Brottsimmunitet för Berlusconi, EU, regeringen och svensk polis

Hur kommer det sig att EU tillåts frångå sina egna regler och bestämmelser – strunta i folkomröstningsresultat ena året och räkna dem det andra? Hur kommer det sig att det irländska folkomröstningsresultatet från oktoberomröstningen i år överhuvudtaget räknas – när det framkommit fakta om valfusk? Hur kommer det sig att svenska moderater och kristdemokrater sitter i samma partigrupp som en premiärminister som för det första bildat parti med fascister, för det andra stiftat en lag om att han själv åtnjuter brottsimmunitet och därför inte får åtalas trots att det finns fakta som talar för att han begått brott som kan ge fängelse?

Hur kommer det sig att mansvenska polisutbildningar inte talar om skyldigheten för polisen att följa lagar och bestämmelser? Hur kommer det sig att 15 svenska poliser tillåts använda så mycket våld vid ett gripande att den gripne dör, och detta sedan inte utreds? Hur kommer det sig att svensk polis tillåts skjuta ihjäl en psykiskt akut insjuknad yngling framför ögonen på hans föräldrar utan att man ens tar i beaktande vittnesmål från ambulanspersonal som vittnar till polisens nackdel? Hur kommer det sig att regeringen kan införa lagar som strider mot grundlagen,   Europakonventionen och FN:s mänskliga rättigheter? Hur kommer det sig att riksdagen tillåts ratificera Lissabonfördraget, trots att Lissabonfördragets rättighetsstadga och vår grundlags inte stämmer överens, vilket gör, att maktöverföringen enligt grundlagen inte är tillåten och därför inte heller legitim?

Hur kommer det sig att den svenska regeringen kan införa en lag om massövervakning utan brottsmisstanke? Hur kommer det sig att den svenska regeringen tillåts fortsätta utförsäljningen av allmän egendom trots att liknande utförsäljningar bedömts som stöld av domstol? Hur kommer det sig att så många gripna tar livet av sig i häktet och detta bara tillåts fortgå, trots allvarlig internationell kritik från tunga instanser? Hur kommer det sig att SJ tillåts registrera sina resenärer utan att det strider mot personuppgiftslagen? Hur kommer det sig att den svenska regeringen tillåts nonchalera sitt informationsansvar gentemot riksdagen – gång på gång? Hur kommer det sig att den svenska regeringen tillåts inrätta ‘domstol’ där anklagade varken ges rätt till juridiskt ombud eller medborgerlig insyn? Etc.

Det bara är så. Vi får bara vänja oss vid att det bara är så. För ingenting händer. Och det tillåts fortgå.

Till råga på allt vill nu moderaterna även införa censur och ha samma makt över media som Berlusconi i Italien.  Som om högerdominansen över media inte räckte och blev över.

Res er upp och protestera – närmast nu på lördag mot massövervakning via FRAVi lever snart i en diktatur, om än ‘light’. För regeringspartierna (M) och (KD) sitter i samma partigrupp, EPP-ED, som italienska fascister – i Popolo della Liberta som dessutom är ett av partigruppens största partier – lett av Silvio Berlusconi, en italiensk premiärminister som dominerar och kontrollerar italienska media, och utöver det anser att han straffritt ska få begå brott.

Se tidigare bloggposter: Spöken som finnsRedan en Polisstat – polisbrutalitet och repression, Bushiness as usual?,     ”Den fria rörligheten” – Diktaturen har landat, Italien hjärta Sverige = Sant?, Deadline för demokratin – Fascismen lagstadgas i EU nästa vecka, Hur många såna ‘individer’ finns det inom poliskåren?,  Lagrådet fortsätter fuska fram lagstiftning

