Dagens rekommenderade länk – Charlotte Therese Björnström – Stöd Påskuppropet!

Det var längesen jag blev så glad när jag läste något. Äntligen fler som talar med hjärtat i denna kalla tid. Högt och tydligt, med humor, värme, klarsynthet och skärpa!

Är jag vänster om jag vill att vi ska ha en trygg sjukförsäkring i det här landet, som innebär att sjuka måste få bli friska och rehabiliteras färdigt först innan de erbjuds insatser från Arbetsförmedlingen? Är jag höger om jag tycker att småföretagande är bra för Sverige, och därför behöver gynnas av konkurrenskraftiga villkor? Är jag vänster eller höger om jag tycker att allt arbete ska belönas med en skälig lön? Jag kunde fortsätta att spinna vidare på fler sakfrågetrådar som landar i olika politiska riktningar, men jag tror att poängen redan är tydlig. Kalla mig gärna idealist, men kanske är mina gränsöverskridande tankar embryot till ett nytt parti som vilar på idén att alla utan undantag ska ha det bra? Jag är inte rädd för att tänka nytt och stort och utanför alla färdiga mallar. Endast i det fria tänkandet känner jag mig helt hemma.”

Charlotte Therese Björnström startade Påskuppropet och på Facebook-sidan pågår just nu samtal om vad ett sådant upprop skulle kunna kräva.

Här är mina förslag:

1. De skattepengar som är vikta för trygghetsförsäkringarna; sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen skall gå oavkortat till dessa och inte till något annat. Så säger också regelverket. Ändå görs det inte, vi kräver att så sker.

2. Läkare ska bedöma sjukdom, inte Försäkringskassan.

3. Höj ersättningen för de arbetslösa som gratisarbetar. Ge en skälig lön. Ge därtill reella möjligheter att ta sig ut ur åtgärder och tillbaka till reguljär arbetsmarknad genom arbetsmarknadsutbildning, ordentlig tid att söka arbete eller andra jämförbara möjligheter.

4. Sluta genast plåga sjuka människor. Ge dem tid, lugn och ro att tillfriskna. De som är sjuka ska inte tvingas till arbete, utan få sin sjukpenning som de har rätt till!

5. Sluta förnedra ungdomar genom att tvinga in dem i förtidspensionering. Jag har inget bra förslag på exakt vad som skall göras men ett samhälle som inte gör mer för att åtgärda den skyhöga ungdomsarbetslösheten måste tänka om. Ett arbetsliv som förnedrar dem, tvingar dem att jobba gratis, eller övertid tills de stupar av utmattning, eller andra omänskliga krav – ställ krav på att sådan förtidsförslitning inte får ske. En självklarhet är också utbildningsinsatser.

Dessa krav är viktiga att ställa, för den 7 mars representerar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och arbetsmarknadsminister Hillevi Engstöm Sverige på rådsmöte med EU där både den akuta och långsiktiga sysselsättnings- och socialpolitiken ska diskuteras och ”Lagstiftningsöverläggningar” dessutom hållas i vilka medlemsländerna uppmanas att fokusera på ”behovet av sysselsättningsvänliga skatte- och bidragssystem, flexicurityåtgärder för främjandet av ungas deltagande, pensionsreformer” inom ramen för den nya strategin Europa 2020 (akuta delar ska visst vara klara till 2014, enligt vad jag förstår):

Strategin bygger på en utökad samordning av den ekonomiska politiken med inriktning på ett antal nyckelområden där åtgärder måste vidtas för att stärka den hållbara tillväxten och konkurrenskraften inom EU. ”

Den som uppmanar medlemsländerna till detta är alltså ordförandelandet Ungern.

”Behovet av sysselsättningsvänliga skatte- och bidragssystem” tror jag kan utläsas som ytterligare en intensifiering av just den Arbetslinje av 30-talstyp som regeringen redan driver in absurdum, dvs ett femte jobbskatteavdrag och mer utförsäkringar. Ännu snabbare nedmontering av socialförsäkringarna således.

Vad som menas med ”flexicurityåtgärder för främjandet av ungas deltagande” kan jag bara gissa, troligen lägre ingångslöner och fler förändringar av LAS-regler (lättare att sparka folk).

Och ”pensionsreformer” självfallet höjd pensionsålder.

