Mubarak och Fredrik Reinfeldt

Idag kommenterar Reinfeldt Egypten högt över alptopparna, von oben i Davos:

Fredrik Reinfeldt säger att det i grunden handlar om en riktning som världen är på väg i.

– När tillväxt sprids till fler länder, när ekonomier blir starkare, då kommer trycken på att det ska inkludera alla och vara hållbart.

Vad tycker du att president Mubarak bör göra nu?
– Han bör möta detta med reformer, med att ge möjlighet för vad befolkningen uppfattar vara korrekta, öppna och fria val, säger Fredrik Reinfeldt.” [min fetstil i Reinfeldts svar till intervjuaren]

I Egypten går ungdomarna arbetslösa medan eliten berikar sig själv. Känns det igen? I Sverige har Alliansen fört en neoliberal avregleringspolitik som förflyttar vinster från skattefinansierade verksamheter inom skola, vård och omsorg till skatteparadis, som neokolonialt förflyttar billig svensk el från vattenkraften till Tyskland så att vi själva får frysa på vintrarna, som sålt ut allmännyttan i Stockholm till vrakpriser, förvandlat allmännyttiga monopol med låga priser till privata monopol med skyhöga priser samt även fört en förtidspensioneringspolitik bland ungdomar som Reinfeldts egen ”socialförsäkringsminister” Ulf Kristersson (som för övrigt själv skaffar sig lägenhet i Stockholms innerstad genom att ta den direkt från obemedlade) betecknar som en ”politisk katastrof”. Ungdomsarbetslösheten är historiskt hög, likaså långtidsarbetslösheten, socialbidragsutbetalningarna till ungdomar ökar lika katastrofalt. Några billiga hyresrätter byggs inte, och befintligt bostadsbestånd säljs ut till tyskar och danskar som gör goda affärer vid uppköp av fritidshus, småhus, jordbruksfastigheter och skogsfastigheter.

När riksdagen stryper mer berikning för regeringen, så svarar den med att stänga beskickningar istället för att sänka sina egna ersättningar, pensioner och löner.

Långtidsarbetslösheten växer i godan ro, medan regeringen öser ut pengar till arbetsgivare som tjänar grovt på att låta de långtidsarbetslösa jobba gratis, vilket knappast lär öka motivationen för att anställa.

Långtidssjuka och deras talesmän ropar i öknen för inga lidanden, hur svåra de än är, får Reinfeldt att lyfta på mer än möjligen en aning raljant ögonbrynen. Och det enda svar han har att ge till de svårt sjuka som kastas ut i fattigdom eller tvingas till arbete trots att arbetsförmåga saknas är att: ‘Arbetslinjen ligger fast’.

Moderaterna har sagt ja till en ratificering av Lissabonfördraget över huvudet på folket, som vi således inte fått någon möjlighet att ha en röst med i laget om, trots att det handlar om att den parlamentariska demokratin avskaffas, arbetsrätt och kollektivavtal luckras upp, neoliberala upphandlingsregler påbjuds som förbjuder oss att ge barn, äldre och skolungdomar närproducerad och ätlig föda, medborgerliga fri- och rättigheter upphör, en paramilitär säkerhetspolis och polis inrättas, massbevakning av hela befolkningen utan brottsmisstanke och datalagring implementeras, regeringens grundlagsvidriga censur av SVT, SR och UR införs med ett enda regeringsbeslut, alliansfriheten avvecklas, försvarsunderrättelsedomstol utan juridiskt ombud och rätt att överklaga inrättas, ja listan kan göras milslång, och när man sammanfattar den så stavas innehållet i korta ordalag: DIKTATUR och POLISSTAT.

Jag tycker Reinfeldt ska prata till sig själv innan han börjar hacka på Mubarak.

