Pakistan och USA – Ilska över WikiLeaks läcka snarare än över innehållet

EXTRA 13.25: Direktsändning Wikileaks presskonferens – Nyhetskanalen.se

WikiLeaks har erhållit mängder med underrättelsematerial om det pågående kriget i Afghanistan, som visar på förekomst av targeted killings mot talibaner utan rättegång, att utföras av en USA-ledd specialstyrka enligt en dödslista med över 2000 namn samt hur civila dödas vårdslöst på båda sidor i kriget, slutligen visar det även att Pakistan spelar dubbelspel och både stöder USA och talibanerna.

Läckan har väckt ilska hos Pakistan och USA, som också säger att det läckta materialet kan hota liv, trots att WikiLeaks poängterar att man undanhållit alla källor som kan innebära fara för enskilda. Innan man publicerade det på sin sida gav man också materialet till The Guardian, Der Spiegel och The New York Times.

En undran infinner sig omedelbart. Varför skäms de båda länderna åtminstone inte lite över innehållet istället?

Och man undrar vad som skapar mer terrorism – WikiLeaks läcka om hur det egentligen går till i det här kriget (som man för övrigt frågar sig vem det är tänkt ska gagna) – eller Bushs illegala krigföring i Irak med 1 miljon döda följt av åtta års krigföring i Afghanistan och så det här? Med targeted killings av talibaner utan rättegång plus dödandet av civila samt att man likt de som folkrensade oljefälten i Sudan hänger ut från helikoptrar och mejar ner civila – i detta fall bland annat journalister från Reuters, vilket WikiLeaks visade i sin förra läcka.

Tror man att sådant handlande skapar mer förutsättningar för terrorism eller mindre förutsättningar för terrorism? Att döda så många civila, och så den andra sidan lika hänsynslös. Kriget måste upphöra. Anfaller nu USA eller Israel Iran – som det verkar finnas planer på – så har vi världskriget här – för bakom Iran kan då Kina visa sig stå, eftersom ”Iran är en av Kinas viktigaste oljeförsörjare och handelspartners”. Dessutom äger Kina USA. Vad är då bäst – att vara kaxig och fortsätta med den här slakten eller sluta?

Vidare har nyligen Ryssland, Kina och Nordkorea återupptagit sin militärallians – med anledning av att USA ringat in hela det eurasiska fastlandet med sin robotsköld – med Carl Bildts benägna hjälp i form av det ‘östliga partnerskapet’ som utverkades i samarbete med Polen (vars regering därpå dör i en flygolycka) och vars nya regering strax efter det undertecknade avtal med utrikesminister Hillary Clinton om missilsköldens placering i Polen.

Liknar det en politik för avspänning eller Iskallt – och snart varmt krig? Jag är böjd att svara det senare. Och inte bara det – det verkar som man inte nöjer sig förrän man har startat det tredje världskriget, där kärnvapenanvändning är en plausibel ingrediens – från båda sidor. Hökarna i Ryssland har gjort klart att de ser sig vara i sin fulla rätt att använda kärnvapen om de ‘hotas’. Nato-generalerna pratade redan 2008 om ‘pre-emptive nuclear strikes’. I USA har man nyligen dessutom upptäckt ryskt spionage, vilket även det talar för att det Iskalla kriget är i full gång och när som helst kan förbytas i varmt krig. Det bådar alltså  inte gott. Det enda att göra i den här situationen är att dra sig tillbaka från Afghanistan fortast möjligt. Samt hitta en lösning i Iran-frågan så att inte de plötsligt backas upp av Kina (som i sin tur alltså befinner sig i återupptagen allians med Ryssland och Nord-Korea, som förresten bara häromdagen hotade med kärnvapen mot Sydkorea).

Att Sverige deltar i det här kriget anser jag – förutom att det gör Sverige sårbart för terrordåd samt förstärker vårt redan utsatta läge – vara en stor skam för en rättsstat, förutom att det är ett direkt hot mot världsfreden. Kriget förs för det första till stöd för en regim som tillkommit med konstaterat valfusk.

För det andra; om det nu verkligen handlade om demokrati och mänskliga rättigheter så  hade kanske Kongo, Darfur och flera andra fruktansvärda krigshärdar varit lika angelägna platser att gripa in på. Dessutom skulle nog kriget, om avsikten var så hjärtegod – vid det här laget visat sig ha lett till en mer gedigen utveckling mot demokrati och mänskliga rättigheter, istället för att alstra en allt starkare talibanism, vilket istället är den märkbara följden. Har man därutöver inte nått bättre resultat efter åtta år borde man redan för länge sen dragit tillbaka trupperna med tanke på det lidande kriget innebär för civilbefolkningen.

