Skolan har ett ansvar att vaccinera mot nazism

Håller verkligen med Kommunchefen i vad han säger i sin bloggpost: Sluten enfald – öppen kommunikationTänk analogt – det har alltid varit min devis.

Varför mystifiera ett nytt medium – Internet – på det viset som görs? Nya media har alltid gett en potential för mörkerkrafter att ”ta över”, det är däremot något att komma ihåg. Just bara för att de är nya, och därför på något sätt öppna för förklädnad av gamla myter och rutten skåpmat från historiens avskrädeshög.

Det går inte att trolla bort historien, utan man måste se på den, och minnas, det är människans överlevnadsstrategi. Den som glömt sin historia är dömd att upprepa den. Och de cyniska ledare som får folk att glömma den och ”klär om” gammalt maktspråk i Nyspråk vill att den ska upprepas.

Man kan inte ha Internet med ett skolväsende som abdikerat. För att Internet ska fungera som det fantastiska, demokratiserande verktyg det är, behöver alla som använder det en kulturell, historisk, faktamässig, osv referensram. En referensram som lär att se samband och helheter, som vaccinerar mot totalitära anspråk, nihilistisk elitism och auktoritära tilltal.

Det saknar de här högerextrema insnöade rörelserna. De umgås i kodordsform och hittar, känner igen och identifierar sig med varandra i den stela formen – ”massinvandring”, ”batikhäxor”, ”multi-kulti”, ”politiskt korrekt” etc. Alla använder samma ”inside” klichéer, som ingen ifrågasätter och som ger en känsla av kontroll, alla känner sig ”smarta”. Det fungerar som Goebbelspropaganda – det var också så nazisterna trummade in sina budskap; med arrangerade marscher stort uppslagna, kodord som inpräntas, brinnande tal – via nya massmedier; radion, journalfilmen (nu Internet) som just gav intryck av ofantliga massor.

Noga välregisserade nürnbergdagar, det religiöst mytiskt hoprafsade populärkultursinslaget betydande, och det är något som inte historiskt uppmärksammats så stort, den nazistiska hedniska hatreligionen med eklektiskt inhämtade swastika, inslag från bonpasprästerskap och indiska assassiner-sekter, med storm- och SS-trupper av särskilt ”utvalda” och ”invigda” så egentligen är det inte så stor skillnad mot den tiden.

En gemensam nämnare är också den totala likgiltigheten för hur det verkligen förhåller sig – har man bara kodorden där, ja då vet man var man är någonstans – hemma bland de sina. Ju längre dessa ‘subkulturer’ får hålla på och ju mer de får breda ut sig, desto mer trängs verkligheten undan och massuggestionen och galenskapen tar vid.

En pojkvärld som går överstyr, född ur en brutal ekonomisk verklighet och ofta med dolda, kapitalstarka avsändare ur en äldre generation gammelnazism och -fascism. De borde ha lärt sig något av filmen American History X, det är en bra film. Eller t ex Fritz Lang – Metropolis, Dr Mabuse Spelaren, M, Mabuses Testamente – bästa filmerna som någonsin gjorts.

Ur det perspektivet är knappast Jan Björklunds skolpolitik någon bra idé. En major som står och ryter om betyg, utantilläxor och hypnotiskt rabblande av fakta utan sammanhang – helt enkelt inte rätt väg att gå, snarare leder den mot avgrunden. Barnen måste helt enkelt lära sig tänka själva.

Jan Björklunds beundran för drillning från Korea, Kina etc spelar totalitära och auktoritära ideal i händerna.

En proposition om auktoritär och inte ens nödvändigtvis vetenskapligt meriterad ledning av universitetsinstitutionerna, där det kollegiala beslutsfattandet i fakultetsnämnder har tagits bort, spelar också totalitära och auktoritära ideal i händerna. Ockulta jobbcoacher gör inte saken bättre.

Ett beslut om regeringens förhandsgranskning av public-service-media – ”hela folkets tv” spelar ännu mer totalitära och auktoritära ideal i händerna, ja det ÄR auktoritärt diktatoriskt styre, för det är censur.

Ett beslut om att låta rektorer – framtida chefer och arbetsgivare, tillika budgetansvariga i ett friskolesystem där vinsterna forslas till Karibien, kanske till och med till samma karibiska tillflyktsort Curacao, som Mullers miljoner, att låta de cheferna, med klippvinstkrav från obskyra ägare, avgöra ifall en lärarkandidat ska få lärarlegitimation och därmed bli godkänd på sin akademiska yrkesexamen, spelar också auktoritära, och dessutom fördummande, korrupta och potentiellt kriminella ideal i händerna.

Ja, listan kan göras mycket lång på de diktatoriska beslut som den här (M)arionettregeringen har instiftat, vilket betyder, att när Sverigedemokraterna nu tar över på grund av att alla liksom vet vilka de är, och det därför inte finns nån anledning för dem att göra sig till längre och rösta som S eller V, utan de istället sällar sig än mer fast till (M)arionettregeringen (som redan sitter i samma partigrupp som fascisterna i Europaparlamentet), så att den skräck som nu sprider sig bland ungdom för att någonsin engagera sig till vänster om SD, och den letargi som ett politiskt massmord av ungdomar i vårt närmsta grannland sannolikt alstrar sipprar in och får full, politisk effekt, då är det bara för fascismen att börja regera på allvar, och i precis just den Pan-europeiska jätteskala, som Anders Behring Breivik drömmer om. Där två slipade ministrar tillsammans med sin PR-chef redan talar medEN röst för hela Sveriges räkning.

Karl Gerhard – Det är den ökända hästen från Troja  

Se tidigare bloggposter: SD kan inte stavaHögerpopulismen – Moderat riksdagsledamot bloggar ”Arbete ger frihet”Oanständig koppling – Skrämmande läsning om Breiviks kopplingar till Extremhögern, ”En ensam galning?”

Läs: DN – Ola Larsmo: Så kan språket bana väg för massmord, DN – Anne Holt: En gång var han en annan, Kommunchefen – Sluten enfald, öppen kommunikation, AB – Den ovillige landsfadern, Expressen – Reinfeldt har skött sig bra, Ledarbloggen – Hela regeringskansliet ska kampanja för MAB – Unga män med lika terrormanus, AB – Åkesson tvingad till balansakt, AB – Mobiler ringer än, AB – Högern, hotet och hatet, Expressen – Terrordrömmen är ett heligt rike, AB – ”Förlusten sitter som is hos oss”, DN – Skulddebatt: Viktiga frågor om terror kräver genomtänkta svar, AB1DN1, DN2, SVT Debatt – Medierna har låtit sig styras av Anders Behring Breivik, Expressen – ”Terroristen Breivik bodde i Sverige”, SVT – Svenska bannkerna rustar sig, SVT – Samlades för att visa sitt stöd, SVT – Minneshögtid hölls i Oslo, SVT4, SVT – Terrordåden i Norge – detta har hänt, DN – Terrordåden: Vårt behov av ledarskap, SVD – Ett brott riktat mot oss alla, DN – Oanständig koppling

Bloggar: Svensson – Att Anders Behring Breivik tycker som Sverigedemokraterna det vet vi, Maria Abrahamsson – Vem är Peter Wolodarski att läxa upp statsministern?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.