Läs: SR Ekot – Reinfeldt: Mubarak bör lyssna på folket, SVD – Förtidspension för allt fler unga, SVT Mats Knutson – Ledarlös opposition, Expressen – Säpo får rätt att signalspana,  Mark Klamberg – Ska signalspaning kunna användas i brottsutredningar?, Herald Sun – Spy chief named Egypt vice-president, , US News Source, Reuters – London: Students join unions to protest against cuts, DN – Så försvann 90 % av Egyptens Internet, SVD – Näthatare och de som hatar nätet, The Parliament.com – Hungarian foreign minister hits back at media law criticism, DN – Regeringen bryter mot grundlagen

Se även: Twitter.com/ElBaradeiAl Jazeera English Live Stream,

Se även: DN – Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson i storbråk, DN – Skottlossning i Kairo, SVT – Bo Inge Andersson: ”Oro i Al Qaidas nya fäste”, USA tappar fotfäste,   SVD – Följ utvecklingen i Egypten, DN2AB, SVD – Kritiken mot svenska vapenexporten till diktaturer, SVD – Vilken sida väljer armén?, SR – Mubarak sitter kvar, DN – Mubaraks löften dämpar inte vreden, AB – Egyptierna har fått nog, SVT:s utsända i Kairo: Anarki råder på gatornaAB3, AB – Vänligt land – där batongerna viner, SVD – Utan rötterna vissnar Centerpartiet, SVT – Oppositionen: Landet kollapsar, SVT – Bo Inge Andersson Kommentar (Min anm: you’re my favourite): Mubarak måste bort, SVT – 50 000 på Befrielsetorget, SVT – Tunisiens rappare får sin chans, SVT – Säkerhetsvacuum sedan polisen lämnat gatorna, SVT – Medborgargarden bevakar gatorna, SVT – ElBaradei manar Mubarak att lämna landet, SVT – Flygminister blir premiärminister, SVT – Mubarak i tv-tal, SVT – Trotsade utegångsförbudet, SVT – UD avråder från Kairoresor, SVT – Folk är inte rädda – hopplöst läge för en diktatur, SVT – Senaste på Twitter, SVT – Bildt efterlyser tydliga besked (min anm Massorna i Egypten kommer säkerligen omedelbart att lystra till Bildts kommunikéer), SVT – Oro bland egyptier i Sverige, SVT Play – De försöker knäcka nätcensuren, SVT – Telecomix hjälper när sociala medier stängs ner, AB – Sparkar hela regeringen – i desperation, AB – Egyptens president: ”Framtiden är oviss”, AB – Nya protester inledda, AB – Arabvärlden står i lågor, AB – Polisen sluter upp på demonstranternas sida,

Bloggar: Farmor Gun i Norrtäl…PrärietankarRöda MalmöThe Viktor ReportRöda BergetRöda BergetMikael PerssonAlliansfritt Sverige,Magnus AnderssonStockholm enligt Ank…och Peace, Love and Capi…Ann-Sofie Wågström´s…Cornucopia?,stationsvakthomo politicusVaka över ensamhetenKommunisternas bloggFredriks Blogg – Aft…Gunnar Hökmark Blogg,Svenssonblogg.tianmi.info och Martin Mobergs blogg

Annonser

5 responses to “Mubarak och Fredrik Reinfeldt

 1. Kan inte dessa vänsterögda kommentera Egypten utan att hacka på Rheinfeldt? Barnsligt och avslöjande! Stackars dessa som inte kan öppna korpgluggarna utan dumröda glasögon! Tänk på alla som kanske har ett hopp! Och som inte bryr sig ett dugg om besvikna svenska gåsleverkommunister!

 2. Svar till ”Tommie”:

  För det första är jag inte kommunist, för det andra äter jag inte gåslever, men det kanske du gör.

  Av din kommentar kan man också anta att du säger ja till Lissabonfördraget, höga elpriser och inskränkt yttrandefrihet i form av FRA, datalagring och signalspaning för polis och säkerhetspolis även för bötesbrott. Glöm inte hyfsa vokabulären.

  Se tidigare bloggpost: Vänster är inte lika med marxist

 3. Hey! Man kan ju inte hacka på det blå laget. De har ju redovisat exakt vad de vill och folk har ju röstat på det.

 4. Löjligt att jämföra ungdomars situation i Sverige med diton i Egypten. Löjligt att över huvud taget jämföra den politiska situationen här med den i Egypten. 30+ år av diktatur kontra fria val för ett halvår sedan. Om det nu var så fruktansvärt här i Sverige så hade nog fler varit ute och demonstrerat.

