Kvällens Agenda – SVT övergår till (M)egafoni och Videokrati

Den visuella placeringen i TV har självklart stor betydelse. SVT kräver nu att få klumpa ihop S och V med SD. Tidigare har man  hanterat högerextremismens/högerpopulismens medverkan i partiledardebatter så, att man lottat placeringen, t ex gjorde  man så med Ny Demokrati, något som bloggaren Trots er påpekar, i bloggposten ”Rutten agenda”. Tack för påminnelsen. Varför löste man inte det likadant denna gången?

Med tanke på att SD nio gånger av tio röstar som alliansregeringen hade det opartiskt och demokratiskt korrekta dessutom varit, att placera SD tillsammans med den borgerliga regering, som SD fungerar som stödparti åt, och därmed hjälper, att hålla kvar vid regeringsmakten. Den sitter i minoritetsställning, men pga SD:s aktiva stöd faller den inte.

Med dagens beslut i Agenda visar emellertid SVT att man, istället för att spegla det parlamentariska läget korrekt, väljer att gå i den borgerliga regeringens Nyspråkliga ledband.

En regering, som själv gjort allt för att, högt över huvudet på den folkvalda riksdagen, genom hårresande enväldiga och grundlagsvidriga regeringsbeslut om censur av public service, försöker nu ovanpå det, tillsammans med högerextrema, förlöjliga vänsterpartiernas önskemål om att inte vilja bli placerade som opposition i block med SD.

Ett rått och iskallt förlöjligande, särskilt om man beaktar det tydligen outrotliga sossehatet, Palmemordet i kombination med morden på Utöya och Behring Breiviks – samt SD:s – gemensamma retorik och förbindelser med organisationer och opinionsbildare som EDL, SDL, bloggaren Fjordmann m fl.

Jonas Sjöstedt skriver en utmärkt invändning mot att acceptera denna videokratiska Nyordning i bloggposten ”Med en borgerlig Agenda”, som jag därför citerar utförligt:

”En bild kan säga mer än tusen ord, så brukat det sägas och det stämmer nog. Även politik handlar om ibland bilder och bildspråk. Det är runt det som konflikten om debatten på SVT:s Agenda handlar. Agenda ville klumpa ihop ”oppositionen” på ena sidan och regeringspartierna på den andra i studion när budgeten skulle diskuteras. I oppositionen skulle även Sverigedemokraterna ingå trots att partiet röstar med regeringen i fler än 90 % av de avgörande voteringarna i riksdagen. Trots att rasisterna i SD i praktiken agerar som ett aktivt borgerligt stödparti och stödhjul. Utan SDs borgerliga politik skulle regeringen Reinfeldt knappast överleva. Ändå ska de ställas tillsammans med S, V och MP i studion.

En bild av oppositionen där SD ingår är något som borgerligheten älskar. Svenska Dagbladets ledarsida skulle få en bild som de kunde använda otaliga gånger. Så kan fokus dras från att rasisterna nästan alltid röstar med de borgerliga och istället läggas på de få gånger de fäller regeringen med de rödgröna. Så spelar media med i att sätta en bild av svensk politik som faktiskt är helt förljugen, så låter man borgerligheten sätta Agendan. ”

Den videokratiska nyordningen har tydligen även spridit sig till SR Ekot (som ju också fått en ny chef). Det framgår av kommentarerna till kvällens Agenda, dels i rubriksättningen, där man istället för att ifrågasätta SVT:s agerande lägger skulden på Socialdemokraterna, ”Socialdemokraternas frånvaro släppte fram SD”, dels i själva kommentarerna/brödtexten:

”Medan Socialdemokraternas förra partiledare Mona Sahlin ofta talade om betydelsen av att ‘ta debatten’ med Sverigedemokraterna avstod hennes efterträdare Håkan Juholt från det i går.”

Mitt inlägg betyder emellertid inte, att jag försvarar Juholts lägenhetsaffärer. Med sista tidens avslöjanden anser jag tvärtom, att hans förtroende är förbrukat. Det förljugna visade sig för övrigt långt tidigare, i hans hisnande diskrepanser mellan linjetal och praktisk handling.

Socialdemokraterna måste, om de vill rädda uppgången i opinionen, omedelbart starta en medlems- och väljarbaserad partiledarrekrytering och byta partiledare senast inom en månad, mitt förslag är en kvinna, t  ex Åsbrink eller Sommestad.

Det är hög tid för en demokratisering av det socialmoderat pampväldiga betongpartiet, vars primepolitruker avlönades av Moderaternas finansiär Svenskt Näringsliv i valrörelsen 2010, och vars f d statsminstrar till och med arbetar med opinionsbildning för EU och euron, direkt under den moderatledda regeringen.

Se tidigare bloggposter: Det fria ordets död II – Protestera!Den Germanska Satsmelodin får en RenässansHögerpopulismen – Moderat riksdagsledamot bloggar ”Arbete ger frihet”ExtremhögervridningenJuholts Linjetal och Juholts (M)ittenpolitik – två skilda sakerDen Grekiska Statskonkursen är ett Faktum – Snart följer Italien, Spanien och PortugalMakten och Media – Klarspråkets MotpolC, MP och den Politiska KameleontismenGangsterekonomin rasar samman – Del IINej till Euro Bonds – Låt Bankerna och Bonusdirektörerna Betala – De har RådGangsterekonomin rasar sammanÅsa-Nisse och BlåsossenExcessen försöker göra gällande att 60 % röstar på Reinfeldt och 27 % på Juholt

Läs: Medievärlden, SVT Smålandsnytt – Ulf Johansson ny chef på SVT, Wikipedia – Smålandsposten, Nerikes Allehanda, Medievärlden – Låt fler medieföretag få ta del av tv- och radioavgiften, AB1AB – Debatt – utan S och V, Sydsvenskan – Tomt i rutan, SVD, DNAB – Hur mycket rasism klarar demokratin?, AB3, Expressen1, Expressen2, Expressen3,  AB4, AB5, AB6, SVT – Tamt utan Juholt, men Reinfeldt sågade SD, SVT2, SVT3, SVT4, Medievärlden – Kulturministern måste tänka om, Journalisten – Anne Lagercrantz föreslås bli ny chef för Ekot

Bloggar: Per-Anders blogg: Sex borgerliga partier i partiledardebatt, Trots er – Rutten Agenda, AB – Ledarbloggen, Högbergs tankar, Mitt i steget, Partistaten, Human LabRat, Signerat Kjellberg, G(r)ön, Divage, Mikael Andersson,Dick Bengtson,  Lasses blogg, Ulf Bjereld, Newsmill – Staffan Dopping – Förståeligt att Juholt och Ohly inte vill hänga vid Åkessons bord, Magnus Hagevi – TV sätter AgendaDen Hälsosamme Ekonomisten – Alla är faktiskt ute efter dig

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.