Stellan Skarsgård rocks – Varför är det bra att Sverige ägs?

Med anledning av Stellan Skarsgårds framträdande i valrörelsen för de rödgröna, där han under sitt tal i Kungsträdgården just påtalar Alliansens nyliberalt fanatiska tro på utförsäljning av allmän egendom till privata ägare (fvb till skatteparadisen) återpublicerar jag ett inlägg som specificerar mer exakt vilken nyliberalt marknadsreligiös tro som tvångsutförsäljningarna baserar sig på, de utförsäljningar som gör Sverige urarva på både sitt territorium och sin välfärd och som Alliansen avser att fortsätta med så fort väljarna ger klartecken för fyra år till vid regeringsmakten:

Vår Gud är oss en väldig Borg

Posted on oktober 5, 2009

I sitt inlägg ”Välkommen Mr Borg, vi väntar på blommorna”, så tar Ett hjärta Rött upp Anders Borgs väder- och årstidsmetaforik, och gör en jämförelse med filmen Being There, eller Welcome, Mr Chance. Den med Peter Sellers i huvudrollen, om trädgårdsmästaren som upphöjs till statsman, trots att han aldrig varit utanför sin arbetsgivares trädgård utan, förutom från den klosterliknande trädgårdens mylla, endast inhämtat visdom genom att titta på TV. Det är en jämförelse som jag tycker det finns anledning att dröja vid.

Anders Borgs väder- och årstidsmetaforik är ju allom bekant och, vid närmare eftertanke, som hämtad ur en postilla eller bondepraktika från förr i världen.  Kanske har han låtit sig inspireras av filmen vem vet, det är ju trots allt ändå en satir som likt satirers vana är en förvrängning av en ursprunlig verklighetsiakttagelse, nämligen den att folk kan gå på lite vad som helst – bara det kläs i en lättbegriplig språkdräkt som alla kan relatera till. Efter regn kommer solsken ungefär. Ett slagkraftigt och landsfaderligt anlagt tonfall som kan tänkas attrahera det stora folkflertalet på ett lagom sloganbetonat sätt och på köpet i denna nyttotänkandets förlovade tid utvecklas till att bli ett politiskt brukbart personligt varumärke.

Men, med den ekonomiska politik från chicagoklosterskolans neoliberaler som Borg följer bokstavstroget, är det nu mer fimbulvinter, för att inte säga istid, som för evärderlig tid kommer att gälla. I vår Herres nyliberala hage finns nämligen stora portioner medveten cynism förBorgad. Varför jag finner det motiverat med en liten idéhistorisk exkursion.

Det löjligaste med den neo-liberala marknadsreligionen är ju att det förblir höljt i nån slags popigt nozick-dunkel att hela tänkandet liksom bara är ett näringsbefriat omkok på Adam Smith. En primitiv form av kapitalism som absolut vrider klockan långt tillbaka. I den finns inga sociala hänsyn överhuvudtaget. Och till det finns specifika teologiska orsaker.

Vad jag vill ha sagt är, att liksom beträffande de flesta idéer finns här ett religiöst ursprung, vilket är anledningen till att jag kallar neoliberalismen för en marknadsreligion. Adam Smith var ju övertygad presbyterian som hade gått i lära hos Francis Hutcheson . Den osynliga handen är där en tanke hämtad från Calvin, då vissa delar av den presbyterianska läran är calvinsk; bland annat alltså just den om den osynliga handen.

Den osynliga handen är ju då förstås Guds hand, vilken hela tiden ser till, att det går väl för dem som är förutbestämda till frälsning på den helt och hållet fria marknaden – respektive att det går bokstavligt talat åt h-e för dem, som är förutbestämda till evig fördömelse (de i Utanförskapet skulle man kunna säga).

Ty Calvin hade ju, till skillnad från Luther, som enbart omfattade läran om enkel predestination, istället utarbetat en lära om dubbel predestination – som således inte bara gick ut på att vissa är utvalda av Gud till frälsning – utan att det också finns andra som Gud utvalt till fördömelse. Det är därför det enligt Adam Smith inte heller är någon mening att ingripa i det gudomliga skeendet, det sköter den osynliga handen (=Guds hand) alldeles av sig själv, därav laissez-faire.  För till saken hör, att den presbyterianska läran, som Adam Smith var nitisk anhängare av, tillika utmärker sig av en fullständigt orubblig tro på Bibelns och Guds absoluta auktoritet och suveränitet.

Så här skriver Mark C. Taylor i Confidence games: money and markets in a world without redemption”:

According to Calvin, providence is not merely general but extends to each event and every individual. From the beginning of time, the course of the world is predestined. Within this theological framework, there is no such thing as  fortune or chance because everything ”is directed by God’s ever-present hand.”  God’s hand is not, of course, always visible; on the contrary, since God’s plan is
”secret,” ”the true causes of events are hidden to us.” The hand of providence, in other words, is invisible. Calvin, then, is the first to suggest the image of the invisible hand, which Smith makes famous.”