  Hela det här inlägget är en osaklig demonisering av allt från EU till statsministerns karaktär.

  Vi kan ta alliansfriheten som exempel, eftersom det framgår av avhemliga dokument att det mest var retorik för massorna snarare än vår hållning. Eller tramset om att den parlamentariska demokratins avskaffande. Om något har Alliansen stärkt parlamentarismen genom att driva på för en grundlagsförändring där en regering i fortsättning måste avgå efter varje val. Och medborgarnas inflytande stärks med sänkt personvalsspärr. (S+V motsätter sig allt detta).

  Vidare är det fullt tillåtet att köpa närproducerat, men inte för politiker att använda i någon form av merkantilistisk linje att stödja enbart svenskt jordbruk. Notera här att svenska bönder tjänar bra på sin export, så tänk om alla EU-länder skulle köpa mat enbart från sina egna. Man kan också reflektera över vad det skulle få för effekt på matpriserna (de har sjunkit kraftigt sedan EU-inträdet).

  Avseende SVT så är det inte en censur, utan en diskuterad möjlighet att begränsa att tv-licenspengarna används för att konkurrera på plattformar man inte tänkt sig i SVT:s statliga uppdrag. Svt har större budget än vad reklam-tv ger i intäkter så det är viktigt att stävja osund konkurrens.

  Avseende din kommentar om bostadsmarknaden saknar även den helt nyans. 1. Hyresrätt är den vanligaste boendeformen i Sverige, och i borgerliga kommuner är man väl medveten om att den fyller flera goda syften – inte minst för arbetskraftens rörlighet (jmf. USA). 2. Blanda inte ihop småhusmarknaden med flerbostadshusen. Helt andra saker. Istället kan man fråga sig varför inte fler svenskar vill ha fritidshus på landet. 3. Hyresrätter byggs och de byggs över hela landet, tyvärr är det lägre lönsamhet än i bostadsrätter. Största hotet mot bostadsbyggande är undermåliga detaljplaner i kommunerna och en problemtyngd byggindustri.

  Summa sumarum: Det står dig så klart fritt att tycka vad du vill, men man kan ju önska sig en ökad problematisering. Visst, ungdomsarbetslösheten är hög. Är det regeringens fel? Är det fel på LAS? Och än viktigare, hur ska framtidens jobb skapas.

  Anledningen till att (S) förlorade valet var att deras svar på sådana frågor var ÄNNU sämre än Alliansens. För, som sagt, vi har val i detta land till skillnad från Egypten.

  Svar till Magnus från Nemokrati:

  Det här var en samling påståenden som inte har särskilt mycket fog för sig. Sedan vi gick med i EU har i stort sett alla av nej-sidans farhågor och varningar besannats.

  Frukt och grönsaker har sedan medlemsinträdet kraftigt ökat i pris. När till och med moderata politiker ondgör sig över att kommunerna inte får välja närproducerat och miljövänligt till sina boenden, skolor, dagis och sjukhus, pga EU:s upphandlingsregler, och det skrivs böcker om upphandslings- och cateringhelvetet som gör att sjuka och äldre får undermålig mat pga EU:s upphandlingsregler så tror jag att du pratar i nattmössan.

  Och när moderaten Mats Svegfors högljutt protesterar mot att regeringen bryter mot grundlagen när den inför samma typ av mediemyndighet som Ungern och till och med även förhandsgranskning, dvs regeringscensur av SVT:s, SR:s och UR:s programtjänster, samt moderater som både Anne-Marie Påhlsson och Henrik Järrel högljutt påtalar avdemokratiseringen av Sverige i och med ratificeringen av Lissabonfördraget så falnar dina helt ounderbyggda argument allt mer.

