Demoskopidesperata opinionsundersökningar

Ett symptomatiskt agerande från den borgerligt styrda delen av media uppträder gång på gång. Så fort opinionen (och verkligheten) reser sig som en mur av motstånd mot alliansregeringens fatala göranden och låtanden – så kastar Expressen eller någon annan borgerlig tidning i demoskopi med allianspartierna som en luggsliten kanin ur hatten fram en opinionsundersökning som tvärsäkert påstår att den politiska ‘vinden vänt’ – dessutom så diametralt – att samfällda resultat från tidigare undersökningar under ett helt år i ett slag kullkastas.

Att påstå, att en opinionsundersökning som påbörjades den 28 april ger massiv respons på något som inte ägde rum förrän den 3 maj (presentationen av den rödgröna skuggbudgeten) är ungefär lika troligt som att allmänhetens stöd för en alltigenom europavänlig avregleringspolitik skulle öka i takt med vinterns skenande elpriser eller den Greklandskrisens fördjupning som nu sker framför våra ögon, eller som att Miljöpartiets stöd drastiskt skulle minska efter en nyhet som till exempel den om det ödesdigra oljeutsläpp som den 30 april nådde Nordamerikas kust och kan komma att förstöra Louisianas fiske för decennier framöver, kanske för alltid – även ungefär lika troligt som att den borgerliga alliansens stöd i beaktande av likaledes skenande oljepriser skulle öka med deras nyligen lagda fossilenergiska infrastrukturförslag om 482 miljarder, vilket kostar skjortan och företrädesvis stöder ökat bilåkande. Förutom att den borgerliga alliansen sålt ut hela landet till lägstbjudande har man dessutom en finanspolitisk rådgivare som föreslår Sverige att likt Grekland begå ekonomisk harakiri. Skulle allt detta öka en regerings stöd i opinionen? Knappast.

Detta utspel (som man således nu får börja kalla de opinionsundersökningar för, vilka plötsligt utspottas av den borgerlig styrda pressen, så fort det börjar gå riktigt utför för den borgerliga alliansen) andas således både desinformation och desperation.

Tummen ned för den typen av siffertrolleri alltså. Det är inte minst fräckt också med tanke på det demokratiska underskottet som råder när det gäller tillgång till utrymme i media. De rödgröna ligger där i extremt opinionsmässigt underläge, då det borgerliga blocket kontrollerar  mer eller mindre samtliga större morgontidningar i landet, såsom DN, SVD, Sydsvenskan och GP.

Se tidigare bloggposter: Euron går ned för räkning

Läs: SVD – Olja spolas i land i Louisiana, Expressen – Rödgrönt jätteras,  Kulturbloggen – Demoskops väljarbarometer undergräver förtroendet för opinionsundersökningar, Martin Mobergs blogg – Analys av Demoskops senaste mätning,  SVT.se,  SVD,    SVD2,   AB,    DN – Nya protester planeras i Grekland,   AB – Grekland kommer inte klara sig, Expressen: Rödgrönt jätteras – Alliansen förbi, Makthavare.se – Vad betyder de nya siffrorna?,  Expressen2, Svensson – Generalstrejk och demonstrationer i Grekland,   AB – Idag klubbas krisplanen igenomSVD – Skuldkris riskerar sprida sigDN – Generalstrejk lamslog Grekland – tre döda,  Jens Holm – Förbifarten: en meter = en miljon, Dagens Arena – Alliansskeppet sjunker,   Peter Andersson – med rätt att tycka,  SVT – Uppdrag Granskning: Politikern ångrar att elbolaget såldes,   Vattenfall satsar miljarder på gas och kol,   Miljonbidrag till gamla kraftverk, Privata affärer – Panik på Wall Street, Privata affärer – Småspararnas väg ur krisen: ”Sälj allt som har med Europa och euron att göra! Det uppmanar Avanzas sparekonom Claes Hemberg som tror att den grekiska krisen kommer att sprida sig.”, Privata affärer – ”EMU fungerar inte”- citat: Pekka Kääntää: ”Det man som svensk bör vara orolig för är framförallt effekten inom banksektorn. Det är stor risk, vilket vi ser små tecken på redan nu, att utlåningen mellan europeiska banker blir dyrare och det kommer till exempel direkt att påverka våra rörliga räntor på bolån.”,  Privata affärer – Kraftig nedgång på Wall Street,  Privata affärer – RÄNTOR/VALUTOR: STOR ORO PÅ FINANSMARKNADERNA, EURON RASAR, WSJ – Dow Plunges 9 % – Regains Some Ground, WSJ – Stocks Plunge, Fear Returns (Live Video from the New York stock exchange)