Calvin’s doctrine of providence leads to an understanding of the world and life in it that differs significantly from Lutheranism.”

Calvin utarbetade således enligt denna sin tro om dubbel predestination (varje människa är alltså enligt honom förutbestämd till frälsning eller fördömelse) de fem trossatserna TULIP vilka lyder som följer:

I. Total depravity – Människans totala fördärv, innebär att människan efter syndafallet är fullständigt fördärvad utan förmåga att vända sig till Gud.

II. Unconditional grace – Ovillkorlig utkorelse, innebär att Gud utvalt somliga till att bli frälsta utan hänseende till någon beskaffenhet hos dem.

III. Limited atonement – Begränsad försoning, innebär att Jesu försoningsdöd är begränsad till de utvalda. Kristus har enligt denna artikel inte dött för alla människor utan enbart för vissa.

IV. Irresistible grace – Oemotståndlig nåd, innebär att den utkorade människans vilja förändras till att glatt och villigt tro på Jesus till frälsning..

V. Perseverence of the saints – De heligas bevarande, innebär att den som en gång kommit till tro kommer att bevaras i tron och kan inte falla av.  ”

De fördömda däremot (de i Utanförskapet) har alltså ingen del i frälsningen – utan är predestinerade till undergång. Därav är det enligt Adam Smiths läror ingen mening att ingripa i det förutbestämda skeendet – utan man låter helt fromt laissez-faire råda på livets stora marknad, och så styr den osynliga handen (= Guds hand ) alldeles av sig själv. Som Calvin säger:

In conformity, therefore, to the clear doctrine of the Scripture, we assert, that by an eternal and immutable counsel, God has once for all determined, both whom he would admit to salvation, and whom he would condemn to destruction”.

Så, jag håller med Ett hjärta Rött i så motto, att det är verkligt mossiga idéer, som ursprungligen ligger bakom den svenska ekonomiska politiken just nu, dock idéer om klart utstakad frälsning och fördömelse, och inte hämtade ur en tankarnas trädgård, där slumpvisa hugskott råder, utan alltså istället en där rosorna sticks selektivt så man kan bli förgiftad och dö, eftersom Anders Borg omvittnat omfattar Chicagoskolans tankar om ekonomisk politik, vilka är hämtade ur de neoliberala doktrinerna som har sin upprinnelse hos ”the ardent Presbyterian” Adam Smith – skotte till på köpet. Och det vet vi ju alla – att skottar är snåla, eller hur?

Vad är det då som synliggör om en människa är förutbestämd till frälsning, eller fördömelse? Jo, det är enligt Calvins teologi vandeln. Därav jobblinjen. De som inte får något jobb – de i Utanförskapet – ja, det kan ni ju tänka er då vad orsaken är – deras eget fel. De har inte jobbat tillräckligt hårt – och visar på det sättet upp vilka de är, alltid varit och alltid kommer att förbli; De fördömda som är förutbestämda att gå under. För det har den osynliga handen redan bestämt. Och då lägger man inte sina smutsiga små fingrar emellan, med några hädiska keynesianska transfereringar, utan låter gudfruktigt försynen råda.”

Läs: Modern History Sourcebook – John Calvin: On Double Predestination,

Se tidigare bloggposter: Sälja ut Sverige till vrakpris – enda sättet för M att få plus i statsfinansernaSlimmade organisationer, just-in-time och New Public Management,Solidaritet som drivkraftNew Public Management, Alliansen – Jobbmanifest för jobblös tillväxt,Anders Borg – ett bländande sken som bedrar, Anders Borg och Det politiska luftslottsbygget, Den osynliga handenAlliansens Bidrags- och Massarbetslöshetslinje,Chocknedgång av USA:s husförsäljningar medan Anders Borg chockhöjer BNP-prognosen,Utförsäljningen av Sverige fortsätter – så gör även Mauds segertåg ut ur riksdagen, Anders Borg föröder svensk ekonomi, Lönerna i Tyskland = Sverige i framtidskikaren?Varför ska Sverige betala 25 miljarder till euron? Dem ser vi aldrig mer., EU och Nyliberalismen – En Gangsterekonomi Satt i System, Lebensraum Sverige – Europa behöver råvaror!, Jobblös tillväxt eller Konsten att bli rik utan att anställa någon, Man biter inte den Determinations Committee som föder en, En påtvingad union, Jättebubblan briserar snart – det blir en Ekonomisk Atombomb, Nyliberalismen är ingen naturlag, Den ”legala nihilismen” och gasledningarna, EU – Entropin ökar i maktens centrum,Den neoliberala fundamentalismen knäcker ekonomin,   Carl Bildt och Gangsterekonomin, Desinformation från Svenskt Näringsliv,  Carl Bildt unnar inte ens människor mat och vatten Tomtar och troll spökar runt på hjärnkontorenDet ockulta högerspöket går igenBrainstorm på hjärnkontoren, Del II – Den sovande regeringen ZZ

Läs: AB (och förstå att högern nu även ägardominerar denna tidning), AB2, SVD, SVD2,, DN, DN2, Expressen,, Expressen2,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.