  Bolånetaket som införs utestänger också just ungdomsgenerationen från bostadsmarknaden än mer och höjer trösklarna ännu mer för just denna grupp, att moderaterna sålt ut allmännyttan i Stockholm till vrakpriser, så att insatta bedömare till och med menar att skattebetalarna bestulits på över 50 miljarder gör inte saken bättre, inte heller det faktum att den moderata ”förhandlaren” Dinkelspiel vid det diskutabla EU-inträdet, som bl a möjliggjordes på grund av att nej-sidan inte fick något mediautrymme överhuvudtaget, och ensidig-ja-propaganda på skattebetalarnas bekostnad, inte ställde några som helst undantag vad gällde möjligheterna för danskar och tyskar att köpa hus och fastigheter i Sverige bidrog till att landet sålts ut till lägstbjudande. Danskar och tyskar har gjort lysande husaffärer på svenska ungdomsgenerationens bekostnad. Danskarna själva skulle aldrig någonsin drömma om att tillåta något sådant för EU:s övriga medlemsländer – det är således inte möjligt för svenskar att köpa hus och fastigheter i Danmark på samma sätt som danskar och tyskar av Dinkelspiel helt obekymrat tillåts tillskansa sig fastighetsbestånd i Sverige, då inga som helst undantag krävdes från de svenska ”förhandlarnas” sida.

  När det gäller alliansfriheten så övar nu NATO i Vidsel bombövningar i omfattande skala, och att Carl Bildts bekymmerslösa utrikespolitik ökat både signalspaning och terrorhotet mot Sverige i och med både det östliga partnerskapet som fått Ryssland att upprusta, och krigföringen i Afghanistan är de flesta experter eniga om, men tydligen något som gått dig förbi.

  När det gäller den passiva arbetsmarknadspolitiken så står kritikerna eniga – Anders Borg har uppmanats av samtliga sidor allt från Svenskt Näringsliv och fackliga organisationer till internationella bedömare om att ”börja gasa” och satsa på arbetsmarknadsutbildning och kvalificerade åtgärder för att få ned både ungdomsarbetslöshet och långtidsarbetslöshet men de har talat för döva öron. Och när det gäller det skyhöga antalet icke-godkända från gymnasiet så är bedömningen likaledes enig, att det är avregleringen av skolväsendet som är orsaken.

  FRA-lagen har rönt internationell kritik såväl som inhemsk i många år, utan att man tagit intryck, istället förstärker man hela tiden de grundlagsvidriga inslagen, inte minst också genom inrättandet av den s k Försvarsunderrättelsedomstolen, som inte ens är någon domstol, då medborgarinsyn saknas, dess beslut inte går att överklaga, anklagade inte tillåts juridiskt ombud och detta har gått igenom på grund av ett Lagråd som ter sig i det närmaste helt diktaturvänligt och släpper igenom precis vad som helst.

  När det gäller ditt förslag om att få bukt med arbetslösheten genom att avskaffa LAS så tror jag säkert du har de s k arbetsgivarna med dig, däremot tror jag att löntagarna är oeniga. EU:s låglönemarknad som nu består av otrygga anställningar och ständigt sjunkande löner och minimilöner ersätter ett svenskt avtalsväsende som varit till gagn för levnadsstandarden för det stora flertalet, något som strax kommer att ändra sig i och med Lissabonfördraget som istället grundlagsfäster otrygga anställningar, inskränkta fackliga rättigheter, avskaffat anställningsskydd, minimilöner, noll-baserade anställningar och ett ”arbetsliv” där korruption, trafficking och människohandel göds och gynnas med upphandlingsreglerna.

  Någon ”fri konkurrens” handlar det inte om, då kunderna inte tillåts välja utan via regelverk istället tvingas att köpa och forsla bröd som man kan baka själv på plats. Det kan man kalla neokolonialism om något.

 5. Alliansen tillsammans med socialdemokraterna vill stärka sin makt genom inskränkt yttrandefrihet genom FRA butiken. Det är alldeles uppenbart. Samtidigt pratar dessa politiket om demokrati, yttrandefrihet o.s.v. På samma sätt som regeringen stängde Internet i Egypten, kommer de också att tillämpa samma taktik om situationen skulle uppstå här. För dem är demokrati att de få bestämmer över de många. Jag vill i sammanhanget nämna att jag inte är varken vänster eller höger, för de synsättet till forntiden anser jag. Men Sverige är inne på en farlig väg i.o.m. FRA lagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s