Anders Borg föröder svensk ekonomi

Anders Borg leker Europeisk finansminister på vår bekostnad med motiveringar som inte tål någon närmare granskning. Han påstår nu att Sverige måste delta i stödpaketet ”på samma sätt som euroländerna på grund av att Sverige som exportland är så beroende av att banker och betalningar fungerar mellan länderna”. Men så exportberoende är inte Sverige. Enligt en granskning kommer vi först på 16:e plats i Europa. Varför skall vi då, som enda icke-euroland föröda vår ekonomi – vad hjälper det PIIGS-länderna om akronymen utökas med ett S? En jämförande analys som jag hittade ger istället för handen:

Uppfattningen om Sveriges extrema exportberoende och krisens allvarliga karaktär har också varit Riksbankens officiella hållning i frågan. Varenda penningpolitiskt protokoll som Riksbankens direktion har signerat sedan krisen uppkomst understryker att Sverige drabbas hårdare på grund av ett extremt exportberoende jämfört med andra länder.

Men alla tillgängliga data  tyder på att det inte går att härleda krisens allvarliga karaktär från det faktum att Sverige skulle vara mer exportberoende än andra länder. Ingves och Borg kan därför anses ha  utgått från felaktiga antaganden i sitt sätt att analysera, bemöta och hantera krisen.

1. Sverige kommer på 16:e plats när det gäller exportberoende

[…] Eurostats statistik visar emellertid att det finns 16 OECD-länder som är betydligt mer exportberoende än Sverige. Exporten som andel av BNP ligger på 53,8 procent i Sverige jämfört med 179% i Luxemburg, 91% i Belgien, 83% i Slovakien, 82% i Malta och Irland, 81% i Ungern, 77% i Tjeckien, 77,7% i Holland, 76% i Estland, 69 procent i Slovenien, 61% i Bulgarien, 60% i Litauen och 59 procent Österrike, 59% i Schweiz, 56% i Sydkorea och 55% i Danmark.

Sveriges exportvolym motsvarande 53,8% av BNP är således en relativt låg siffra sett i ett internationellt perspektiv[…]”

Vad Anders Borg nu gör är alltså att på lösa grunder äventyra vår ekonomi genom att skuldsätta skattebetalarna ytterligare för utlåning till länder som i sin tur redan är skuldsatta till över 100 %. Han kan alltså tänka sig att öka statsskulden av en sådan anledning, samtidigt som han säger blankt nej till svenska kommuner så att arbetslösheten går upp allt mer, med minskad inhemsk efterfrågan och tillväxt som följd. Detta är också särskilt ansvarlöst med tanke på att Sverige förutom en inte föraktlig statsskuld har en enorm utlandsskuld på privatsidan som är nästan tre gånger så hög som BNP, vilket innebär att landet avbetalar stora summor som, till skillnad från den del av statsskulden som transfereras inom landet, inte för med sig att pengar cirkuleras tillbaka in i svensk ekonomi utan helt enkelt bara flyter ut i strömmar som försvinner till kreditorer utomlands.

Efter gårdagens partiledardebatt mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt visar det sig dock att S och M är SaMMa skrot och korn, med andra ord Marknadens Marionetter.

Som tur är, för Alliansen, har vi inga granskande journalister i Sverige längre utan endast ja-sägare, borgerliga tidningar samt TV-media som uppenbarligen går i Alliansens ledband då de inte ställer några motfrågor utan mer eller mindre bara kablar ut vad våra Ledare säger, vilket garanterar att Anders Borg aldrig behöver stå till svars för någonting överhuvudtaget, vilket i sin tur gör att han obekymrat kan fortsätta spela bort svenska skattepengar på den storpolitiska arena där han trivs som fisken i vattnet.

Redan 1982 avsvor ju sig moderaterna varje särskild lojalitet med Sverige till förmån för det högereuropeiska luftslottsprojekt som nu sakta är på väg att rämna.

Läs: Hedi Bel Habib – ”Ingves och Borg behöver revidera sin tes om exporberoendet och krisen i Sverige”, , Folkrörelsen Nej till EU – Full fart framåt mot undergången, WSJ – The ECB:s Dangerous Flirtation

Se tidigare bloggpost: Moderater med Kärnvapen för Fred – till höger om neutraliteten,

Läs: AB – Enormt krispaket klartAB2, AB3, Expressen,  Expressen2,  DN,    DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9,   SVD,    SVD2, , SR.se – 16 mars 2010 – 16.36 – Oklart vilka som vill hjälpa Grekland – Citat Herman Melzer, Bryssel:” Svenska skattepengar kommer inte ifråga för någon form av nödlån, betonade Anders Borg i dag.”

Bloggarna: Carina Bobergs blogg, Carina Bobergs blogg, Mitt i steget, Johan…, homo politicus, Rasmus (liberal), annarkia, Cornucopia?, Gunnar Hökmark Blogg, Flute-tankar, Cecilia Malmström , Under den lugna kork…, Badlands Hyena,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.