Annonser

7 responses to “Demoskopidesperata opinionsundersökningar

 1. ”Så fort opinionen (och verkligheten) reser sig som en mur av motstånd mot alliansregeringens fatala göranden och låtanden”

  Jaså? Vilka reser sig? Bor du överhuvudtaget i Sverige eller på en annan planet….

  Det är nog snarare så att folket reser sig mot ytterligare 25 miljarder i bördor för att finansiera vansinniga järnvägsprojekt som aldrig kommer att bli samhällsekonomiskt lönsamma…

  Det riktiga raset i senaste opinionsundersökningen kom EFTER att vänsterns vansinniga kostnadskarusell presenterats.

  Nu är väljarna inte längre korkade utan förstår att de 25 miljarder i pålagor som den rödgröna sörjan vill lägga på folken får betalas av – just folket. Det är bara i kamrat konduktör Ohlys hjärna som det är ”någon annan” som betalar.

  Raset för vänsterblocke kommer att visa sig när nästna opinionsmätning presenteras – och då kommer det att vara statistiskt säkerställt att folk inte har förstoende för varken Mona, Trädkreamarna, kamrat konduktör Ohly eller bandhunden Östros

 2. Ska jag jag dra slutsatsen att när opinionssiffrorna ligger på plus för s/mp/v är de helt OK, men när uslingarna på högerkanten räkar ha majoriteten så är det helt befängt?

 3. Till Trident: T ex de här , och de här , med anledning av bl a det här , och det här , inte minst med tanke på det här och det här.

  Eller varför inte det här , och detta – med anledning av det här .

  För övrigt tycker jag du pratar i nattmössan, om du påstår, att en opinionsundersökning som påbörjades den 28 april ger utslag på något som inte presenterades förrän den 3 maj.

 4. Till Nils Holm: Nej, men du kan gärna notera vad jag skrivit om den borgerliga mediedominansen och ägarförhållandena som orsakar densamma. För övrigt anser jag att opinionsundersökningarna snarare börjar bli att betrakta som rena partsinlagor och betalda utspel i och med att de utgörs av beställningsjobb från den borgerliga pressen. Dessutom redovisas inte urval, hur och vid vilken tidpunkt på dygnet undersökningen genomförts – hur kan vi då veta hur pass representativt urvalet är – vidare om människor blivit uppringda eller ombetts svara på nätet, vilken veckodag och vid vilken tidpunkt undersökningen genomförts osv – allt sånt har betydelse för utfallet.

 5. Kent Karlsson

  Nu låter jag bara tankarna flyga fritt om denna opinionsundersökning.
  Den påbörjades den 28/4, den 3/5 pressenterade oppositionen sin budget.
  1006 personer tillfrågades. Hur många kan ha tillfrågats från den 28/4 tom den 2/5? det är tot. 5 dagar. Kan 700 st. på de 5 dagarna vara rimligt? Då skulle det återstå 306 st mellan den 3/5 och den 5/5, tre dagar. Är det i så fall rimligt att dessa 306 personer skulle ha reagerat så starkt på oppositionens budget att de vänt hela resultatet till att Alliansen tagit ledningen med 1,8%, om man då har i åtanke att de legat rejält under i alla undersökningar de senaste månaderna?

 6. Till Kent Karlsson: Eller hur. Låter lite otroligt – mystiska slutsatser som dras av den ”undersökningen” – nästan som en vals tycker jag det låter som.

 7. Kent Karlsson

  Re: Nemokrati

  Om man vore lite konspiratorisk lagd kunde man nästan tro att den här undersökningen gjordes med ”rätt” urval av personer, då den går totalt stick i stäv mot de undersökningar som presenterats de senaste månaderna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s