att naturen är på väg att dö, den är allvarligt skadad – och moderaterna vill göra processen kort. Med uranbrytning, så att t ex Storsjön förvandlas till radioaktiv lakdamm, med fossil skiffergas i Skåne och mer kärnkraft med där till hörande avfallshantering. Är det ingen där som bryr sig? Är Arbetaren verkligen någon som är beredd att slakta sitt hemland utan att blinka bara för att få ett jobb, vilket som helst, vad det än är. 

Då är det verkligen något fel på trygghetssystemen, de bör vara tryggare, så att inte utpressningen med de utarmade systemen skapar sådan skräck och total uppgivenhet, att man är beredd att offra precis vad som helst. Då är Sverige ett av jordens fattigaste länder. Man bör stärka människors självförtroende, genom att säkra trygghetssystemen. Skräcken för att bli arbetslös har nu antagit astronomiska proportioner.

Människor måste samlas för att inte bara få ett jobb, utan ett värdigt arbete, som inte förstör naturen oreparabelt för generationer framöver, ett arbete som tar hänsyn till människan, naturen, livet. Även om alla uranfyndigheter som jorden hava exploateras, så varar de ändå bara fyra år. Är Arbetaren verkligen så berövad på alla trygghetsersättningar att han måste ställa upp på en sån deal? Då kan man ju lika gärna ställa upp på vilken deal som helst, och ja, det är det andra stora alternativet som Alliansen nu frambringat för unga arbetslösa. Bli soldat. Döda och låta dödas. Är det där vi är. Har vi ingen annan vision?

Förstöra naturen och gå ut i krig – hur kul är det egentligen?

Det känns som man behöver föra fram lite fler förslag. Jag återrepriserar därför de förslag som jag kom på när jag tänkte efter, vid start av den här bloggen. Och faktiskt så tror jag att det utöver det också krävs nu – när Moderaterna sålt ut så mycket allmän egendom, bankerna fått så mycket stöd utan att ändå kunna sköta utlåning till företag bara skapat ny fastighetsbubbla – att vi tar det tillbaka. EU är ett lost case. Där trampar stövlar som är hårda som järn. Nästa år är Ungern – där nynazistiska Jobbik gått framåt stort – det sjunkande skeppets ordförandeland. Ni fattar?

Investerare har säkrat sina tillgångar och flytt euron – sålt sina statsobligationer i PIGS-länderna så fort de fått chansen och vältrat över hela värde-lösheten på ECB. Det finns inga räddningspaket kvar. Euron faller. På grund av åtstramningspaketen förbyts recessionen i djup depression. Massarbetslösheten ökar. Detta kräver räddning av helt annat slag än att göda banker och spekulationsekonomi. Det kräver också en återkommunalisering, en återdemokratisering, valutarestriktioner och noga övervakning att de knappa resurserna fördelas jämnt så att inte upplopp utbryter som kan förorsaka total kollaps. Jag tycker vi också ska samlas gemensamt i Folkrörelsen Nej till EU och artikulera våra krav via dem. De har redan en fungerande organisation och de är partipolitiskt obundna och klarsynta när det gäller EU.

Sverige måste bli mer självförsörjande – beträffande livsmedel, möbler, textil m fl, så att importberoendet minskar och fungerande lokala marknader (och därmed också arbetstillfällen) upprätthålls – och bilateraliseras så att ekonomiskt samarbete och export kan utvecklas med andra ekonomier utanför EU. En avreglering av avregleringen är av nöden. I kombination med klimatomställning och offentliga investeringar för att uppnå sådan samt upprätthållna funktioner inom vård, skola och omsorg.

Se tidigare bloggpost: Slimmade organisationer, just-in-time och New Public Management

Läs: DN- Moderaterna övertar rollen som samhällsbärande parti, DN – Politikerna gissar om rut-jobben, TV4 – Nyhetskanalen: Se hela Reinfeldts tal, SR – Inger Arenander, Ekot – ”Reinfeldt porträtterar M som samhällsbärande” , SVD – Tyst protest i Almedalen, Se även: AB, SVD, SVD2, SVD3, SVD4, JMW Kommunikation, Bloggplats H12, Kent Persson (M), Rödgröna inför Almedalsveckan, Expressen, DN – Man vill desarmera de rödrgrönas argument,, AB – ”Vi är det enda arbetarpartiet”, DN – Almedalen – evenemanget som ständigt växer, Storstad – parlör på reinfeldtska, Per Altenberg, DN2, DN – M snor klassisk valaffisch av S, DN4,  Expressen, AB3, Expressen3, Expressen4, ,AB4, Expressen5, , Expressen6, Expressen7,

För tidigare förslag för ett rödgrönt Sverige – se bloggposten: Skattepengar på export?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.