Carl Bildt och Gangsterekonomin II

Att det finns svenskar som, i sin iver att uttrycka ‘sympati’ för den borgerliga regeringsalliansen, bagatelliserar Lundin Oils – och med det även Carl Bildts – agerande i södra Sudan, visar hur långt avhumaniseringen har gått i Sverige. Reinfeldt går ut och ursäktar, och Carl Bildt hötter med oförminskad, lätt uppläxande arrogans pekpinnar åt sina inhemska kritiker ur oppositionen.

Även om detta låter sig göra i det alliansdominerade media-Sverige, så kanske det inte blir lika lätt att skaka av sig den internationella kritiken. Den har dessutom länge varit ganska hård vad gäller Carl Bildt, inte minst när det gäller hans utrikespolitik. Det är ju inte heller första gången hans affärsförbindelser kan betecknas som minst sagt tvivelaktiga – hans tidigare aktieinnehav i klusterbomber pekar ju i exakt samma skrupelfria riktning för att uttrycka det milt. Och den arroganta reaktionen vid ifrågasättanden lika bekymmerslöst tillrättavisande i sin faderligt förmanande och stundtals surrealistiskt skrockande ton.  

Kulturbloggen och Mitt i steget förser oss med utmärkt sammanfattande länkning till de tunga kritiska röster som nu höjs mot Carl Bildt också på det internationella planet:

Men samtidigt sopas detta under mattan genom den enormt överslätande rubriken: Fluffiga anklagelser. Nå det kan nog hända att DN kan få äta upp den där rubriken framöver. Internationella medier har vaknat nu. Som Johan W berättar om på Mitt i steget:’För att göra en kort rekapitulation så har nu bland annat AFP / Inform, Crime Watch, Seattle Times, Associated Press / CBS, New York Times, Reuters , Reuters 2, The Guardian, Forbes, CBS News, North Africa News, Voice of America, India Times för att nämna några börjat sätta en bild av Sverige som vi inte sett förut. Vi fjärmar oss bilden av ett rättssamhälle som sätter mänskliga rättigheter och kampen mot folkrättsbrott högst. Vi rör oss, som konsekvens av regeringens sätt att hantera frågan, i en riktning som är allt annat än önskvärd. Nu på morgonen kan vi addera en till, Christian Science Monitor. Vid sidan av Voice of Americas rapportering var nog det här det sämsta som kunde hända Sverige hitintills.'”

Det är dags att se avhumaniseringen i vitögat – det dör människor även här – med alliansens goda minne, av ett regelverk på sjukförsäkringsområdet, som snarare hör hemma i 30-talets Tyskland än i 2000-talets Sverige.

Med all den upplysning vi fått om det totalitära 30-talet, mördandet, förintelsen, grupper som förtrycktes och selekterades för folkmord i gaskamrarna, det totala föraktet för svaghet som var den tidens socialdarwinistiska kännetecken, så borde det vara uteslutet med både ‘arbetslinje’, ‘rehabiliteringskedjor’, för att inte tala om de mer ‘europeiska’ idéerna om massdeportationer, minaret- och burkaförbud.

Men allting verkar onekligen istället gå i tvångsupprepningens isande tjatiga tecken. Det kan inte sägas vara en historisk blindhet – utan snarare som om man helt frankt förnekar de uppenbara historiska parallellerna och inte gör någonting för att hindra att den ‘monstruösa normalitetens’ totalitära tyranni, rasismen och anti-intellektuell utilitarism sprids som en löpeld över de vittrande moraliska ruinerna som det nyliberalt sönderspekulerade, korrupta EU nu lämnar efter sig i present till nästkommande generationer, utöver skuldberg och global förödelse av naturen.

Italien – Berlusconi, Malta – ett modernt förstadium till nya koncentrationsläger, i Grekland har flyktingar torterats, Sverige – utvisningen av apatiska flyktingbarn och så SD som tungan på vågen som kan få hela den redan högerkantrande retoriken att förbytas i öppet våld och naken repression med stöd av ett gendarmeri på 18 000 underbetalda kontraktsanställda ur just de proletariserat missnöjdas skara, som gärna hjälper till att hålla ordning på de ”inre hoten” så länge de kommer från vänster om moderaterna. I Holland går extremhögern framåt explosionsartat, Belgien, Storbritannien, Ungern – Jobbik på frammarsch (EU:s ordförandeland nästa år), danskt folkeparti osv osv.

Vi behöver en annan riktning för Sverige – från EU – och till ett återuppvaknande av anständighet och civiliserat tänkande. Det är akut.

Ett första steg är att genast säkerställa sysselsättningen på bred front, med rödgrön omställning, för att eliminera massarbetslösheten som rekryteringsgrund för mörkerkrafterna. Det trängande behovet av arbete och bostäder för ungdomar är något som också kräver ett omedelbart fokus.

Läs: M och Borg vinnare i medierna, Expressen – Moderaterna vinnare i medierna , DN – Fluffiga anklagelser, SVD – ”Moderaterna största partiet”, AB – Poul Nyrup Rasmussen: Ta time-out, Expressen – Skuggan över BildtSR.se – Rättegång utan åtalad på plats kan bli verklighet, SVD – Amnesty välkomnar Sudanutredning, DN – Rödgröna åter i toppExpressen – Rödgröna återigen störst, DN – KI – Tydlig återhämtning skuggas av orosmoln,

Se tidigare bloggposter: Carl Bildt och Gangsterekonomin, Den Monstruösa normaliteten eller Medelmåttans tyranni, Del II – Den sovande regeringen ZZ, Den ”legala nihilismen” och gasledningarna, Vår Gud är oss en väldig Borg, Berlusconi är ingen pajas och SD är inga clowner, Moderater med Kärnvapen för fred – till höger om neutraliteten, Vem har skapat den ‘ökade hotbilden’ mot Sverige?, En Folkrörelse, En Konst, Ett Folkparti!En Folkrörelse, En Konst, Ett Folkparti! – Den långsamma reprisen

Läs även: Ett hjärta Rött – Glöm aldrig Anna Olsson – den första som slog larm, Miste sin sjukpeng – tog sitt liv, DN – Försäkringskassans hårdare krav på underlag får kritik, annarkia – En lätt bris åt vänster,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.