Solidaritet som drivkraft

Mona Sahlin höll ett mycket övertygande tal. Och det bästa hon gjorde var, att hon pratade ideologi – att valet handlar om ifall vi vill ha ett samhälle där vi bryr oss om varandra, eller om vi fortsatt vill ha Adam Smiths tes som huvudsaklig drivkraft, dvs Egenintresset. Vi har ju nu facit i hand på vart Madoffmentaliteten lett oss – till ekonomiskt och moraliskt totalhaveri.

Hon talade om frihet, jämlikhet och solidaritet, fredssträvan, och ett rungande definitivt Nej till Sverigedemokraterna, utöver ett starkt försvar för den svenska välfärden. Och det lät som hon menade det.

I jämförelse framstår Alliansens valstrategier utstuderade på ett extremmanipulativt sätt och Reinfeldts kaxiga arroganser i Almedalen tämligen illasinnade och täckningslösa.

Att beordra stenrika, aktieinnehavstinna människor ur superöverklassen att klä sig i rutiga skjortor, jeans och välja dålig grillkorv i Metro är för övrigt just så uppenbart lurendrejaraktigt som det verkar, förutom att det även är oerhört nedlåtande. Det är inte säkert att alla ”arbetare” äter sämsta grillkörven och klär sig slätstruket.

Det visar bara hur Moderaterna tänker sig Arbetaren (för det är ju till den Manlige Medel-sossen som Moderaterna främst riktar sitt unkna frieri), eller rättare sagt hur Moderaterna önskar sig att arbetaren  skall vara – lätthanterlig. Konstigt att de inte börjar med mössa-i-hand också.

Moderaterna kan aldrig bli ett folkrörelseparti av det enkla skälet att det inte startade som ett folkrörelseparti. De tillhörde redan makten så de behövde aldrig kämpa för att få den.

Läs: DN – S vill ha 30 timmars förskola, DN – Sahlin: ”Ett ödesval”, AB – Sahlin: ”Det här är ett ödesval”, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6 – M-gänget splittras, DN, DN2,  Expressen, SVDExpressen – Mona Sahlin: ”Vi går mot ett ödesval i höst”,  SVD, DN – Sahlin om Möjligheternas land,DN2, SR.se: Almedalen 2010 – Valet 2010, Al  Roger Jönsson – Ett av Mona Sahlins bästa tal – en bra start på valrörelsen, SVD – Sahlin knyter an till rötterna, DN – Vi ska göra Sverige mer jämställt än vad det är idag,, Peter Andersson – med rätt att tycka: Sahlin, publikrekord och en ny färdriktning för Sverige, Kulturbloggen – Förtroendet för Mona Sahlin ökar rekordstort i ny förtroendemätning, DN – Varannan överväger att rösta på S,

Se även tidigare bloggpost – Fredrik Reinfeldts tal: Söndra och härska

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.