Se Motion 2009/10:Kr 260

Se även: BBC News – Berlusconi immunity law – overruled, BBC News – Berlusconi ruling – Your reaction,   Metro – Johan Norberg: ”EU-ledarna behandlar oss som barn”,    Timesonline – Popolo della Liberta unites Berlusconi and Alleanza Nazionale, Timesonline – Referendum PleaExpressen – Moderater i SVT-bråk – vill att sändningarna granskasSVD – Moderata riksdagsledamöter vill att SVT:s nyheter granskas,  AB1,  Ny Teknik: FRA:s metoder granskas efter ny avlyssningsskandal, DN – Berlusconi bryter mot författningen,  SVD – Berlusconi kränker grundlagenAB, Expressen,     SVD – FRA anklagat för olaglig datalagring,    DN – Bortsållning av machopolis kan stoppa kvinnovåldet, DN,   AB – Kvinnomisshandel – Polisens vanligaste brott,    Democracy Now (intervju med twittrare som arresterades under G20-protesterna i Pittsburgh och fick sin bostad i New York genomsökt av FBI), Expressen – Granska polisen,   DN – ”Ingen vill tro på mig för pappa är polis”,  DN – Kammarrätten: Försäljningen av Tibble gymnasium var olaglig,   SVD – Polisutredare mörkade skador,    DN,   SR – Ekot,   Sydsvenskan,   DN

Läs bloggarna: Peter Andersson – med rätt att tycka,    Mitt i steget,  Alliansfritt Sverige, Europaparlamentsvals blogg – Tänker Moderater och Kristdemokrater samarbeta med italienska fascister?, Signerat Andreas Sjölander – Fortfarande tiger (M) och (KD) om samarbetet med fascisternaNewsmill – Robert Bengtsson: ”Var är FRA-debatten?”

Se även: Roger Helmer MEP – European Arrest Warrant: It gets worse,  Petition – The Irish government ran a fraudulent and illegal campaign for the Lisbon Treaty,

Annonser

17 responses to “Brottsimmunitet för Berlusconi, EU, regeringen och svensk polis

 1. Det finns några väldigt enkla och tydliga svar till dessa frågor du ställer som både du och jag känner till, men aldrig någonsin skull lyftas hos vanlig media. Du gör ett bra jobb. Fortsätt och lycka till.
  Johan

 2. Pingback: Fem dagar till FRA | Oscar Fredriksson (C)

 3. Tack Johan. Det som börjar få mig att känna mig sorgsen är att det känns som det inte tjänar något till för det blir ingen förändring annat än till det sämre. Så det känns som min kamp är förgäves. Då blir man rätt låg. Samtidigt arg att inte fler bryr sig. Om inte annat borde de tänka på vilket samhälle deras barn kommer att få leva i. Vi måste kämpa för demokratin. Varför är folk så likgiltiga. Det är ett fruktansvärt samhälle som håller på att skapas. Att det inte märks riktigt än betyder inte att det inte kommer att bli verklighet. När väl alla de här lagarna är införda är både friheten, demokratin och välfärden samt allt rättvisa borta. Och vi kanske aldrig får tillbaka den. Därför gäller det att kämpa nu.

 4. Åtalsimmunitet är en viktig lag för demokratin
  Svenska politiker och kungen har också åtalsimmunitet även om det inte är i samma utsträckning som den lag regeringen ville ha i italien.
  Åtalsimmunitet är en viktig lag för demokratin. En folkvald politiker måste få möjlighet att bedriva sin politik. Har han inte åtalsimmunitet är det väldigt lätt att sabotera det politiska arbetet genom att anklaga politikern för brott.
  Åtalsimmuniteten gäller naturligtvis bara under politikerns ämbetsperiod. Efter den tas rättegångarna upp igen.
  Vare sig Berlusconi är skyldig eller ej ligger det nära till hands att de åklagare som vill åtala Berlusconi gärna vill göra sig ett namn som den som ”stoppade Berlusconi”.
  Åtalsimmunitet har alltid funnits i italien liksom i alla (eller i alla fall de flesta?) demokratier. Den togs bara tillfälligt bort när de stora korruptionsskandalerna skakade italien och man ansåg att det var nödvändigt att snabbt rensa upp bland politikerna.
  Att vänstern inte vill återinföra åtalsimmuniteten beror bara på att dom vill få bort Berlusconi från politiken på det sättet då dom inte lyckas genom demokratiska val.
  Bara för att den här lagen underkänts finns det inget som säger att regeringen kan skriva en ny lag för åtalsimmunitet för ledande politiker. Det räcker att den inte är lika långtgående eller helst identisk med den tidigare lagen för att den ska godkännas.
  Författningsdomstolen kan knappast underkänna en lag som italien redan haft i minst 40 år och var en del i republikens grundstomme.

 5. I Sverige är det väl bara kungen som har immunitet – och så diplomatimmuniteten förstås.

  Det är väl skillnad på personlig immunitet och ämbetsutövning under vissa fastställda kriterier – som rikets säkerhet osv. http://sv.wikipedia.org/wiki/Immunitet_(juridik) och http://sv.wikipedia.org/wiki/Diplomatisk_immunitet

  För den skull betyder väl inte det att politiker kan göra sig skyldiga till korruption och liknande utan att riskera påföljder.