Den NATO-vänliga politik som Alliansen med Carl Bildt i spetsen driver är också direkt farlig för Sveriges räkning och förstärker vårt utsatta läge. Just nu pågår en NATO-övning i Vidsel i Norrbotten där amerikanska flygvapnet tränar bombfällning i vår vackra natur. Var även det ett ‘rutinärende’ som man inte ansåg sig behöva diskutera med riksdagen (än mindre med samerna)? Övningen börjar faktiskt idag – och den är omfattande. Att Alliansen tillåter USA att öva på svenskt territorium är skandal – och vad har svenska folket fått lov att säga och tycka om att Carl Bildt mer eller mindre självsvåldigt avskaffar svensk neutralitet och utmanar Ryssland i detta riskfyllda läge?

Räcker det inte med att han är inblandad i en förundersökning om brott mot folkrätten i Sudan som handlar om förbrytelser som liknar dessa, fastän mycket värre, då det rör sig om 12 000 dödade och 160 000 fördrivna? Som jämförelse med dagens avslöjande – hör vi mycket om detta från de borgerliga tidningarna? Inte mycket, eller hur?

För källor till påståendena i den här bloggposten hänvisar jag till tidigare bloggposter: Vem har skapat den ‘ökade hotbilden’ mot Sverige?, Hellre en oenig fred än ett enigt krig mot Ryssland, Hur demokratiserat blev Kina och Ryssland av marknadsekonomin?, När börjar kriget?, Svar på tal till Per Schlingmann på NewsmillModerater med Kärnvapen för fred – till höger om neutraliteten, Att arbeta för fred och tjäna pengar på krig, Moderater med kärnvapen för fred – till höger om neutraliteten II, Carl Bildt och Gangsterekonomin II, Carl Bildt och Gangsterekonomin, Almedalsveckan på Gotland som ligger i Östersjön,

Se även – Dagens rekommenderade länk – TED talks: Intervju med Julian Assange, WikiLeaks, ,

Läs: Expressen – Nät-avslöjande skakar USA, Vasabladet – Putin sjöng gamla sånger med utvisade spioner, DN – Putin sjöng sånger med utväxlade spioner, BBC News – US says WikiLeaks could ‘threat national security’, Washington Post – WikiLeaks takes new approach in latest release of documentsThe Guardian – Wikileaks Afghanistan files: download the key incidents as a spreadsheet, Sky News, CNN.com – Website reveals Afghan war details, Hindustan Times, Sydney Morning Herald – WikiLeaks founder defend Afghan leaks, The Telegraph.uk – Afghanistan war logs:  90, 000 classified documents revealed by WikiLeaks, The New York Times – In Disclosing Secret Documents, WikiLeaks Seeks ‘Transparancy’, , NDTV – Statement of the National Security Advisor James Jones on Wikileaks, The Atlantic (blog) – WikiLeaks May Have Just Changed the Media, Too, Los Angeles Times – White House decries WikiLeaks’ release of Afghan war documents, The Guardian – Julian Assange profile: Wikileaks founder an uncompromising rebel, Huffington Post, Aftonbladet – ”Hundratals civila Afghaner dödades”, DN – Vrede i USA mot ny jätteläcka, AB – Mona Sahlin i Afghanistan, Expressen – Nät-avslöjande skakar USA, DN2, SVD – Vrede i USA mot ny jätteläcka, SVT.se – Stort avslöjande om Afghanistankriget, 90.000 dokument om dödade civila och dubbelspel, DN – ”USA närmar sig ett anfall mot Iran”, Newsdesk – Fjärde Världen:  Flygbombningar på samisk mark strider mot FN:s deklaration om ursprungsfolk,

Svenska bloggar: Satmaran, Christian Engström, Nej till pirater och Piratpartiet, Röda Berget – WikiLeaks avslöjar dödspatruller i ”vårt” krig i Afghanistan, Mitt i steget – WikiLeaks och Afghanistan: Djävulens alternativ, Svensson – Ut med ockupationstrupperna ur Afghanistan, Svensk Myndighetskontroll,

Slutligen – Jag vill uppmuntra så många som möjligt att engagera er i Nätverket mot Krig – ”Nätverket mot krig består av en bred samling folkrörelser, ideella föreningar, politiska partier, kulturföreningar, religiösa samfund etc som gick samman för att förhindra ett krig mot Irak. Nätverket bildades på ett möte i september 2002 och har sedan dess genomfört ett antal demonstrationer, seminarier och andra arrangemang. Nätverket samlar organisationer som arbetar mot USA:s krigspolitik. Den 15 februari 2003 genomfördes världen över demonstrationer mot planerna på ett krig mot Irak. I Stockholm var Nätverket mot krig arrangör av den största demonstrationen någonsin i Stockholms historia.”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.