I regeringens sammanfattning av den ”sysselsättningsrapport” som regeringen ställt sig bakom, står det: ”arbetsmarknadsdeltagandet bland kvinnor och äldre måste höjas” (min anm: Arbetslinjen 2.0 utan skyddsnät), avbruten skolgång måste motverkas ( min anm: låter bra men ”motverkas – inte särskilt ambitiöst) och att inkluderande arbetsmarknader behövs för att minska fattigdom” (oklart vad som menas – kan det vara fler Fas3-platser, eller kanske sweat shops i förorten (ghettot)? Och för Europas romer – rena arbetsläger?).”

Vad vi i vart fall måste övertyga regeringen om är, att ökad sysselsättning och ”hög grad av social sammanhållning” inte uppnås när Sverige ”upprättar [sitt] nationella reformprogram” och ”genomför reformernagenom att förtidspensionera ungdomar, utsätta sjuka och långtidsarbetslösa för tvångsarbete samt slå ut ännu fler från hela livet.

Mötet hålls som sagt den 7 mars, med andra ord – på måndag.

Se Dokument: Europeiska Unionens Råd 6912/11 – Från ordförandeskapet (Min anm Ungern – där nazistiska Jobbik har en framträdande röst i opionionen) till Coreper I – Ärende: Den europeiska planeringsterminen, årlig tillväxtöversikt – Frågor inför riktlinjedebatten i rådet (sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor) den 7 mars 2011 – Citat

”Den årliga tillväxtöversikten är indelad i fyra delar.

Den första delen – Vidareutveckling av EU:s samlade insatser mot krisen – är inriktad på ett antal angelägna budskap som rör de finanspolitiska, makroekonomiska och tematiska pelarna. Den behandlar en rad problem som man snabbt måste ta itu med, bl.a. behovet av att stimulera sysselsättningen och skapa arbetstillfällen genom att göra det mer attraktivt att arbeta, reformera pensionssystemen, få arbetslösa att återvända till arbetsmarknaden och skapa balans mellan trygghet och flexibilitet.” [Min anm kort sagt: Utförsäkra!] [. . .]

”- I den tredje delen – Makroekonomisk rapport – identifieras reformer och åtgärder som har störst möjlighet att ge tillväxtförbättrande effekter och korrigera makroekonomiska obalanser, bl.a.pensionsreformer, lönesättningssystem och incitament till arbete. [Min anm: höjd pensionsålder, sämre socialförsäkring och lägre löner] [. . .]

De strategier som föreslås rör många olika politikområden (t.ex. beskattning, arbetsrelaterade förmåner, arbetsformer, system för arbetslöshetsersättning, sociala försäkringsavgifter, lönesättningssystem, arbetskraftskostnader, produktivitet,flexicuritypolitik, pensioneringsåtgärder, utbildning, riktade aktiveringsåtgärder, strategier för aktiv integration osv.) och genomförandet kommer att utgå från medlemsstaternas olika utgångslägen och förutsättningar.”

”Frågor till ministrarna

Ordförandeskapet uppmanar ministrarna med ansvar för sysselsättning och socialpolitik att bidra till riktlinjedebatten om den europeiska planeringsterminen och den årliga tillväxtöversikten genom att besvara följande frågor:

1. Vad anser ni om bedömningen av sysselsättningen och den sociala delaktigheten i dokumenten om den årliga tillväxtöversikten 2011 och särskilt i den gemensamma rapporten om sysselsättningen?

2. Mot bakgrund av lägesrapporten om Europa 2020-strategin, vilka är de främsta svårigheterna när det gäller att uppnå EU:s överordnade mål för sysselsättning och social delaktighet?

3. Vilka åtgärder när det gäller sysselsättning och social delaktighet anser ni det är mest angeläget att vidta för att nå målen i Europa 2020-strategin och att lägga fram för Europeiska rådets vårmöte?”

Vad svarar Ulf Kristersson, Hillevi Engström och Maria Larsson då?

Läs: Newsmill – Charlotte Therese Björnström: Påskuppropet är varken ”höger” eller ”vänster”, Svenska Kyrkan – Påskuppropet mot utförsäkringarna 25 april 2011, Ett hjärta RÖTT – Glöm aldrig Anna Olsson – den första som slog larm!

Se tidigare bloggposter: De fattiga ska utsättas för våld, tycker regeringenStöd Påskuppropet mot utförsäkringarna!Den Nya Högern – Yta, Utseende och Falska ExaminaSent ska (S)yndaren vakna – Stagflationen har kommit för att stannaTyst om Prime-gate i Christer Isakssons ”analys” av S-stridenUppdrag Granskning om en arbetslinje från 30-taletDel II – Den sovande regeringen ZZVänster är inte lika med MarxistVår Gud är oss en väldig Borg

STÖD PÅSKUPPROPET MOT UTFÖRSÄKRINGARNA! – Skriv på namnlistan,

Gå med i Facebookgruppen: Påskupprop mot utförsäkringarna

Här kan du skriva under brevet till socialförsäkringsministern:
Vill du också att Kristersson ska ta sitt ansvar?