  I så fall skulle väl aldrig t ex Watergate fått några konsekvenser.

  I det fallet fanns ex långt gångna planer på att ställa Nixon inför riksrätt. Varför skulle man öht fundera på det om han inte ens gick att åtala? Han undgick endast åtal bara för att Ford utfärdade en särskild amnesti för hans gärningar.

  ”Ett stort antal Nixonmedarbetare och andra personer fick straff, inklusive fleråriga fängelsestraff, för sin inblandning i Watergateaffären. Nixon själv slapp dock att ställas inför rätta eftersom Gerald Ford utfärdade en amnesti för hans gärningar under presidenttiden den 8 september 1974”

  se http://sv.wikipedia.org/wiki/Watergateaff%C3%A4ren

 6. Alla riksdagsledamöter har immunitet i sverige. Enligt uppgift kommer man i italien att presentera ett nytt lagförslag istället för det som nu underkändes. Det nya lagförlaget kommer liksom i sverige att gälla alla parlamentsledamöter.

  Regeringsformen 4 kap 8 §
  Ingen får väcka talan mot den som utövar eller har utövat
  uppdrag som riksdagsledamot eller beröva honom friheten eller
  hindra honom att resa inom riket på grund av hans yttranden
  eller gärningar under utövandet av uppdraget, utan att
  riksdagen har medgivit det genom beslut om vilket minst fem
  sjättedelar av de röstande har förenat sig.

  Misstänkes riksdagsledamot för brott i annat fall, skall
  bestämmelser i lag om gripande, anhållande eller häktning
  tillämpas endast om han erkänner brottet eller har tagits på
  bar gärning eller fråga är om brott för vilket ej är
  föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år.

 7. Jag förstår inte vad det är för motsättning du försöker etablera här. Jag påtalar det orätta i att Berlusconi kan undkomma åtal pga en lag om immunitet han själv stiftat. Detta utdrag ur RF är ju vidare ex på en begränsad form av immunitet och betyder ingalunda att riksdagsmän kan begå brott hur som helst. Varför skulle annars t ex den s k Geijeraffären ha mörkats – om det inte fanns någon risk för åtal. Vad är det du vill ha sagt – att det är en hederssak att riksdagsmän skall kunna begå brott straffritt. Försvarar du Berlusconis mindre ljuståliga agerande? Bejakar du de begynnande diktatoriska tendenserna i EU? Korruptionen? Mutanklagelser etc? Eller vad är det frågan om? I grundlagen står även att post-, tele- och brevhemligheten måste följas – detta upphävs nu med FRA-lagen – hur kan det vara möjligt?

 8. Pingback: Enligt Min Humla » Saker som ser ut som en tanke

 9. Pingback: Peter Jonsson (S) slirar i FRA-debatten « Sossar mot storebror

 10. Pingback: P som i politik och … | Dexion

 11. Pingback: P som i politik och … | Dexion

 12. Pingback: Maria Ferm: Imorgon beslutas om FRA

 13. Pingback: Integritet: Sossarna glider som en tvål i FRA-frågan | Thomas Hartman | In The Pendent

 14. Pingback: Därför behövs FRA-lagen « Joakim Hörsing

 15. Är det inte underligt att samhällets ondaste (blå) kan se en sådan skitstövel som en förebild?
  FRA och nu ett lagförslag för att kunna censurera public servicekanalerna.
  Å är det inte ännu lustigare att vi som sitter i Sverige bara rullar tummarna och tycker att det är okej.
  Det är så vansinnigt viktigt att de som kan läsa mellan raderna och de som ser vad som håller på att hända agerar och framförallt förmedlar en äkta bild till nickedockorna.
  Dessutom är ju alliansens målgrupp endast cirka 5-10% av befolkningen, så hur kan de komma i majoritet. Svaret är att de luras bäst och har en bättre mediakunskap. Varför ska vi andra inte agera på samma sätt?
  Vi vill inte tillbaks till 1800 talet och vi säger till att det inte är okej./Svensk Punk

 16. Väl talat Svensk Punk.

  Instämmer: DET ÄR INTE OK.

 17. Pingback: P som i politik och ... | Dexion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s