Anders Borg ljuger – Sverige tvingas visst bidra till ESM

Dagens Industri meddelar:

”Enligt eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker kan icke-euroländer som Sverige få vara med och delta i ESM om de vill. Sverige har tidigare valt att vara med i räddningsförsöken av Irland samt Lettland och Island. Det verkar dock inte vara aktuellt för Sverige att delta i den permanenta räddningsfonden.

”Sverige kommer inte att delta, utan det är lösning som gäller för euroländerna”, sa Anders Borg precis innan han gick in på frukostmötet med de andra finansministrarna”

Men det stämmer ju inte. Sverige tvingas bidra via IMF, och Anders Borg gjorde samma sak förra gången det var dags för ”räddning” av den räddningslöst förlorade euron. För att mota undan kritik så fattade riksdagen då, i största möjliga tystnad ett beslut om ett tillskott till IMF från svensk sida med 25 miljarder kronor med anledning av eurokrisen. Trots att vi inte är med i valutasamarbetet, och trots att Anders Borg även då ljög och sa ”Svenska skattepengar kommer inte i fråga för någon form av nödlån”.

Likadant blir det den här gången, vilket framgår av Privata Affärers artikel ”Eurogrupp: Permanent nödfond ska bli 500 mdr Euro (oms)” som förtydligar:

IMF kommer också att delta i ESM, och andelen väntas som brukligt uppgå till hälften, sade ekonomikommissionär Olli Rehn, alltså 250 miljarder euro.

Dessutom tillkommer eventuella frivilliga bilaterala bidrag från icke euroländer från fall till fall, som det nuvarande stödet till Irland från Sverige, Storbritannien och Danmark.

Jean-Claude Juncker underströk att principen är att inget är överenskommet förrän allt är klart.

Han sade att EU:s finansministrar också diskuterade att ge ESM utökade befogenheter, som köp av krisländers statsobligationer. Diskussionerna fortgår och ingen lösning är privilegierad, sade han.”

Att IMF ska bidra med hälften av denna gigantsumma innebär att svenska skattebetalare får stå för oerhört betydande belopp till denna permanenta nödfond, vilket förvandlar Anders Borgs uttalande ”Sverige kommer inte att delta” till raka motsatsen.

Anders Borg är med andra ord i färd med att skänka bort den svenska statskassan än mer graverande, då detta kamouflageuttalande givetvis endast gäller ”eventuella frivilliga bilaterala bidrag från icke euroländer” som ”dessutom” tillkommer. Som inte försäljningen av Nordea till euroland räckte, då denna ansvarslösa utförsäljning av våra gemensamma tillgångar inte bara betyder ofantligt ökad risk på bankmarknaden genom förestående sammanslagning till storbank, utan också att svenska lån- och löntagare kommer att få bidra med ofantliga summor till eurons räddning även den vägen, eftersom vinsterna kommer att användas till att täcka kreditförluster i eurozonen när den dagen kommer, vilket kommer att ske förr snarare än senare.

Min fråga nu är: Vi har rätt att genast få veta hur mycket pengar som Sverige kommer att bidra med till ESM via IMF. Kort sagt Anders: Hur många miljarder är det som du tänker skänka bort utan att skattebetalarna får veta något????!!!!! Vi vill veta- NU!

Och, journalister och opposition, kan ni göra ert jobb för en gångs skull, och ställa Anders Borg mot väggen om det här? Det handlar om otroligt mycket svenska skattepengar som behövs till annat här i landet, t ex ge ungdomar bostäder, förbättra förhållandena på de överfulla sjukhusen, göra fattiga barn mindre fattiga och för att skapa jobb i vård, skola, utbildning och omsorg, så att inte Sverige hamnar i permanent strykklass beträffande utbildning och forskning också, för när det gäller jobben ligger vi redan i topp i EU vad gäller arbetslösheten.

Se tidigare bloggpost: Sverige tvingas vara med och betala Greklands krediterJärngänget S/M och SDVår Gud är oss en väldig Borg

Läs: Privata Affärer, Dagens Industri, SVD – Vem ska bli chef över EU:s pengar? (min anm: Ja, inte blir det svenska folket i alla fall som kommer att få bestämma över sina egna skattepengar. Det blir tysk finansminister i Neuropa, och en politik som gynnar Tyskland och Frankrike – enbart, då det ju handlar om en nykolonial pakt mellan petain-. . förlåt le pen-regim och herrefolket), Financial Times – Marine Le Pen elected far-right leader

Join – Facebook – Påskuppror mot utförsäkringarna

Bloggar: MotpolLinander tycker!Martin Mobergs blogganybody´s placeThe Viktor Report,Röda MalmöEva-Lenas bloggUtsikt Från Ett TakRöda BergetNorah4you’s Weblog ochMartin Mobergs bloggRöda BergetopassandefuturiteterJohan IngeröEtt hjärta RÖTTAlliansfrittSverige,Minamoderatakaramell…Annarkiahomo politicus och JOHANNA GRAF

Se även: AB – En ledare på väg ut – men ingen på väg in, Lars Björndahl (M) – Från S-fronten intet nytt, AB – Besk kritik mot s-politikenDN – Reinfeldt dömer ut hyresrätter, Alliansfritt Sverige – Reinfeldt förtydligar sitt uttalande om hyresrätter, Expressen – Fredrik Reinfeldt i bråk med DN, AB – Reinfeldt sågar DN, SR – Ny färdriktning för S – P1 Morgon, SVD, Expressen – S-utredning: Därför blev det fiasko, AB2, AB3, Röda Berget, SVT Rapport – Statsministern slår tillbaka mot DN-artiklar, SVT – Experter kritiska till det svenska systemet, AB – Ta ditt ansvar, KristerssonDN – M:s politik gynnar höginkomsttagare (min anm: Jag trodde det hette Dagens Nyheter),

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.