Här (under berättelser) kan du läsa om några av många tusen enskilda fall.

Här finns fler.

Och här finns en ny mycket informativ sida om de myter som har spritts om sjukförsäkringen.

Se även: SVT – Borg är fortsatt försiktig med reformer – Citat: ”Finansminister Anders Borg räknar nu med en kraftig BNP-tillväxt.
Men han är fortsatt försiktig med reformer, visade det sig när han i dag presenterade finansdepartementets bedömning av det ekonomiska läget. [. . .]-Det är svårt att komma till någon annan slutsats än att det blir något starkare offentliga finanser och det är svårt att värja sig mot att det så kallade reformutrymmet blir på marginalen något större, sade Borg.”

Se även: SVT- Fler fattiga i Sverige,  SVT Rapport – Allt fler företag undanhåller löner, SVT – Ingves: Finanskrisen är över, SVT – Lyft för kommuner och landsting, , SVT – Borg presenterar sin syn på ekonomin, SVT – Efedrin ökar bland unga, SVT – 35 000 välfärdsjobb försvunna, SVT – Prognoser för ekonomin skrivs upp, SVT – Jobba gratis så kan du få fortsätta, SVDSVT – Socialbidrag för 12 miljarder 2010, AB – SLAKTEN, AB – Sverige blir ännu tuffare, AB3, Expressen, E24, SR Ekot,

Se även fler artiklar om Påskuppropet 25 april 2011:

Påskupprop planeras i 35 städer

SKR: Stoppa utförsäkringarna

Dags för Sveriges kristna att ta ställning

Kyrkan vill stoppa utförsäkringarna

Utförsäkrade Paulina


Maktmissbruket måste stoppas

Vi är alla delar av samma kropp

SKR överväger upprop

Kyrkan vill att politikerna stoppar utförsäkringar

Efterlyses: kyrkans profetiska röst

Dags för biskopsbrev om sprickorna i välfärden

Dags för ett påskupprop

SKR vill påpeka om något gått snett

Ett år med utförsäkringar

Människosynen avgörande skäl att agera mot sjuka sjukförsäkringen

Diakoner hoppas på nytt påskupprop


Diakoner inställda på nytt påskupprop


Anne: så förnedrande att inte bli trodd


Allt fler kräver mänskligare sjukregler


Henrik: på väg mot ekonomisk ruin

Ta ditt ansvar, Kristersson!

Skickade brev: ”jag dog inatt”

Lars-Gunnar: ”Jag vet inte hur jag ska överleva”

Maken avled, ombads besöka arbetsförmedlingen


Diakoner rasar mot utförsäkringsregler


Diakoner reagerar mot hårda sjukförsäkringsregler

Påskupprop mot utförsäkringar (Tro och politik)

Påskuppropet


Stoppa utförsäkringarna
(Seglora smedja)


Ekumeniskt upprop


Ett folkligt upprop med krav på att stoppa utförsäkringarna

Stoppa utförsäkringarna

Se även: Regeringskansliet – Arbetsmarknadsdepartementet – Socialdepartementet – Utbildningsdepartementet – Kommenterad dagordning för Rådets möte MÅNDAGEN DEN 7 MARS 2011 (KL. 10.00) SYSSELSÄTTNING OCH SOCIALPOLITIK

Citat: ”Regeringen välkomnar en diskussion om Europa2020-strategins genomförande inom ramen för den europeiska terminen. Diskussionen vid rådsmötet utgör EPSCOs möjlighet att lämna sitt bidrag till Europeiska rådet i fråga om Europa 2020-strategins genomförande på sysselsättningsområdet.”

Se även Regeringskansliet – Ulf Kristerssons replik: ”Jag litar på Försäkringskassans medarbetare” – Citat: ”Försäkringskassan har de senaste åren genomfört flera stora och viktiga förbättringar. Resan har gått från 21 självständiga lokala kassor till Försäkringskassan som nationell och sammanhållen myndighet. Från väldig geografisk variation i enskilda beslut till mycket mer av rättsäkerhet och likhet över landet.”

HÄR söker du handlingar om du vill veta vad Europeiska Unionens råd håller på med (på regeringens hemsida finns ofta handlingar med nummer på handlingar som du istället kan finna här om du vill läsa i klartext – använd dig av beteckningarna som finns i regeringens handlingar på regeringskansliet).

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.